Κόσμος

DW: Η εικόνα των Τούρκων για την Ελλάδα μετά το σεισμό

Ο πρόσφατος σεισμός και ανθρώπινη τραγωδία έφερε κοντά Έλληνες και Τούρκους.

Ο πρόσφατος σεισμός και ανθρώπινη τραγωδία έφερε κοντά Έλληνες και Τούρκους. Πόσο όμως θα κρατήσει αυτή η αυθόρμητη προσέγγιση; Τούρκοι δημοσιογράφοι και ειδικοί μιλούν στην Deutsche Welle.

Ένα τραγικό γεγονός που έφερε στην Τουρκία Έλληνες διασώστες και που έκανε τον Έλληνα υπ. Εξωτερικών Νίκο Δένδια να αγκαλιάσει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά από χρόνια έντασης στις διμερείς σχέσεις.

«Αν έχει κάτι θετικό αυτός ο σεισμός, είναι ότι πολλές χώρες έστειλαν βοήθεια στην Τουρκία, μεταξύ αυτών χώρες με τις οποίες η Τουρκία είχε προβληματικές σχέσεις, όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αρμενία» παρατηρεί ο Αρέτ Ντεμιρτζί, υπεύθυνος προγραμμάτων στο παράρτημα του γερμανικού Ιδρύματος Φρίντριχ Νάουμαν των Φιλελευθέρων στη Σόφια, ο οποίος εδώ και χρόνια ασχολείται σε βάθος με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Ντεμιρτζί συντόνισε πρόσφατα στο Βερολίνο ένα πολύτιμο για τον ευρύτερο ελληνοτουρκικό διάλογο δημοσιογραφικό πρόγραμμα του ίδιου ιδρύματος, στο οποίο συμμετείχαν δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί και ειδικοί από την Ελλάδα και την Τουρκία. Σε μια δύσκολη συγκυρία, λίγες ημέρες μετά τον μεγάλο σεισμό, η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Τι εκτιμά όμως ο ίδιος για τη λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών» και το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων;

«Πιστεύω ότι πρόκειται για μια νέα αρχή καλών σχέσεων μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας, αλλά, από την άλλη πλευρά, πρόκειται για προβλήματα με βαθιές ρίζες. Άρα δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο σεισμός μπορεί να αλλάξει τα πράγματα». Για τον ίδιο το «μομέντουμ» θα μπορούσε να συμβάλει θετικά προς μια «βιώσιμη βελτίωση» των διμερών σχέσεων κι αυτό χάρη στην αυθόρμητη αντίδραση των απλών πολιτών σε κοινωνικό επίπεδο και στις δύο χώρες.

«Θα ευχόμουν να είχαμε μακροπρόθεσμα καλύτερες και πιο βιώσιμες σχέσεις, χωρίς να υπάρχουν αντίστοιχες τραγωδίες» αναφέρει στην DW επίσης στο ίδιο κλίμα και ο Ερκάν Σακά, δημοσιογράφος, μπλόγκερ και καθηγητής ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης και συνεχίζει: «Ας ελπίσουμε ότι θα χτίσουμε πάνω σε όλα αυτά. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο, με τον οποίο βλέπουμε τις διμερείς σχέσεις, να τους δώσουμε μια θετική διάσταση για το μέλλον. Οι τραγωδίες απλώς μας υπενθυμίζουν ότι όλοι είμαστε άνθρωποι».

Στη συγκινητική και άμεση αντίδραση των Ελλήνων εστιάζει από την πλευρά της η Εϋλέμ Γιαναρδάογλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νέων Μέσων στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης.

«Παρακολουθώ διάφορα γκρουπ στο Facebook και στο Whatsapp. Έβλεπα τι γράφει ο κόσμος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τις σεισμόπληκτες περιοχές» σημειώνει η πανεπιστημιακός, που ειδικεύεται στις λειτουργίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και συμπληρώνει: «Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι ήθελαν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον ήταν εκπληκτικός, αλλά σε επίπεδο μακροπολιτικής ίσως να μην δούμε άμεσα αντίστοιχα αποτελέσματα. Θα πρέπει μάλλον να περιμένουμε για να δούμε την επίδρασή όλων αυτών των κινήσεων στο μέλλον».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο