Nέα της αγοράς

Όχι πια ήλιος και θάλασσα: Η Αλβανία στρέφεται στον high-end οικοτουρισμό

Εγκαταλείποντας το παραδοσιακό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που προσφέρουν γειτονικές χώρες όπως η Ελλάδα, η Αλβανία θέλει να προωθηθεί σαν ένας ποιοτικός προορισμός που απευθύνεται σε τουρίστες υψηλότερης εισοδηματικής στάθμης.

Η Αλβανία είναι ήδη ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, καθώς πέρυσι προσέλκυσε 7,5  εκατ. επισκέπτες, υπερδιπλάσιους από τον πληθυσμό της και περισσότερους από το ρεκόρ των 6,4 εκατ. επισκεπτών που είχε σημειώσει το 2019.

Όμως τώρα, προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό, εστιάζοντας στον εναλλακτικό, έναντι του μαζικού τουρισμού.

Εγκαταλείποντας το παραδοσιακό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που προσφέρουν γειτονικές χώρες όπως η Ελλάδα, η Αλβανία θέλει να προωθηθεί σαν ένας ποιοτικός προορισμός που απευθύνεται σε τουρίστες υψηλότερης εισοδηματικής στάθμης.

«Κάναμε κάποια λάθη τη δεκαετία του 1990», είπε στον Guardian η Mirela Kumbaro, υπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος, αναφερόμενη στην ταραχώδη περίοδο της μετάβασης από την σταλινική δικτατορία στη δημοκρατία. «Δεν μπορείς να μάθεις χωρίς να κάνεις λάθη. Είναι μέρος της διαδικασίας», σημειώνει.

Η υπουργός Τουρισμού αναφέρεται στα «άσχημα κτίρια και ξενοδοχεία» που εμφανίστηκαν με την άναρχη ανάπτυξη των τουριστικών προορισμών της Αλβανικής Ριβιέρας, όπως για παράδειγμα στο Sarandë, μια παραθαλάσσια πόλη απέναντι από την Κέρκυρα.

«Είμαι υπερήφανη που έχουμε 7,5 εκατ. τουρίστες, αλλά για να είμαι ειλικρινής, δεν ζητώ περισσότερους. Ζητώ την ποιότητα, ο κόσμος να μένει περισσότερο από τα τρία ή τέσσερα βράδια που συνηθίζει και να έρχεται όλο τον χρόνο. Οι παραλίες δεν είναι μοναδικές. Αυτό που είναι μοναδικό είναι ότι (η Αλβανία) είναι παρθένα, ανέγγιχτη, δεν έχει ανακαλυφθεί», εξηγεί η Kumbaro.

Έτσι, το υπουργείο Τουρισμού δεν θα διαφημίζει πακέτα διακοπών στη θάλασσα, αλλά τον αγροτουρισμό και τον οικοτουρισμό, εστιάζοντας στο ποικιλόμορφο τοπίο της Αλβανίας, που περιλαμβάνει βουνά, δάση και ακτογραμμές.

«Αυτό που θέλουμε είναι τουρισμό που να είναι φιλικός στο περιβάλλον, υπεύθυνος και βιώσιμος. Δεν θέλουμε τουρισμό που να συγκεντρώνεται μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά τουρισμό που να εστιάζει στην πολιτιστική κληρονομιά, την γαστρονομία, την ορειβασία, το rafting, τη φύση… Υπάρχουν τόσο πολλές μικρές φάρμες όπου ο κόσμος μπορεί να πάει και να τα απολαύσει όλα αυτά», προσθέτει η υπουργός Τουρισμού.

Προ ημερών, η προσοχή στράφηκε στον μήκους 273 χιλιομέτρων ποταμό Vjosa (Αώο), ο οποίος συχνά περιγράφεται ως «το τελευταίο άγριο ποτάμι της Ευρώπης». Ο πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, δεσμεύτηκε να μετατρέψει την λεκάνη απορροής και τους παραποτάμους του σε ένα νέο εθνικό πάρκο –το πρώτο του είδους του στην Ευρώπη- σε μία κίνηση που στοχεύει να δώσει ώθηση στον τουρισμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο