Διεθνή

Το προφίλ της νέας κεντροαριστεράς στην Ιταλία

Το προφίλ της νέας κεντροαριστεράς στην Ιταλία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) της Ιταλίας εξέλεξε την Έλι Σλάιν νέα  αρχηγό του και το Euronews κάνει αφιέρωμα στην νέα πρόεδρο της ιταλικής κεντροαριστεράς.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) της Ιταλίας εξέλεξε την Έλι Σλάιν νέα  αρχηγό του και το Euronews κάνει αφιέρωμα στην νέα πρόεδρο της ιταλικής κεντροαριστεράς.

Η 37χρονη βουλευτής έχει αναδειχθεί ως ένα ξεκίνημα στην ιταλική πολιτική σκηνή και ελπίζει ότι η ανάδειξή της σε αρχηγό κόμματος θα φέρει μια αχτίδα ελπίδας για την πολιορκημένη κεντροαριστερά, η οποία υπέστη μια καταστροφική ήττα στις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, βλέποντας τα «Αδέλφια της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι να σαρώνουν στις εκλογές.

Η Ιταλοαμερικανίδα Σλάιν γεννήθηκε στην Ελβετία και έχει τριπλή εθνικότητα. Είναι νέα και ανοιχτά αμφιφυλόφιλη, μια φεμινίστρια και παθιασμένη φιλοευρωπαία που αυτοπαρουσιάζεται ως «πραγματίστρια» αριστερή — αυτή που απευθύνεται στους πιο απαξιωμένους της κοινωνίας και όχι στις «ελίτ» που η σύγχρονη αριστερά κατηγορείται συχνά ότι φλερτάρει.

Τα μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν την Σλάιν ως την «αντι-Μελόνι» και την συνέκριναν με την εκπρόσωπο των ΗΠΑ, Αλεξάντρια Οκάσιο-Κόρτεζ, η οποία είναι επίσης γνωστή για την κοινωνικά προοδευτική πλατφόρμα της.

Ποια είναι λοιπόν η Έλλυ Σλάιν; Θα μπορέσει να αναβιώσει την ετοιμοθάνατη κεντροαριστερά της Ιταλίας; Και πώς την αντιλαμβάνονται οι Ιταλοί;

Η πολιτική θέση της Elly Schlein περικλείεται ίσως καλύτερα από τον τρόπο με τον οποίο ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την ηγεσία πέρυσι.

Μιλώντας σε ένα κλαμπ στα προάστια της Ρώμης — έξω από τη “ζώνη περιορισμένης κυκλοφορίας”, μια μεταφορά που χρησιμοποιείται συχνά για να απεικονίσει την αστική ελίτ — ανακοίνωσε μια “προοδευτική, περιβαλλοντική και φεμινιστική” εκστρατεία για να προσφέρει μια “εναλλακτική” στη νέα μακρινή Ιταλία -δεξιά κυβέρνηση. Όλο αυτό το διάστημα, οι υποστηρικτές της τραγουδούσαν το “Bella Ciao” – τον αντιφασιστικό ύμνο της Ιταλίας της Αντίστασης.

Η Σλάιν,  η οποία ανήκει στην σοσιαλιστική πτέρυγα του PD, στοχεύει να παρουσιάσει ένα φρέσκο ​​και ενωτικό όραμα για την αριστερά και τη χώρα.

Ως κόμμα του οποίου οι ρίζες βρίσκονται σε μια συγχώνευση μεταξύ των κομμουνιστικών και χριστιανοδημοκρατικών φατριών του παρελθόντος της Ιταλίας, το PD συχνά θεωρείται ότι πάσχει από κρίση ταυτότητας, που παραπαίει μέσα από ένα χάσμα μεταξύ μιας πιο κεντρώας, οικονομικά φιλελεύθερης πτέρυγας και της αριστερής.

Οι παλαιότεροι ηγέτες του κόμματος, ιδιαίτερα ο Ματέο Ρέντσι, έχουν συχνά κατηγορηθεί ότι απέφευγαν τις αριστερές ρίζες του PD, και πράγματι ο κορυφαίος αντίπαλός της στις προκριματικές εκλογές, ο Στέφανο Μπονακσίνι, καταλαμβάνει πολιτικά κεντρώο έδαφος, παρόλο που ήταν στο παρελθόν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Η Σλάιν, για παράδειγμα, υποστηρίζει έναν κατώτατο μισθό – μια πρόταση που το Δημοκρατικό Κόμμα έχει υποστηρίξει αλλά δεν κατάφερε να προχωρήσει όσο ήταν στην κυβέρνηση. Μιλάει για μια Πράσινη Νέα Συμφωνία και επαναφορά του κόμματος στα συνδικάτα και στα περίχωρα των πόλεων, τα οποία έχουν κάνει συγκρίσεις με την πλατφόρμα της Alexandria Ocasio-Cortez.

Η φήμη της Σλάιν ως θαρραλέας πεπεισμένης πολιτικού που ξεπέρασε τις τάξεις του βουλιαγμένου πολιτικού κατεστημένου της Ιταλίας, οδήγησε τους σχολιαστές να τη δουν ως την απάντηση της αριστεράς στην «φρέσκια» Μελόνι της οποίας η μετέωρη άνοδος από το περιθώριο της ιταλικής πολιτικής της αποδόθηκε στην  χαρισματική προσωπικότητα και μαζική απήχησή της.

Ενώ η Σλάιν αντιστέκεται στην ταμπέλα κατά της Μελόνι, σίγουρα δεν έχει χτυπήσει τη νέα —και πρώτη γυναίκα— πρωθυπουργό της Ιταλίας.

«Δεν είναι όλες οι γυναικείες ηγεσίες φεμινιστικές ηγεσίες», είπε η νέα αρχηγός.

Η πολιτική τάξη της Ιταλίας έχει αποκτήσει τη φήμη της ομοιογένειας — κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, τα μέλη της ήταν συντριπτικά άνδρες και προχωρημένα σε ηλικία.

Το ιστορικό της Schlein βρίσκεται σε προφανή αντίθεση, όχι μόνο για το φύλο και τη νεότητά της, αλλά και για την κληρονομιά της.

Γεννημένη στην Ελβετία, η αριστερή πολιτικός προέρχεται από μια εθνοτικά διαφορετική οικογένεια. Ο πατέρας της Schlein είναι Εβραίος Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας, η μητέρα της Ιταλίδα καθηγήτρια Νομικής και, κατά συνέπεια, έχει τριπλή ελβετική-ιταλική-αμερικανική υπηκοότητα.

ΗΣλάιν έχει γίνει γινόταν ταυτόχρονα η πρώτη γυναίκα και ανοιχτά LGBTQ που θα ηγηθεί του κεντροαριστερού μπλοκ.

Η Schlein δεν κρύβει πώς το υπόβαθρό της την κάνει κάτι πιο ακραία στην ιταλική πολιτική.

Το 2020, βγήκε ως αμφιφυλόφιλη σε μια δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή, ανακοινώνοντας ότι είχε μια κοπέλα.

«Έχω αγαπήσει πολλούς άντρες, έχω αγαπήσει πολλές γυναίκες. Αυτή τη στιγμή είμαι [σε σχέση] με μια γυναίκα και είμαι ευτυχισμένος», είπε η πολτικός στην τηλεοπτική παρουσιάστρια Daria Bignardi, υπό το ενθουσιαστικό χειροκρότημα του κοινού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments