Κόσμος

1 στους 3 Ουκρανούς πρόσφυγες θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα του

Η εκτεταμένη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση που έχει παρατηρηθεί στην ήπειρο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ζούμε λοιπόν στη δίνη μιας σοβαρής προσφυγικής κρίσης.

Η εκτεταμένη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση που έχει παρατηρηθεί στην ήπειρο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ζούμε λοιπόν στη δίνη μιας σοβαρής προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών, όπως αυτά παρατίθενται σε ειδικό άρθρο του Politico, «περισσότεροι από 8 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες κατέφυγαν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα από την αρχή του πολέμου και περίπου 4,8 εκατομμύρια έχουν υποβάλει αίτηση σε ένα πρόγραμμα προσωρινής προστασίας σε μια χώρα της E. E».

8 στους 10 πρόσφυγες πιέζεται οικονομικά και 1 στους 3 επιθυμεί να επιστρέψει στην πατρίδα του, στην Ουκρανία.

Ένας στους τρεις Ουκρανούς πρόσφυγες αισθάνεται ότι είναι μέρος μιας κοινότητας στη χώρα υποδοχής του, αλλά ο ίδιος αριθμός προσφύγων θα ήθελε να επιστρέψει στην πατρίδα του, δείχνει μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα από τον Φορέα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) και η οποία δημοσιεύεται στον ιστότοπο του περιοδικού.

«Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, πρέπει να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά μακροπρόθεσμα μέτρα που να επιτρέπουν στις κοινωνίες υποδοχής και στους εκτοπισμένους να προσαρμοστούν στην αναταραχή που προέκυψε από αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο διευθυντής του FRA.

14.685 Ουκρανοί πρόσφυγες που ζουν σε δέκα χώρες της ΕΕ (Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία) απάντησαν στην ηλεκτρονική έρευνα του οργανισμού μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2022.

Αν και σχεδόν οι μισοί ανέφεραν ότι αισθάνονται κατάθλιψη, το 61% είπε ότι ένιωθε αισιόδοξα για το μέλλον από τότε που έφτασαν στη χώρα υποδοχής.

Ωστόσο, με μόνο το1/3 των ερωτηθέντων υπό καθεστώς αμειβόμενης απασχόλησης, το 79% δήλωσε ότι αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες.

Τέλος, «η γλώσσα είναι το κύριο εμπόδιο για να βρει κάποιος δουλειά» και να ενταχθεί στην αγορά εργασίας», αφού 25% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν μιλούσε τη γλώσσα της χώρας υποδοχής, ενώ το 41% δήλωσε ότι την μιλούσε αλλά ανεπαρκώς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο