Κόσμος

Ο παγκόσμιος λογαριασμός τόκων στα 13 τρισεκατομμύρια δολάρια

Ο παγκόσμιος λογαριασμός τόκων στα 13 τρισεκατομμύρια δολάρια

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Μετά την ήρεμη δεκαετία του 2010, κατά την οποία τα επιτόκια ελάχιστα υποχώρησαν, ο πληθωρισμός αναγκάζει τα στελέχη των κεντρικών τραπεζών να δουλεύουν.

Όσο πιο χρεωμένος γίνεται ο κόσμος, τόσο πιο ευαίσθητος είναι στις αυξήσεις των επιτοκίων. Για να αξιολογήσει τη συνδυασμένη επίδραση του δανεισμού και των υψηλότερων επιτοκίων, ο Economist εκτίμησε τους τόκους για επιχειρήσεις, νοικοκυριά και κυβερνήσεις σε 58 χώρες. Μαζί αυτές οι οικονομίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το 2021 οι τόκοι τους ήταν 10,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή 12% του συνδυασμένου ΑΕΠ. Μέχρι το 2022 είχε φτάσει τα 13 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή 14,5% του ΑΕΠ.

Οι υπολογισμοί μας κάνουν ορισμένες υποθέσεις. Στον πραγματικό κόσμο, τα υψηλότερα επιτόκια δεν αυξάνουν αμέσως το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, εκτός από εκείνα του χρέους κυμαινόμενου επιτοκίου, όπως πολλά τραπεζικά δάνεια μίας ημέρας. Η διάρκεια του δημόσιου χρέους τείνει να κυμαίνεται από πέντε έως δέκα χρόνια. οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά τείνουν να δανείζονται σε βραχυπρόθεσμη βάση. Υποθέτουμε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων επηρεάζουν το δημόσιο χρέος για μια πενταετία και για μια περίοδο δύο ετών τα νοικοκυριά και τις εταιρείες.

Για να προβάλουμε τι μπορεί να συμβεί τα επόμενα χρόνια, κάνουμε μερικές ακόμη υποθέσεις. Οι πραγματικοί δανειολήπτες ανταποκρίνονται σε υψηλότερα επιτόκια μειώνοντας το χρέος για να διασφαλίσουν ότι οι πληρωμές τόκων δεν θα ξεφύγουν από τον έλεγχο. Ωστόσο, έρευνα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, μιας λέσχης κεντρικών τραπεζών, δείχνει ότι τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν πράγματι τις πληρωμές τόκων για το χρέος σε σχέση με το εισόδημα – δηλαδή, ότι η απομόχλευση δεν αναιρεί πλήρως το υψηλότερο κόστος. Επομένως, υποθέτουμε ότι τα ονομαστικά εισοδήματα αυξάνονται σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ και οι λόγοι χρέους προς ΑΕΠ παραμένουν σταθεροί. Αυτό συνεπάγεται ετήσια δημοσιονομικά ελλείμματα 5% του ΑΕΠ, χαμηλότερα από ό,τι πριν από τον Covid.

Η ανάλυσή μας υποδηλώνει ότι, εάν τα επιτόκια ακολουθήσουν την πορεία των τιμών στις αγορές κρατικών ομολόγων, ο λογαριασμός για τα επιτόκια θα φτάσει περίπου στο 17% του ΑΕΠ έως το 2027. Και τι γίνεται αν οι αγορές υποτιμούν πόση σύσφιξη επιφυλάσσουν οι κεντρικές τράπεζες; Διαπιστώνουμε ότι μια ακόμη ποσοστιαία μονάδα, πέρα από αυτή που έχουν τιμολογήσει οι αγορές, θα έφερνε τον λογαριασμό στο αδυσώπητο 20% του ΑΕΠ.

Ένας τέτοιος λογαριασμός θα ήταν τεράστιος, αλλά όχι χωρίς προηγούμενο. Το κόστος των τόκων στην Αμερική ξεπέρασε το 20% του ΑΕΠ στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09, την οικονομική έκρηξη στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και την τελευταία κανονική έκρηξη πληθωρισμού τη δεκαετία του 1980. Ωστόσο, ένας μέσος λογαριασμός αυτού του μεγέθους θα έκρυβε μεγάλες διαφορές μεταξύ βιομηχανιών και χωρών. Η κυβέρνηση της Γκάνας, για παράδειγμα, θα αντιμετώπιζε αναλογία χρέους προς έσοδα πάνω από έξι και αποδόσεις κρατικών ομολόγων 75% — κάτι που σχεδόν σίγουρα θα σήμαινε εντυπωσιακές περικοπές στις κρατικές δαπάνες σύμφωνα με τον The Economist.

Ο πληθωρισμός μπορεί να μειώσει ελαφρώς το βάρος, αυξάνοντας τα ονομαστικά φορολογικά έσοδα, τα εισοδήματα των νοικοκυριών και τα εταιρικά κέρδη. Και το παγκόσμιο χρέος ως μερίδιο του ΑΕΠ έχει υποχωρήσει από το ανώτατο όριο του 355% το 2021. Αλλά αυτή η ελάφρυνση μέχρι στιγμής έχει υπεραντισταθμιστεί από την άνοδο των επιτοκίων. Στην Αμερική, για παράδειγμα, τα πραγματικά επιτόκια, όπως μετρούνται με την απόδοση του πενταετούς τίτλου του Υπουργείου Οικονομικών που προστατεύεται από τον πληθωρισμό, βρίσκονται στο 1,5%, έναντι ενός μέσου όρου 0,35% το 2019.

Προβλήματα στον δανεισμό

Ποιος λοιπόν σηκώνει το βάρος; Κατατάσσουμε τα νοικοκυριά, τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις στις 58 χώρες μας σύμφωνα με δύο μεταβλητές: τους δείκτες χρέους προς εισόδημα και την αύξηση των επιτοκίων τα τελευταία τρία χρόνια. Όσον αφορά τα νοικοκυριά, οι πλούσιες δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Σουηδίας, φαίνονται πιο ευαίσθητες στην αύξηση των επιτοκίων. Και οι τρεις χώρες έχουν επίπεδα χρέους σχεδόν διπλάσια από το διαθέσιμο εισόδημά τους και έχουν δει τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων να αυξάνονται κατά περισσότερο από τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το τέλος του 2019 και μετά.

Ωστόσο, οι χώρες που έχουν λιγότερο χρόνο να προετοιμαστούν για τις αυξήσεις των επιτοκίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες δυσκολίες από τις πιο χρεωμένες αντίστοιχες χώρες. Τα στεγαστικά δάνεια στην Ολλανδία, για παράδειγμα, έχουν συχνά πιο μακροπρόθεσμα σταθερά επιτόκια, που σημαίνει ότι τα νοικοκυριά της χώρας είναι πιο μονωμένα έναντι υψηλότερων επιτοκίων από ό,τι υποδηλώνει η κατάταξή μας. Σε άλλες χώρες, αντίθετα, τα νοικοκυριά τείνουν είτε να έχουν βραχυπρόθεσμα δάνεια σταθερού επιτοκίου είτε να δανείζονται με ευέλικτους όρους. Στη Σουηδία τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο τρίτα του συνόλου, πράγμα που σημαίνει ότι τα προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν πιο γρήγορα. Στις αναδυόμενες οικονομίες τα δεδομένα είναι πιο επικίνδυνα. Αν και οι λόγοι χρέους προς εισόδημα είναι χαμηλότεροι, αυτό αντανακλά εν μέρει το γεγονός ότι είναι δύσκολο να ληφθεί επίσημα πίστωση.

Στον επιχειρηματικό κόσμο, η αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση έχει αυξήσει τα κέρδη. Σε 33 από τις 39 χώρες για τις οποίες έχουμε στοιχεία, ο λόγος του χρέους προς το ακαθάριστο λειτουργικό κέρδος μειώθηκε το περασμένο έτος. Πράγματι, μέρη του κόσμου φαίνονται εκπληκτικά δυνατά. Παρά τα δεινά του όμιλου ετερογενών δραστηριοτήτων Adani Group, που δέχεται πυρά από έναν short-seller, η Ινδία σημειώνει καλά αποτελέσματα χάρη στον σχετικά χαμηλό λόγο χρέους προς εισόδημα 2,4 και μια μικρή αύξηση των επιτοκίων.

Τα μεγάλα χρέη και οι αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες μπορεί να εξακολουθούν να αποδεικνύονται υπερβολικά για ορισμένες εταιρείες. Η εταιρεία ερευνών S&P Global σημειώνει ότι τα ποσοστά αθέτησης υποχρεώσεων για τα ευρωπαϊκά εταιρικά χρέη κερδοσκοπικού βαθμού αυξήθηκαν από κάτω από 1% στις αρχές του 2022 σε περισσότερο από 2% μέχρι το τέλος του έτους. Οι γαλλικές επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα χρεωμένες, με αναλογία χρέους προς μικτό λειτουργικό κέρδος σχεδόν εννέα, υψηλότερη από οποιαδήποτε χώρα εκτός του Λουξεμβούργου. Η Ρωσία, αποκομμένη από τις ξένες αγορές, έχει δει τις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις να εκτοξεύονται. Η Ουγγαρία, όπου η κεντρική τράπεζα αύξησε γρήγορα τα επιτόκια για να προστατεύσει το νόμισμά της, έχει μεγάλα χρέη σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της.

Τελευταίο και πιο σημαντικό είναι το δημόσιο χρέος. Ο Νταλίπ Σινγκ της διαχειρίστριας περιουσιακών στοιχείων PGIM, λέει ότι μια κρίσιμη μεταβλητή που πρέπει να προσέξετε είναι το ασφάλιστρο κινδύνου για το χρέος (η πρόσθετη απόδοση που απαιτούν οι αγορές πάνω από την απόδοση αμερικανικών ομολόγων για να κατέχουν τα ομόλογα μιας χώρας). Οι κυβερνήσεις των πλουσίων χωρών τα καταφέρνουν ως επί το πλείστον καλά σε αυτό το μέτρο. Ωστόσο, η Ιταλία, η οποία έχει δει μεγαλύτερη αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα στο δείγμα μας, παραμένει ένας κίνδυνος. Καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυστηροποιεί την πολιτική της, σταμάτησε να αγοράζει κρατικά ομόλογα και θα αρχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της τον Μάρτιο. Ο κίνδυνος είναι ότι αυτό προκαλεί κρίση.

Οι αναδυόμενες οικονομίες δανείζονται όλο και περισσότερο σε δικά τους νομίσματα, αλλά εκείνες που παλεύουν με τα εξωτερικά χρέη μπορεί να χρειάζονται βοήθεια. Η Αργεντινή κατέληξε πρόσφατα σε συμφωνία διάσωσης με το ΔΝΤ, η οποία θα απαιτήσει δυσάρεστο σφίξιμο της ζώνης. Βρίσκεται κοντά στην κορυφή αυτής της κατηγορίας και έχει ήδη αθετήσει το εξωτερικό της χρέος το 2020. Η Αίγυπτος, η οποία έχει μεσοπρόθεσμες αποδόσεις κρατικών ομολόγων περίπου τέσσερις έως πέντε ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, προσπαθεί να μην ακολουθήσει το παράδειγμά της. Η Γκάνα, η οποία προσχώρησε πρόσφατα με την Αργεντινή στο στρατόπεδο που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τώρα ξεκινά τη δημοσιονομική και νομισματική σύσφιξη σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει υποστήριξη από το ΔΝΤ.

Η τύχη ορισμένων κυβερνήσεων, καθώς και νοικοκυριών και επιχειρήσεων που τελικά χρειάζονται κρατική υποστήριξη, μπορεί να εξαρτηθεί από την καλή θέληση της Κίνας. Παρά τα υψηλά επίπεδα χρέους, η ίδια η Κίνα βρίσκεται κοντά στο κάτω μέρος της κατάταξής μας λόγω των χαλαρών επιτοκίων της. Ωστόσο, η σημασία της για την πίεση λόγω παγκόσμιου χρέους αυξάνεται. Η Κίνα είναι πλέον ο μεγαλύτερος δανειστής προς τις φτωχές οικονομίες του κόσμου και καταβροχθίζει τα δύο τρίτα των διογκούμενων πληρωμών εξυπηρέτησης εξωτερικού χρέους τους, περιπλέκοντας τις προσπάθειες ελάφρυνσης του χρέους. Οι δυτικές κυβερνήσεις πρέπει να ελπίζουν ότι μπορούν να καταρρίψουν και αυτό το μπαλόνι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

23.01.2025 | 00:59

Ολυμπιακός: Κοντά στην σπουδαία μεταγραφή - επιστροφή του Όρτα

23.01.2025 | 00:54

Σαρωτικές αλλαγές που θα συνοδευτούν και από "ειδικές ρυθμίσεις" φέρνει η ψηφιακή κάρτα εργασίας

23.01.2025 | 00:47

Ανδρουλάκης: Άστοχες οι δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ για συνεργασίες

23.01.2025 | 00:41

Champions League: Επική ανατροπή της Παρί Σεν Ζερμέν επί της Μάντσεστερ Σίτι [4-2]

23.01.2025 | 00:34

Placement στη Eurobank από την Fairfax – Κάτω του 33% το ποσοστό της

23.01.2025 | 00:32

Μεντιλίμπαρ: «Δε σκέφτομαι τον Παναθηναϊκό,το αυριανό παιχνίδι με την Πόρτο είναι πιο σημαντικό»

23.01.2025 | 00:23

Ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα για την ελάφρυνση των τιμών σε καύσιμα,τρόφιμα & στέγαση για τα νοικοκυριά

23.01.2025 | 00:15

Παναθηναϊκός: Κάνει δικό του τον παίκτη που ήθελε...

22.01.2025 | 20:59

Νίνο: Η πρώτη αντίδρασή του μετά το TikTok της Ζόζεφιν - «Ο καιρός περνάει», είπε ο τραγουδιστής

22.01.2025 | 19:07

Πέτρος Κωστόπουλος: Η αναφορά στην Μπαλατσινού και η παραδοχή - "Έκανα τη μεγαλύτερη βλακεία της ζωής μου"

22.01.2025 | 17:29

Συγκινεί ο Ετεοκλής Παύλου: "Έχασα τον πατέρα μου σε μικρή ηλικία, πάντα σκέφτομαι αν είναι περήφανος για μένα"

22.01.2025 | 17:04

Ελένη Βουλγαράκη: Τι απαντά στις φήμες που την θέλουν να παντρεύεται τον Φώτη Ιωαννίδη

22.01.2025 | 00:28

Στέφανος Τσιτσιπάς: «Έχασα την αξία του πατέρα που ήθελα να έχω, δεν μιλάμε κάθε μέρα»

22.01.2025 | 00:19

Απρόοπτο για την Βρισηίδα Ανδριώτου - Οι φωτογραφίες με το πρησμένο μάτι

21.01.2025 | 21:31

Χώρισε με πασίγνωστο "τηλεαστέρα" η Μιχαλοπούλου και συγκινεί: «Δεν νομίζω ότι μπορώ να ξαναγαπήσω…»

21.01.2025 | 19:32

masterchef 2025: Αυτοί είναι οι 23 παίκτες του νέου κύκλου

22.01.2025 | 13:13

Ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας MBS κινείται για να εκμεταλλευτεί το κενό του Ιράν

21.01.2025 | 18:17

Τραμπ ο «ειρηνοποιός» που θέλει «βιομηχανικό κράτος» στηριζόμενο στο πετρέλαιο και το αέριο

21.01.2025 | 17:59

Η Τουρκία προσβλέπει σε μεγάλες επενδύσεις στο υπεράκτιο πετρέλαιο της Λιβύης

21.01.2025 | 13:21

Crypto και γεωπολιτική – Πως η Δύση χάνει τη μάχη από Ρωσία και Κίνα (Geopolitical Monitor)

21.01.2025 | 12:40

Putin: Ανοιχτός για διαπραγματεύσεις ειρήνης στο Ουκρανικό - Τι απάντησε ο Trump

21.01.2025 | 12:03

Μετά τη Γάζα, σειρά της Ουκρανίας; Ο Τραμπ πρέπει να τα βάλει με τον Πούτιν

21.01.2025 | 07:26

Κωνσταντινούπολη: Νέα εισαγγελική έρευνα κατά του Ιμάμογλου

20.01.2025 | 17:39

Πούτιν: Δήλωσε ανοιχτός σε συνομιλίες με τον Τραμπ για την Ουκρανία και τα πυρηνικά όπλα

MUST READ

Κόσμος

Χούθι: Αφησαν ελεύθερο το πλήρωμα του «Galaxy Leader»

Οι αντάρτες της Υεμένης είχαν συλλάβει τους ναυτικούς τον Νοέμβριο του 2023, σε μία θεαματική επιχείρηση κατάληψης με καταρρίχηση από ελικόπτερο. Ενας από τους ιδιοκτήτες του πλοίου ήταν Ισραηλινός

22.01.2025 | 19:49

Κόσμος

Σερβία: Φοιτητές καλούν σε γενική απεργία

Σε έκκλησή τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι φοιτητές καλούν τους πολίτες «να μην δουλέψουν» την Παρασκευή, «να μην κάνουν ψώνια» και να μην πάνε «στο εστιατόριο».

22.01.2025 | 19:40

Κόσμος

Δύο νεκροί σε επίθεση με μαχαίρι σε πάρκο στη Βαυαρία – «Μεταξύ των θυμάτων και ένα παιδί»

Συνελήφθη άνδρας

22.01.2025 | 15:35

Κόσμος

Ποια είναι η επίσκοπος που έκανε κήρυγμα στον Τραμπ για ΛΟΑΤΚΙ και μετανάστες

«Σας ζητώ να δείξετε έλεος σε αυτούς που σήμερα φοβούνται» - Η ομιλία που έγινε viral και η απάντηση Ντόναλντ Τραμπ - Η επίσκοπος Μαριάν Έντγακρ Μπαντ είχε επικρίνει τον Τραμπ και το 2020

22.01.2025 | 12:12

Κόσμος

Η Γάζα αντιμέτωπη με «βουνά» κόστους και με «αιώνα» χρόνου

Η απομάκρυνση των ερειπίων απαιτεί 14 χρόνια εξειδικευμένης εργασίας, ενώ μόνο η ανοικοδόμηση των βομβαρδισμένων υποδομών θα κοστίσει 40 δισ. δολάρια. Σκοτεινό και το πολιτικό μέλλον της Λωρίδας: οι Παλαιστίνιοι θα κυβερνηθούν από ξένους

22.01.2025 | 07:51

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική

Μητσοτάκης: Τασούλας για Πρόεδρος Δημοκρατίας

15.01.2025 | 11:30

Ανακοίνωσε την πρόταση για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Πολιτική

Κωνσταντίνος Τασούλας: Από δήμαρχος Κηφισιάς στο Προεδρικό Μέγαρο- Η πολιτικη του πορεία

15.01.2025 | 12:51

Ευρυμαθής πολιτικός με καταγωγή από τα Ιωάννινα, από εξ απορρήτων του Ευάγγελου Αβέρωφ και την Προεδρία της Βουλής, νέος ένοικος στο Προεδρικό Μέγαρο

Πολιτική

Πώς αντιμετωπίζουν τα κόμματα την υποψηφιότητα Τασούλα

16.01.2025 | 00:10

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο μήνυμά του, ανέφερε, για τον Κωνσταντίνο Τασούλα, πως «η ευρεία αποδοχή του προκύπτει από το γεγονός ότι εξελέγη τρεις φορές Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου»

Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Γιατί ο Ανδρουλάκης επέλεξε τον Γιαννίτση

16.01.2025 | 16:15

Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στην υποψηφιότητα Τασούλα

Πολιτική

Ο Νικήτας Κακλαμάνης η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την Προεδρία της Βουλής

16.01.2025 | 13:11

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της Βουλής θα γίνει την προσεχή Τετάρτη.

Πολιτική

Προς συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ;

19.01.2025 | 07:05

Η πηγή της ακατανόητης, αν όχι και επιτήδειας, κατάστασης στην τρέχουσα εκλογική πραγματικότητα προήλθε από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης απευθύνει έκκληση σε Κινέζους τουρίστες με βίντεο φτιαγμένο με Τεχνητή Νοημοσύνη

«Κατανοώ ότι οι πρόσφατες αναφορές για Κινέζους πολίτες που παρασύρθηκαν σε κέντρα απάτης κοντά στα σύνορα της Ταϊλάνδης έχουν προκαλέσει ανησυχίες στους Κινέζους τουρίστες. Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια όλων των τουριστών», αναφέρει το ψηφιακό ομοίωμα της Πάετονγκτάρν.

Η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης απευθύνει έκκληση σε Κινέζους τουρίστες με βίντεο φτιαγμένο με Τεχνητή Νοημοσύνη

Τουρκία: Ολόκληρες οικογένειες χάθηκαν στην πυρκαγιά του ξενοδοχείου Grand Kartal – Έφτασαν τους 79 οι νεκροί

Το ξενοδοχείο, οι τιμές του οποίου ήταν από τις υψηλότερες όλων των χιονοδρομικών κέντρων της Τουρκίας, υποδεχόταν μία εύπορη πελατεία: στελέχη επιχειρήσεων, επιχειρηματίες και διάσημους γιατρούς.

Τουρκία: Ολόκληρες οικογένειες χάθηκαν στην πυρκαγιά του ξενοδοχείου Grand Kartal – Έφτασαν τους 79 οι νεκροί

«Eat the rich» φωνάζουν διαδηλωτές στο Νταβός

Στο Νταβός δίνουν το παρών οι «πλούσιοι και ισχυροί», σημειώνει η Μανουέλα Κάσπερ - Κλάριτζ για τη dw

«Eat the rich» φωνάζουν διαδηλωτές στο Νταβός

Χούθι: Αφησαν ελεύθερο το πλήρωμα του «Galaxy Leader»

Οι αντάρτες της Υεμένης είχαν συλλάβει τους ναυτικούς τον Νοέμβριο του 2023, σε μία θεαματική επιχείρηση κατάληψης με καταρρίχηση από ελικόπτερο. Ενας από τους ιδιοκτήτες του πλοίου ήταν Ισραηλινός

Χούθι: Αφησαν ελεύθερο το πλήρωμα του «Galaxy Leader»

Μητσοτάκης: Στην Ελλάδα περιορίσαμε τη σκληρή ή εξτρεμιστική δεξιά

Είναι στο περιθώριο, δεν συνεργαζόμαστε μαζί τους

Μητσοτάκης: Στην Ελλάδα περιορίσαμε τη σκληρή ή εξτρεμιστική δεξιά

Η αριθμητική της εκλογής Κακλαμάνη

Σήμερα η ψηφοφορία για τον 14ο Πρόεδρο της Βουλής

Η αριθμητική της εκλογής Κακλαμάνη

Οπτικές ίνες και 5G στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της Telekom

Ο κ. Höttges επαναβεβαίωσε τη δέσμευση του ομίλου Telekom να συνεχίσει να επενδύει στη χώρα μας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καλή συνεργασία με την κυβέρνηση.

Οπτικές ίνες και 5G στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της Telekom

Η Ελλάδα στη νέα εποχή Τραμπ

Τι αναμένει η ελληνική πλευρά, ο στρατηγικός χαρακτήρας των διμερών σχέσεων και η πολυδιάστατη συνεργασία

Η Ελλάδα στη νέα εποχή Τραμπ