Κόσμος

Ο παγκόσμιος λογαριασμός τόκων στα 13 τρισεκατομμύρια δολάρια

Ο παγκόσμιος λογαριασμός τόκων στα 13 τρισεκατομμύρια δολάρια

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Μετά την ήρεμη δεκαετία του 2010, κατά την οποία τα επιτόκια ελάχιστα υποχώρησαν, ο πληθωρισμός αναγκάζει τα στελέχη των κεντρικών τραπεζών να δουλεύουν.

Όσο πιο χρεωμένος γίνεται ο κόσμος, τόσο πιο ευαίσθητος είναι στις αυξήσεις των επιτοκίων. Για να αξιολογήσει τη συνδυασμένη επίδραση του δανεισμού και των υψηλότερων επιτοκίων, ο Economist εκτίμησε τους τόκους για επιχειρήσεις, νοικοκυριά και κυβερνήσεις σε 58 χώρες. Μαζί αυτές οι οικονομίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το 2021 οι τόκοι τους ήταν 10,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή 12% του συνδυασμένου ΑΕΠ. Μέχρι το 2022 είχε φτάσει τα 13 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή 14,5% του ΑΕΠ.

Οι υπολογισμοί μας κάνουν ορισμένες υποθέσεις. Στον πραγματικό κόσμο, τα υψηλότερα επιτόκια δεν αυξάνουν αμέσως το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, εκτός από εκείνα του χρέους κυμαινόμενου επιτοκίου, όπως πολλά τραπεζικά δάνεια μίας ημέρας. Η διάρκεια του δημόσιου χρέους τείνει να κυμαίνεται από πέντε έως δέκα χρόνια. οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά τείνουν να δανείζονται σε βραχυπρόθεσμη βάση. Υποθέτουμε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων επηρεάζουν το δημόσιο χρέος για μια πενταετία και για μια περίοδο δύο ετών τα νοικοκυριά και τις εταιρείες.

Για να προβάλουμε τι μπορεί να συμβεί τα επόμενα χρόνια, κάνουμε μερικές ακόμη υποθέσεις. Οι πραγματικοί δανειολήπτες ανταποκρίνονται σε υψηλότερα επιτόκια μειώνοντας το χρέος για να διασφαλίσουν ότι οι πληρωμές τόκων δεν θα ξεφύγουν από τον έλεγχο. Ωστόσο, έρευνα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, μιας λέσχης κεντρικών τραπεζών, δείχνει ότι τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν πράγματι τις πληρωμές τόκων για το χρέος σε σχέση με το εισόδημα – δηλαδή, ότι η απομόχλευση δεν αναιρεί πλήρως το υψηλότερο κόστος. Επομένως, υποθέτουμε ότι τα ονομαστικά εισοδήματα αυξάνονται σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ και οι λόγοι χρέους προς ΑΕΠ παραμένουν σταθεροί. Αυτό συνεπάγεται ετήσια δημοσιονομικά ελλείμματα 5% του ΑΕΠ, χαμηλότερα από ό,τι πριν από τον Covid.

Η ανάλυσή μας υποδηλώνει ότι, εάν τα επιτόκια ακολουθήσουν την πορεία των τιμών στις αγορές κρατικών ομολόγων, ο λογαριασμός για τα επιτόκια θα φτάσει περίπου στο 17% του ΑΕΠ έως το 2027. Και τι γίνεται αν οι αγορές υποτιμούν πόση σύσφιξη επιφυλάσσουν οι κεντρικές τράπεζες; Διαπιστώνουμε ότι μια ακόμη ποσοστιαία μονάδα, πέρα από αυτή που έχουν τιμολογήσει οι αγορές, θα έφερνε τον λογαριασμό στο αδυσώπητο 20% του ΑΕΠ.

Ένας τέτοιος λογαριασμός θα ήταν τεράστιος, αλλά όχι χωρίς προηγούμενο. Το κόστος των τόκων στην Αμερική ξεπέρασε το 20% του ΑΕΠ στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09, την οικονομική έκρηξη στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και την τελευταία κανονική έκρηξη πληθωρισμού τη δεκαετία του 1980. Ωστόσο, ένας μέσος λογαριασμός αυτού του μεγέθους θα έκρυβε μεγάλες διαφορές μεταξύ βιομηχανιών και χωρών. Η κυβέρνηση της Γκάνας, για παράδειγμα, θα αντιμετώπιζε αναλογία χρέους προς έσοδα πάνω από έξι και αποδόσεις κρατικών ομολόγων 75% — κάτι που σχεδόν σίγουρα θα σήμαινε εντυπωσιακές περικοπές στις κρατικές δαπάνες σύμφωνα με τον The Economist.

Ο πληθωρισμός μπορεί να μειώσει ελαφρώς το βάρος, αυξάνοντας τα ονομαστικά φορολογικά έσοδα, τα εισοδήματα των νοικοκυριών και τα εταιρικά κέρδη. Και το παγκόσμιο χρέος ως μερίδιο του ΑΕΠ έχει υποχωρήσει από το ανώτατο όριο του 355% το 2021. Αλλά αυτή η ελάφρυνση μέχρι στιγμής έχει υπεραντισταθμιστεί από την άνοδο των επιτοκίων. Στην Αμερική, για παράδειγμα, τα πραγματικά επιτόκια, όπως μετρούνται με την απόδοση του πενταετούς τίτλου του Υπουργείου Οικονομικών που προστατεύεται από τον πληθωρισμό, βρίσκονται στο 1,5%, έναντι ενός μέσου όρου 0,35% το 2019.

Προβλήματα στον δανεισμό

Ποιος λοιπόν σηκώνει το βάρος; Κατατάσσουμε τα νοικοκυριά, τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις στις 58 χώρες μας σύμφωνα με δύο μεταβλητές: τους δείκτες χρέους προς εισόδημα και την αύξηση των επιτοκίων τα τελευταία τρία χρόνια. Όσον αφορά τα νοικοκυριά, οι πλούσιες δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Σουηδίας, φαίνονται πιο ευαίσθητες στην αύξηση των επιτοκίων. Και οι τρεις χώρες έχουν επίπεδα χρέους σχεδόν διπλάσια από το διαθέσιμο εισόδημά τους και έχουν δει τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων να αυξάνονται κατά περισσότερο από τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το τέλος του 2019 και μετά.

Ωστόσο, οι χώρες που έχουν λιγότερο χρόνο να προετοιμαστούν για τις αυξήσεις των επιτοκίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες δυσκολίες από τις πιο χρεωμένες αντίστοιχες χώρες. Τα στεγαστικά δάνεια στην Ολλανδία, για παράδειγμα, έχουν συχνά πιο μακροπρόθεσμα σταθερά επιτόκια, που σημαίνει ότι τα νοικοκυριά της χώρας είναι πιο μονωμένα έναντι υψηλότερων επιτοκίων από ό,τι υποδηλώνει η κατάταξή μας. Σε άλλες χώρες, αντίθετα, τα νοικοκυριά τείνουν είτε να έχουν βραχυπρόθεσμα δάνεια σταθερού επιτοκίου είτε να δανείζονται με ευέλικτους όρους. Στη Σουηδία τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο τρίτα του συνόλου, πράγμα που σημαίνει ότι τα προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν πιο γρήγορα. Στις αναδυόμενες οικονομίες τα δεδομένα είναι πιο επικίνδυνα. Αν και οι λόγοι χρέους προς εισόδημα είναι χαμηλότεροι, αυτό αντανακλά εν μέρει το γεγονός ότι είναι δύσκολο να ληφθεί επίσημα πίστωση.

Στον επιχειρηματικό κόσμο, η αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση έχει αυξήσει τα κέρδη. Σε 33 από τις 39 χώρες για τις οποίες έχουμε στοιχεία, ο λόγος του χρέους προς το ακαθάριστο λειτουργικό κέρδος μειώθηκε το περασμένο έτος. Πράγματι, μέρη του κόσμου φαίνονται εκπληκτικά δυνατά. Παρά τα δεινά του όμιλου ετερογενών δραστηριοτήτων Adani Group, που δέχεται πυρά από έναν short-seller, η Ινδία σημειώνει καλά αποτελέσματα χάρη στον σχετικά χαμηλό λόγο χρέους προς εισόδημα 2,4 και μια μικρή αύξηση των επιτοκίων.

Τα μεγάλα χρέη και οι αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες μπορεί να εξακολουθούν να αποδεικνύονται υπερβολικά για ορισμένες εταιρείες. Η εταιρεία ερευνών S&P Global σημειώνει ότι τα ποσοστά αθέτησης υποχρεώσεων για τα ευρωπαϊκά εταιρικά χρέη κερδοσκοπικού βαθμού αυξήθηκαν από κάτω από 1% στις αρχές του 2022 σε περισσότερο από 2% μέχρι το τέλος του έτους. Οι γαλλικές επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα χρεωμένες, με αναλογία χρέους προς μικτό λειτουργικό κέρδος σχεδόν εννέα, υψηλότερη από οποιαδήποτε χώρα εκτός του Λουξεμβούργου. Η Ρωσία, αποκομμένη από τις ξένες αγορές, έχει δει τις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις να εκτοξεύονται. Η Ουγγαρία, όπου η κεντρική τράπεζα αύξησε γρήγορα τα επιτόκια για να προστατεύσει το νόμισμά της, έχει μεγάλα χρέη σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της.

Τελευταίο και πιο σημαντικό είναι το δημόσιο χρέος. Ο Νταλίπ Σινγκ της διαχειρίστριας περιουσιακών στοιχείων PGIM, λέει ότι μια κρίσιμη μεταβλητή που πρέπει να προσέξετε είναι το ασφάλιστρο κινδύνου για το χρέος (η πρόσθετη απόδοση που απαιτούν οι αγορές πάνω από την απόδοση αμερικανικών ομολόγων για να κατέχουν τα ομόλογα μιας χώρας). Οι κυβερνήσεις των πλουσίων χωρών τα καταφέρνουν ως επί το πλείστον καλά σε αυτό το μέτρο. Ωστόσο, η Ιταλία, η οποία έχει δει μεγαλύτερη αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα στο δείγμα μας, παραμένει ένας κίνδυνος. Καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυστηροποιεί την πολιτική της, σταμάτησε να αγοράζει κρατικά ομόλογα και θα αρχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της τον Μάρτιο. Ο κίνδυνος είναι ότι αυτό προκαλεί κρίση.

Οι αναδυόμενες οικονομίες δανείζονται όλο και περισσότερο σε δικά τους νομίσματα, αλλά εκείνες που παλεύουν με τα εξωτερικά χρέη μπορεί να χρειάζονται βοήθεια. Η Αργεντινή κατέληξε πρόσφατα σε συμφωνία διάσωσης με το ΔΝΤ, η οποία θα απαιτήσει δυσάρεστο σφίξιμο της ζώνης. Βρίσκεται κοντά στην κορυφή αυτής της κατηγορίας και έχει ήδη αθετήσει το εξωτερικό της χρέος το 2020. Η Αίγυπτος, η οποία έχει μεσοπρόθεσμες αποδόσεις κρατικών ομολόγων περίπου τέσσερις έως πέντε ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, προσπαθεί να μην ακολουθήσει το παράδειγμά της. Η Γκάνα, η οποία προσχώρησε πρόσφατα με την Αργεντινή στο στρατόπεδο που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τώρα ξεκινά τη δημοσιονομική και νομισματική σύσφιξη σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει υποστήριξη από το ΔΝΤ.

Η τύχη ορισμένων κυβερνήσεων, καθώς και νοικοκυριών και επιχειρήσεων που τελικά χρειάζονται κρατική υποστήριξη, μπορεί να εξαρτηθεί από την καλή θέληση της Κίνας. Παρά τα υψηλά επίπεδα χρέους, η ίδια η Κίνα βρίσκεται κοντά στο κάτω μέρος της κατάταξής μας λόγω των χαλαρών επιτοκίων της. Ωστόσο, η σημασία της για την πίεση λόγω παγκόσμιου χρέους αυξάνεται. Η Κίνα είναι πλέον ο μεγαλύτερος δανειστής προς τις φτωχές οικονομίες του κόσμου και καταβροχθίζει τα δύο τρίτα των διογκούμενων πληρωμών εξυπηρέτησης εξωτερικού χρέους τους, περιπλέκοντας τις προσπάθειες ελάφρυνσης του χρέους. Οι δυτικές κυβερνήσεις πρέπει να ελπίζουν ότι μπορούν να καταρρίψουν και αυτό το μπαλόνι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

23.12.2024 | 20:25

Έρευνα: Θα πέσει η θερμοκρασία αν ψεκαστεί η στρατόσφαιρα με σκόνη διαμαντιών

23.12.2024 | 20:16

Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας - Δύο τέως πρωθυπουργοί στη σύνθεση

23.12.2024 | 20:08

Επίδομα θέρμανσης: Καταβλήθηκε η προκαταβολή σε 1.227.275 δικαιούχους - Πότε θα μπει η επόμενη

23.12.2024 | 20:03

Το χρονοδιάγραμμα για τους αντιαεροπορικούς θόλους - Ενημέρωσε Μητσοτάκη ο Δένδιας

23.12.2024 | 19:53

Παναθηναϊκός: Επίσημα «πράσινος» ο Γκάμπριελ

23.12.2024 | 19:45

Σοκάρει ο Παπανικολάου: Η κόρη μου έπεσε θύμα bullying από τους συμμαθητές της και την απέκλεισαν από το σχολείο

23.12.2024 | 19:30

Εύβοια: «Τα παιδιά ήταν άβγαλτα, ο γαμπρός είχε κίνητρο τα χρήματα» – Τι υποστηρίζει η μητέρα των δραστών

23.12.2024 | 19:22

Το «Οξυγόνο» του Βιριπάγιεφ,έργο-μανιφέστο των 00s,παρουσιάζεται ως αντίδοτο στην «ψυχοπολιτική ασφυξία»

23.12.2024 | 19:45

Σοκάρει ο Παπανικολάου: Η κόρη μου έπεσε θύμα bullying από τους συμμαθητές της και την απέκλεισαν από το σχολείο

23.12.2024 | 15:47

Η αποκάλυψη του Λιάγκα για τον Ρέμο: «Πήρε μια απόφαση για την καριέρα του που με ξένισε, θα αιφνιδιάσει πολλούς»

23.12.2024 | 13:28

Θύμα κλοπής η Μαρία Αντωνά: «Μου πήραν ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό, είχα δουλέψει πολλές μέρες»

22.12.2024 | 23:52

The Voice: Αγανάκτισε ο Μαζωνάκης με τον Μουζουράκη: «Πες ρε μ……»

22.12.2024 | 18:54

Αλεξάνδρα Νίκα: Η τρυφερή φωτογραφία της συντρόφου του Αργυρού με τον γιο τους

22.12.2024 | 17:45

Κλέλια Ανδριολάτου: Ο νέος μεγάλος έρωτας της ηθοποιού - Τι αποκαλύπτει το περιβάλλον της

22.12.2024 | 15:42

Αντύπας: «Ανέβηκαν 500 γυναίκες πάνω στην πίστα και τα έριξαν όλα»

22.12.2024 | 13:24

Τάιλερ Μακμπέθ: Είμαι βέβαιος ότι ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί και θα γίνει μια μέρα ο επόμενος πρωθυπουργός

23.12.2024 | 12:43

Φιντάν: Ζήτημα εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας η διάλυση των κουρδικών πολιτοφυλακών

23.12.2024 | 07:10

Ζελένσκι: Θα πλήξουμε περισσότερους ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους

23.12.2024 | 05:15

Ο Αλί Χαμενεΐ δήλωσε πως οι νέοι Σύροι «θα αντιταχθούν στον Τζολάνι»

22.12.2024 | 18:52

Δυσαρέσκεια στο Πεκίνο για το νέο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ταϊβάν

22.12.2024 | 18:15

Τούρκος υπ. Άμυνας: «Οι Κούρδοι μαχητές θα εκδιωχθούν από το σύνολο του συριακού εδάφους» 

22.12.2024 | 18:03

«Καζάνι που βράζει» η Λωρίδα της Γάζας – Ξεπέρασαν τους 45.000 οι Παλαιστίνιοι που έχουν σκοτωθεί

22.12.2024 | 13:46

Η Ρωσία αναβάλλει την απόφαση για τη ναυτική παρουσία στη Συρία μέχρι τον Μάρτιο

22.12.2024 | 13:31

Τουρκία – Ισραήλ σε πορεία σύγκρουσης στη Συρία

MUST READ

Κόσμος

Εξαώροφο κτίριο κατέρρευσε στην πολιτεία Παντζάμπ της Βόρειας Ινδίας

Τουλάχιστον μια νεκρή, αναζητούνται περίπου 15 εγκλωβισμένοι

22.12.2024 | 19:04

Κόσμος

«Αναταράξεις» στις διεθνείς αγορές προκαλούν οι προβλέψεις για αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ το 2025

Ο Τραμπ έχει ταχθεί υπέρ της επιβολής μεγάλων αυξήσεων στους δασμούς για τις εισαγωγές στις ΗΠΑ που θα οδηγούσαν σε αυξήσεις των τιμών

22.12.2024 | 18:42

Κόσμος

«Εθνική Ημέρα Έλληνα Μετανάστη» στη Βραζιλία

Η 21η Σεπτεμβρίου επελέγη διότι συμπίπτει με την ημερομηνία ίδρυσης της πρώτης οργανωμένης κοινότητας Ελλήνων στη χώρα

22.12.2024 | 18:30

Κόσμος

Μαγδεμβούργο: Θρήνος για τον θάνατο 9χρονου στην επίθεση του Σαουδάραβα -«Γιατί εσύ;», λέει η μητέρα του

Ο 9χρονος André Gleißner σκοτώθηκε όταν ο 50χρονος Σαουδάραβας γιατρός Taleb al-Abdulmohsen τον παρέσυρε με το αυτοκίνητο που οδηγούσε με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

22.12.2024 | 15:28

Κόσμος

Γερμανία: Συλλογική θλίψη και θανάσιμες απορίες

Το δολοφονικό χτύπημα του Μαγδεμβούργου απαιτεί μια συλλογική απάντηση από τον πολιτικό κόσμο, αλλά και καθαρές απαντήσεις στο ερώτημα γιατί παρά τις προειδοποιήσεις μπόρεσε να συμβεί, όπως σημειώνει ο Κώστας Αργυρός στη dw

22.12.2024 | 12:27

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική

Μητσοτάκης: Με ελληνική πρωτοβουλία άτυπη Σύνοδος της ΕΕ τον Φεβρουάριο για την ευρωπαϊκή άμυνα

20.12.2024 | 10:05

Τι είπε για Μιτσκόσκι και για το ενδεχόμενο μνημονίου Συρίας - Τουρκίας

Πολιτική

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τις τράπεζες

17.12.2024 | 09:13

«Όποτε δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος το πλεόνασμα της ανάπτυξης δίνεται εκεί που πρέπει» αναφέρουν από το Μαξίμου

Πολιτική

Κυβέρνηση: Εθνική στρατηγική για τον εφηβικό εθισμό στο διαδίκτυο

18.12.2024 | 06:48

Στα 15 έτη η ψηφιακή ενηλικίωση

Πολιτική

Δημοσκόπηση MRB: Συνωστισμός στην 3η θέση σε βουλή δέκα κομμάτων – Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι υπουργοί

18.12.2024 | 21:05

Η πλειοψηφία θέλει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άνδρα και όχι πολιτικό

Πολιτική

Μητσοτάκης: Στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου οι ανακοινώσεις για την Προεδρία της Δημοκρατίας

17.12.2024 | 19:16

"Εμπνέουμε μήνυμα σιγουριάς και βεβαιότητας για την Ελλάδα. Το μέρισμα της ανάπτυξης το επιστρέφουμε στην ελληνική κοινωνία", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του

Πολιτική

Ντε Γκρες: Το επίμαχο ιστορικό ενός ονόματος

21.12.2024 | 09:07

Ο νόμος Βενιζέλου και η αξιοποίησή του

Ιταλία: Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας στο «Άγιο Έτος»

Μετά την επίθεση στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας, οι Ιταλοί ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας για το Άγιο Έτος της Καθολικής Εκκλησίας, όπως σημειώνει ο Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελάκης

Ιταλία: Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας στο «Άγιο Έτος»

Μαγδεμβούργο: Τα κενά ασφαλείας και οι προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν

Ο 50χρονος ψυχίατρος βρισκόταν «εδώ και χρόνια» σε διαμάχη με το Κεντρικό Συμβούλιο Πρώην Μουσουλμάνων

Μαγδεμβούργο: Τα κενά ασφαλείας και οι προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν

Tik Tok: Ενα δισεκατομμύριο χρήστες αλλά και συσσωρευμένες αντιπαραθέσεις σε όλο τον κόσμο

H Ευρωπαϊκή Ένωση ξέκίνησε έρευνα για την πλατφόρμα έπειτα από υποψίες ξένων παρεμβάσεων στις ρουμανικές εκλογές

Tik Tok: Ενα δισεκατομμύριο χρήστες αλλά και συσσωρευμένες αντιπαραθέσεις σε όλο τον κόσμο

Εξαώροφο κτίριο κατέρρευσε στην πολιτεία Παντζάμπ της Βόρειας Ινδίας

Τουλάχιστον μια νεκρή, αναζητούνται περίπου 15 εγκλωβισμένοι

Εξαώροφο κτίριο κατέρρευσε στην πολιτεία Παντζάμπ της Βόρειας Ινδίας

Μητσοτάκης: Η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2027

Πυκνό πρόγραμμα για την υλοποίηση κρίσιμων πρωτοβουλιών και μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς.

Μητσοτάκης: Η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2027

Έρχεται ο φροντιστής της γειτονιάς – Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Σπίτι μου 2: Διευκρινίσεις από τη Σοφία Ζαχαράκη

«Η Ελλάδα απέκτησε τη στρατηγική για μακροχρόνια φροντίδα»

Έρχεται ο φροντιστής της γειτονιάς – Ξεκινούν αιτήσεις για το Σπίτι μου 2:Διευκρινίσεις από τη Σοφία Ζαχαράκη

Παιδεία, κυβερνητική πολιτική 2025, στόχοι στο Δημόσιο στο τελευταίο Υπουργικό του 2024

Συνεδριάζει σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργικό συμβούλιο

Παιδεία, κυβερνητική πολιτική 2025, στόχοι στο Δημόσιο στο τελευταίο Υπουργικό του 2024

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού, η προσοχή μας σε αυτούς που έχουν ανάγκη

Η εισήγηση του πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2024 - Νέα συνεδρίαση στις 10 Ιανουαρίου - Τι είπε για τον προϋπολογισμό, τις αλλαγές σε Παιδεία και Ένοπλες Δυνάμεις

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού,η προσοχή μας σε αυτούς που έχουν ανάγκη