Στην δημιουργία ευρωπαϊκής συμμαχίας υπέρ της πυρηνικής ενέργειας προχωρούν 11 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Γαλλία και υλοποιείται στη Στοκχόλμη, όπου διεξάγεται η έκτακτη σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας των 27 χωρών μελών.
Η πρωτοβουλία ανήκει στη γαλλική κυβέρνηση και συμμετέχουν άλλα δέκα χώρες μέλη. Πρόκειται για την Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία, την Φινλανδία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Ρουμανία, την Σλοβακία και την Σλοβενία.
Ο κεντρικός στόχος της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Συμμαχία για την πυρηνική ενέργεια είναι η χρήση ήπιων εκδοχών πυρηνικής ενέργειας για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Ανιές Πανιέ – Ρινασέρ και ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έχουν τροποποιήσει ελαφρά την αρχική αρνητική θέση τους αναφορικά με την πυρηνική ενέργεια και τις χρήσεις της στην ενεργειακή εξοικονόμηση. Αυτή η τελευταία έγινε ακόμη πιο επιτακτική, μετά την εκδήλωση του πολέμου και των επακόλουθων ενεργειακών κρίσεων.
Η Ανιές Πανιέ – Ρισανέρλ, η οποία πρωτοστατεί στην ευρωπαική αυτή πρωτοβουλία εκτιμά ότι «ο πόλεμος που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στις πύλες της Ευρώπης, στην Ουκρανία, θέτει σοβαρά υπό αμφισβήτηση την προσφορά μας και αποδυναμώνει την οικονομία μας λόγω των τιμών της ενέργειας που έχουν εκτοξευθεί στα ύψη το 2022». Αυτές οι δύο κρίσεις έχουν, κατά την υπουργό, την ίδια αιτία: «την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα, για τα δύο τρίτα της τελικής μας κατανάλωσης ενέργειας, είτε φυσικό αέριο, είτε πετρέλαιο».
Για αυτόν τον λόγο, υπενθυμίζει η Υπουργός, «η φιλοδοξία του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης υπό τον Πρωθυπουργό είναι να γίνει η πρώτη μεγάλη βιομηχανική χώρα που θα βγει από την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα».