Οικονομία

Εκλογές και Πόροι 7,5 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

Εκλογές και Πόροι 7,5 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η πρώτη, δύσκολη προθεσμία αφορά το αίτημα της τρίτης δόσης από το ΤΑΑ

Οι προθεσμίες του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι άλλη μια δύσκολη δοκιμασία του οικονομικού επιτελείου εν όψει εκλογών, με τίμημα πόρους συνολικού ύψους 7,5 δις ευρώ που αναλύονται στο 1,71 δις ευρώ της της δόσης, αλλά και τα 5,8 δις ευρώ του ελληνικού προγράμματος που αφορά το REpowerEU.

Η πρώτη, δύσκολη προθεσμία αφορά το αίτημα της τρίτης δόσης από το ΤΑΑ. Το υπουργείο οικονομικών και τα υπόλοιπα υπουργεία τρέχουν για να συμπληρώσουν τις λεπτομέρειες των 45 ορόσημων της τρίτης δόσης που αφορά επιχορηγήσεις ύψους 1,71 δις ευρώ. Όπως και στις δύο προηγούμενες δόσεις, πριν από το αίτημα εκταμίευσης, θα πρέπει να προηγηθεί το “πράσινο φως” από την Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικής πολιτικής της Commission ότι η Ελλάδα έχει συμπληρώσει όπως πρέπει τα ορόσημα. Παρά τις προσπάθειες, αρμόδιες πηγές παραδέχονται ότι δεν είμαστε ακόμη στο σημείο να προχωρήσουμε το αίτημα πληρωμής.

Χρονικά, η αίτηση για την 3η δόση έχει τοποθετηθεί μέσα στον Μάρτιο. Το κακό είναι ότι όλα τα σενάρια συγκλίνουν στο ότι στις αρχές του μήνα, θα προκηρυχθούν οι εκλογές και θα διαλυθεί η Βουλή. Αν μέχρι τότε δεν έχει γίνει το αίτημα λόγω εκκρεμοτήτων σε συγκεκριμένα ορόσημα, θα πρέπει να περιμένουμε να τελειώσουν και οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις, να συσταθεί νέο υπουργικό συμβούλιο και μετά να γίνει το αίτημα εκταμίευσης. Συνεπώς, το χρονικό παράθυρο για το τρίτο αίτημα της Ελλάδας είναι πολύ μικρό .

Το RepowerEU

Μια δεύτερη προθεσμία που δεν πρέπει να χαθείείναι το αίτημα της Ελλάδας για το κομμάτι του ελληνικού προγράμματος που αφορά το RepowerEU. Με βάση τη συμφωνία που έγινε τον Νοέμβριο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα δικαιούται από τις χρηματοδοτήσεις περίπου 770 εκ. ευρώ και μπορεί να διεκδικήσει από τα αδιάθετα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης έως 7,5 δις ευρώ. Ο σχεδιασμός από το ΥΠΟΙΚ, εκτός από τα περίπου 800 εκ. ευρώ των επιχορηγήσεων, είναι να διεκδικήσει και δάνεια ύψους 5 δις ευρώ. Αν και πρόταση είναι έτοιμη, μπαίνει και σε αυτήν την περίπτωση ένα ζήτημα γραφειοκρατίας από πλευρά των Βρυξελλών. Συγκεκριμένα, πριν υποβάλλει η Ελλάδα την πρόταση για τα έργα και τις δράσεις που θα χρηματοδοτήσει θα πρέπει να διαπραγματευτεί και να υπογράψει την δανειακή σύμβαση για τα 5 δις ευρώ. Η Κομισιόν δίνει περιθώριο οι προτάσεις για το REpowerEU να κατατεθούν μέχρι και το τέλος Απριλίου. Μπορεί όμως να δέχεται προτάσεις από την αρχή Απριλίου για τις χώρες που δεν θα χρησιμοποιήσουν νέα δάνεια. Αν όμως η διαπραγμάτευση για το νέο δάνειο καθυστερήσει, η ελληνική πρόταση θα κατατεθεί από την επόμενη Κυβέρνηση με τουλάχιστον δύο μήνες καθυστέρηση.

Η αναθεώρηση του προγράμματος

Ένα τρίτο θέμα που δεν πρέπει να καθυστερήσει είναι η πρόταση για την ενδιάμεση αναθεώρηση του προγράμματος που θα πρέπει να υποβληθεί και αυτή μέσα στον Απρίλιο. Οι εισηγήσεις για αλλαγές, περικοπές και αντικαταστάσεις έργων συνεχίζονται και θα πρέπει να τελειώσουν μέσα στον Απρίλιο. Το κομμάτι της ενδιάμεσης αναθεώρησης είναι εξαιρετικά κρίσιμο, αφού θα διαμορφώσει το πακέτο των έργων που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και τα μέσα του 2026, ώστε να μη χαθούν πολύτιμοι κοινοτικοί πόροι.

Η πίεση χρόνου για την έγκαιρη υλοποίηση του των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι γνωστή από το 2020 αφού έχει τεθεί ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση των εθνικών προγραμμάτων, ως το 2026.

Κάθε αστοχία που οδηγεί σε αναπροσαρμογή κάποιου ή κάποιων από τα εθνικά προγράμματα , κοστίζει πάρα πολύ σε χρόνο. Τούτο με δεδομένο ότι οι αλλαγές εν εγκρίνονται (όπως στα ΕΣΠΑ) από την Κομισιόν αλλά από συνόδου κορυφής οι οποίες, ως γνωστό δεν γίνονται κάθε μέρα …

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments