Κόσμος

Δεν είσαι μεσάζων: ΕΕ και ΝΑΤΟ επικρίνουν την προσπάθεια της Κίνας να είναι ειρηνοποιός στην Ουκρανία

Η Φον ντερ Λάιεν λέει ότι το Πεκίνο «έχει πάρει θέση», ενώ ο Στόλτενμπεργκ του ΝΑΤΟ λέει ότι «η Κίνα δεν έχει μεγάλη αξιοπιστία».

Η προσπάθεια της Κίνας να αυτοχαρακτηριστεί ως ουδέτερος ειρηνοποιός στον πόλεμο της Ουκρανίας απέτυχε την Παρασκευή, όταν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ επέκριναν το βιβλίο του για τον τερματισμό της σύγκρουσης ένα χρόνο μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας. Το Πεκίνο είναι βασικός στρατηγικός σύμμαχος της Ρωσίας, την οποία βλέπει ως χρήσιμο εταίρο ενάντια στη Δύση και το ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι κινεζικές εταιρείες παρέχουν ήδη «μη θανατηφόρα» βοήθεια στη Ρωσία, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κίνα σκέφτεται να στείλει όπλα – κάτι που το Πεκίνο αρνείται.

Νωρίτερα την Παρασκευή, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε ένα «έγγραφο θέσης» 12 σημείων, 892 λέξεων, με σκοπό να διευθετήσει αυτό που αποκαλεί «ουκρανική κρίση», χωρίς να το χαρακτηρίζει πόλεμο.

«Η θέση της Κίνας βασίζεται σε μια άστοχη εστίαση στα λεγόμενα «νόμιμα συμφέροντα και ανησυχίες για την ασφάλεια» των μερών, που συνεπάγεται δικαιολογία για την παράνομη εισβολή της Ρωσίας και θολώνει τους ρόλους του επιτιθέμενου και του επιτιθέμενου», Nabila Massrali, η εξωτερική πολιτική της ΕΕ είπε η εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου.

«Το έγγραφο θέσεων δεν λαμβάνει υπόψη ποιος είναι ο επιτιθέμενος και ποιος είναι θύμα ενός παράνομου και αδικαιολόγητου επιθετικού πολέμου», είπε ο Μασράλι, χαρακτηρίζοντας το κινεζικό έγγραφο θέσης «επιλεκτικό και ανεπαρκές σχετικά με τις επιπτώσεις του στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας. εναντίον της Ουκρανίας». Η Ursula von der Leyen, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ότι η στάση της Κίνας είναι κάθε άλλο παρά ουδέτερη. «Δεν είναι ένα ειρηνευτικό σχέδιο αλλά αρχές που μοιράζονταν. Πρέπει να τα δεις σε ένα συγκεκριμένο σκηνικό. Και αυτό είναι το σκηνικό που η Κίνα πήρε το μέρος, υπογράφοντας για παράδειγμα μια απεριόριστη φιλία ακριβώς πριν ξεκινήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Εσθονία. «Οπότε θα εξετάσουμε τις αρχές, φυσικά. Αλλά θα τα δούμε με φόντο ότι η Κίνα έχει πάρει το μέρος» σύμφωνα με το politico.eu και τον STUART LAU.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συμμετείχε επίσης με τους αξιωματούχους που έριξαν κρύο νερό στο Πεκίνο. «Η Κίνα δεν έχει μεγάλη αξιοπιστία», είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή, απαντώντας στο τελευταίο επίσημο έγγραφο. «Δεν μπόρεσαν να καταδικάσουν την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία».

Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε ότι «υπήρξαν σημάδια και ενδείξεις ότι η Κίνα μπορεί να σχεδιάζει και να σκέφτεται να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία», αν και το ΝΑΤΟ δεν έχει δει «καμία πραγματική παράδοση θανατηφόρου βοήθειας». Η Κίνα ελπίζει να βελτιώσει τους δεσμούς με τους Ευρωπαίους, καθώς διπλασιάζει τις προσπάθειες δυσφήμισης των Η.Π.Α. Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Hua Chunying, για παράδειγμα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επωφελήθηκαν από τον πόλεμο. Ο Wang Lutong, επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, απηύθυνε έκκληση απευθείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Η Κίνα είναι πρόθυμη να καταβάλει κοινές προσπάθειες με την ΕΕ και να συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην Ουκρανία», ανέφερε ο Wang σε ένα tweet, προσθέτοντας ένα στιγμιότυπο οθόνης της τελευταίας πρότασης.

Περισσότερες αμφιβολίες

Μόνο πέντε γραμμές στο πρόσφατα αποκαλυφθέν επίσημο σχέδιο της Κίνας για την επίλυση της «ουκρανικής κρίσης» – που κυκλοφόρησε την Παρασκευή σηματοδοτώντας το πρώτο έτος αυτού που το Πεκίνο επιμελώς αρνείται να αποκαλέσει πόλεμο – εμφανίζεται η ρωσική προπαγάνδα. «Η ασφάλεια μιας περιοχής δεν πρέπει να επιτυγχάνεται με την ενίσχυση ή την επέκταση των στρατιωτικών μπλοκ», αναφέρει το έγγραφο θέσης του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, υποστηρίζοντας τον ρωσικό ισχυρισμό ότι ξέσπασε πόλεμος για να αποτρέψει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Το επόμενο σημείο του κινεζικού σχεδίου: «Όλα τα μέρη πρέπει … να αποφύγουν να φουντώσουν τις φλόγες και να επιδεινώσουν τις εντάσεις». Κινέζοι διπλωμάτες κατηγόρησαν τις τελευταίες εβδομάδες τις ΗΠΑ ότι είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων για την Ουκρανία, ενώ αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πιέσεις να μην παρέχει στη Ρωσία όπλα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο