Τούρκος ο συλληφθείς διακινητής για το ναυάγιο στην Ιταλία
Πηγή Φωτογραφίας: protothema
Τούρκος είναι ο διακινητής που συνελήφθη από τις αρχές της Ιταλίας ως ύποπτος για το τραγικό δυστύχημα με τους 60 νεκρούς μετανάστες, η προέλευς των οποίων δεν είναι ακόμη διευκρινισμένη. Για τον λόγο αυτό, η παρέμβαση της Γερμανίδας πρόεδρου της Κομισιόν περί ευρωπαϊκού ζητήματος και κοινοτικού συμφώνου μετανάστευσης και ασύλου είναι τουλάχιστον βεβιασμένη, εκτός και αν η Φον ντερ Λάιεν διαθέτει καλύτερη πληροφόρηση από τον Πρόεδρο και την Πρωθυπουργό της Ιταλίας.
Πιο ειδικά, στα 60 ανέρχονται μέχρι αυτήν την στιγμή τα θύματα του ναυαγίου στις ακτές της Καλαβρίας, ενώ οι εκτιμήσεις των ιταλικών αρχών κάνουν λόγο για περισσότερους από 100 ανθρώπους.
Το ναυάγιο είναι λοιπόν πολύ σοβαρό, ακόμη και για τους επαγγελματίες ανθρωπιστές, κατά την έκφραση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στο θέμα παρενέβη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά ατύχησε με τις δηλώσεις της που καλούσαν σε «ενταντικοποίηση των ευρωπαϊκών προσπαθειών». Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αισθάνεται «βαθιά λυπημένη από το τρομερό ναυάγιο στα ανοικτά των ακτών της Καλαβρίας. Η συνεπαγόμενη απώλεια ζωής αθώων μεταναστών είναι μια τραγωδία. Όλοι μαζί, πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας στο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και στο Σχέδιο Δράσης για την Κεντρική Μεσόγειο».
Το θέμα είναι, πάντως, πιο σοβαρό από την μονότονη επανάληψη κοινοτικών κοινοτοπιών. Περισσότεροι από 100 νεκροί στις θαλάσσιες ακτές της Καλαβρίας είναι ένα πολύ υψηλό νούμερο, ιδίως όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές. Υπάρχει ακόμη ζήτημα διακίνησης και πλουτισμού από παράνομους διακινητές από μη Ευρωπαίους, δεδομένου ότι ο συλληφθείς διακινητής είναι Τούρκος και ότι η Τουρκία δεν είναι ακόμη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης – εδώ και δύο δεκαετίες είναι υποψήφια.
Σε προσγειωμένες δηλώσεις, ο Ιταλός πρόεδρος και εκπρόσωποι της γειτονικής κυβέρνησης τόνισαν τη σοβαρότητα του περιστατικού και τις προσπάθειες που καταβάλλονται.
«Πενθώ για τους νεκρούς, εκφράζω την εγγύτητά μου στους ναυαγούς- στους οποίους πρέπει να εγγυηθούμε μια κατάλληλη υποδοχή- και θέλω να ευχαριστήσω τους διασώστες», τόνισε ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος ζήτησε παράλληλα να καταβληθεί προσπάθεια με στόχο να απαλειφθούν οι αιτίες των μεταναστευτικών ρευμάτων, όπως οι πόλεμοι, η φτώχεια, οι διωγμοί, η τρομοκρατία και οι συνέπειες των κλιματικών αλλαγών.
Ο Ιταλός πρόεδρος συμπλήρωσε πως «είναι άλλο τόσο αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει με συγκεκριμένο τρόπο, επιτέλους, την ευθύνη της διαχείρισης του μεταναστευτικού φαινομένου, ώστε να αφαιρέσει τον έλεγχό του από τους διακινητές ανθρώπων, καταβάλλοντας απευθείας προσπάθεια στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής και της στήριξης της συνεργασίας για την ανάπτυξη των χωρών από τις οποίες οι νέοι αυτοί αναγκάζονται να απομακρυνθούν εξαιτίας έλλειψης προοπτικών».
«Βαθιά θλίψη για τις πολλές ανθρώπινες ζωές που κόπηκαν από διακινητές», εκφράζει η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να εγκαταλειφθεί η ψευδαίσθηση μιας μετανάστευσης χωρίς κανόνες». Η κυβέρνηση, προσθέτει, «έχει δεσμευτεί να αποτρέψει τις αναχωρήσεις και μαζί με αυτές τη διάπραξη αυτών των τραγωδιών και θα συνεχίσει να το κάνει».
Τέλος, το ναυάγιο που σημειώθηκε στην Καλαβρία είναι μια «τεράστια τραγωδία» που «με θλίβει βαθιά και πρώτα από όλα μας επιβάλλει τα βαθιά συλλυπητήρια για τις χαμένες ανθρώπινες ζωές», αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, δηλώνοντας ότι «είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε με κάθε δυνατή πρωτοβουλία για να σταματήσουμε τις αναχωρήσεις των μεταναστών».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας