«Εξ όσων γνωρίζουμε, δεν πιστεύουμε ότι ο Ανώτατος Ηγέτης στο Ιράν έχει λάβει ακόμη απόφαση να συνεχίσει το πρόγραμμα οπλισμού που κρίνουμε ότι ανέστειλε ή σταμάτησε στα τέλη του 2003», είπε ο Μπερνς, αλλά πρόσθεσε πως «τα άλλα δύο σκέλη πυρηνικής συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ιράν, δηλαδή τα προγράμματα εμπλουτισμού, προφανώς έχουν προχωρήσει πολύ».
Ο Μπερνς σημείωσε ότι η Τεχεράνη έχει επίσης προωθήσει τα πυραυλικά της συστήματα και τώρα πλησιάζει στο κατώφλι τού να είναι ένα πυρηνικό κράτος, αν και δεν έχει ξαναρχίσει να οπλίζει. Οι αναλυτές πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών πίστευαν πως το Ιράν σταμάτησε να εργάζεται για τα πυρηνικά όπλα το 2003, αλλά πως συνέχισαν να αναπτύσσουν πυρηνική τεχνολογία και τεχνογνωσία, συμπεριλαμβανομένων βελτιωμένων ικανοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πυρηνικό καύσιμο. Το ουράνιο εμπλουτισμένο σε καθαρότητα 90% μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.
Την περασμένη εβδομάδα, το Bloomberg ανέφερε ότι το Ιράν διαθέτει ουράνιο με καθαρότητα 84%. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) δήλωσε ότι γνώριζε τις εκθέσεις και θα συζητήσει με το Ιράν τα αποτελέσματα των πρόσφατων δραστηριοτήτων επαλήθευσης που είχε πραγματοποιήσει η πυρηνική επιτήρηση του ΟΗΕ. Σύμφωνα με το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης του 2015 (JCPOA), το Ιράν δεσμεύτηκε να περιορίσι τον εμπλουτισμό ουρανίου σε καθαρότητα 3,67%, ένα επίπεδο που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Σε αντάλλαγμα, οι άλλες παγκόσμιες δυνάμεις που υπέγραψαν τη συμφωνία συμφώνησαν να άρουν τις οικονομικές κυρώσεις που είχαν στραγγαλίσει την οικονομία του Ιράν.