Διεθνή

Τουρκία: Δημοσκοπική πρωτιά της αντιπολίτευσης

Τουρκία: Δημοσκοπική πρωτιά της αντιπολίτευσης

Πηγή Φωτογραφίας: Milliyet

Το κεντροαριστερό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εμφανίζει τα πρώτα εκλογικά «οφέλη» από τους φονικούς σεισμούς και την αντιπολιτευτική του στάση, αφού τα ποσοστά του ενισχύονται κατά 1`,7%.

Απώλειες για το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και εκλογικά κέρδη για το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης (CHP) καταγράφει η δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών ALF Research. Αν οι εκλογές διεξάγονταν την ερχόμενη Κυριακή, πρώτη σε εκλογική δύναμη θα ερχόταν η αντιπολιτευτική Εθνική Συμμαχία και δεύτερη η Λαϊκή Συμμαχία που βρίσκεται στην εξουσία. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 21 έως τις 25 Φεβρουαρίου, μετά δηλαδή από τους καταστροφικούς σεισμούς, που ισοπέδωσαν ζωές και περιουσίες δεκάδων χιλιάδων γειτόνων μας.

Κατά το διάστημα αυτό, λοιπόν, οι Τούρκοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν το κυβερνών ΑΚΡ με ποσοστό 29,5%. Καταγράφονται όμως και οι πρώτες απώλειες για το κόμμα του Ερντογάν, απώλειες που φθάνουν το 2,5% συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας ερευνών που έγινε στο διάστημα μεταξύ 18 – 23 Ιανουαρίου. Παράλληλα, το κεντροαριστερό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εμφανίζει τα πρώτα εκλογικά «οφέλη» από τους φονικούς σεισμούς και την αντιπολιτευτική του στάση, αφού τα ποσοστά του ενισχύονται κατά 1`,7%.

Όμοια με το CHP, το Δημοκρατικό Κόμμα (ΗDP) βγαίνει ενισχυμένο από την αντιπαραβολή των δεδομένων των δύο δημοσκοπήσεων, με τα εκλογικά του «κέρδη» να φθάνουν τη μιάμιση ποσοστιαία μονάδα. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η δημοσκοπική ενίσχυση της πολυκομματικής αντιπολιτευτικής Εθνικής Συμμαχίας, η οποία συγκεντρώνει 47,6% έναντι 35,1% της κυβερνητικής Λαϊκής Συμμαχίας, όπου συμμετέχουν το AKP και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπεχτσελί. Αξιοπρόσεκτο είναι το σταθερά διψήφιο εκλογικό ποσοστό που εμφανίζει το Καλό Κόμμα (IYI Party) της Μεράλ Ακσενέρ, το οποίο κινείται στο 15% και εκφράζει έναν πιο ήπιο εθνικισμό από το ΜΗΡ του Μπεχτσελί.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα, τα κόμματα συγκεντρώνουν τα ακόλουθα ποσοστά: Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ): 29,5%, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 27,8% Καλό Κόμμα (ΙΥΙ Party): 15,7% HDP (Δημοκρατικό Κόμμα): 9,8%, Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP): 5,6% +Κόμμα της Νίκης: 2,5% και Πατρίδα: 2,2%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments