Διεθνή

Η ΕΚΤ κερδίζει τη μάχη του πληθωρισμού

Η ΕΚΤ κερδίζει τη μάχη του πληθωρισμού

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/pagenews.gr

Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αρχίσει να επιβάλλεται στον αγώνα που δίνει εναντίον του πληθωρισμού, διατυπώνει ο Φιλίπ Λέην, επικεφαλής οικονομολόγος στην ΕΚΤ.

Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αρχίσει να επιβάλλεται στον αγώνα που δίνει εναντίον του πληθωρισμού, διατυπώνει ο Φιλίπ Λέην, επικεφαλής οικονομολόγος στην ΕΚΤ. Οι πληθωριστικές πιέσεις στη ζώνη του ευρώ έχουν αρχίσει να μειώνονται, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Ιδιαίτερα, η Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο και υποσχέθηκε άλλη μισή ποσοστιαία αύξηση τον Μάρτιο, ελπίζοντας πως  η πιο ακριβή χρηματοδότηση θα περιορίσει τη ζήτηση αρκετά ώστε να μειωθεί η αύξηση των τιμών από επίπεδα ακόμη και άνω του 8%.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ πρόσθεσε πως τα υψηλότερα επιτόκια είναι λειτουργικά στην οικονομία, επιβαρύνοντας την τιμή των υπηρεσιών και άλλων βασικών αγαθών, τα οποία αποκλείουν τα τρόφιμα και τα πτητικά καύσιμα.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, ο Φιλίπ Λέην τόνισε ότι «υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι η νομισματική πολιτική έχει αρχίσει να αποδίδει. Για την ενέργεια, τα τρόφιμα και τα αγαθά, υπάρχουν πολλοί δείκτες που δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις σε όλες αυτές τις κατηγορίες θα πρέπει να μειωθούν αρκετά».

Άλλοι κορυφαίοι υπεύθυνοι στην χάραξη πολιτικής, όπως είναι ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας Κλάας Κνοτ,  έχουν εκφράσει τον φόβο ότι ο πυρήνας πληθωρισμού, δηλαδή οι αυξήσεις των τιμών γύρω από τον καπνό, την ενέργεια και τα τρόφιμα, θα μπορούσε να διαιωνίσει τον πληθωρισμό. Για να τερματίσει η ΕΚΤ τις αυξήσεις επιτοκίων, ο Λέην περιέγραψε με ενάργεια τρία κριτήρια.

Η τράπεζα έχει ανάγκη από χαμηλότερες προβλέψεις για τον πληθωρισμό μέσα από τον τριετή ορίζοντα προβλέψεών της και να σημειώσει πρόοδο στη μείωση του πραγματικού υποκείμενου πληθωρισμού.

Πρέπει ακόμη να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η νομισματική πολιτική λειτουργεί. «Είμαστε όλοι αποδεκτοί ως προς το κριτήριο ότι η επαρκής πρόοδος στον υποκείμενο πληθωρισμό είναι σημαντική», τόνισε ο Λέην. Μόλις τα επιτόκια ανέβουν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρεμβαίνει και σχεδιάζει να τα διατηρήσει για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα στα ίδια επίπεδα και δεν θα αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς της, μόλις αρχίσει να μειώνεται σημαντικά ο βασικός πληθωρισμός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments