Την Παρασκευή, 3 Μαρτίου, θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση της κάρτας αγορών (market pass) όσοι δικαιούχοι κάνουν αίτηση μέχρι και σήμερα – ήδη οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια. Όσοι κάνουν αίτηση το πρώτο 15ήμερο του Μαρτίου θα πληρωθούν αργότερα, προς τις 20 Μαρτίου.
Για την κάρτα αγορών αιτήσεις υποβάλλονται και από τα ΚΕΠ, ενώ καταληκτική ημερομηνία είναι μέχρι και τη 15η Μαρτίου 2023.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση, οι πληρωμές θα γίνουν ως εξής:
- Όποιος επιλέξει την άυλη κάρτα θα πάρει το 100% του ποσού, στον κάθε μήνα που τρέχει.
- Όποιος επιλέξει κατάθεση στο λογαριασμό του θα λάβει το ποσό μειωμένο κατά 20% σε δύο δόσεις, στις 3 Μαρτίου και στις 3 Μαΐου.
Από κει και πέρα, οι πληρωμές θα συνεχίσουν να γίνονται μήνα – μήνα, μέχρι και τον Ιούλιο, εντός των πρώτων τριών εργάσιμων ημερών κάθε μηνός.
Πώς γίνονται αιτήσεις – πληρωμές
Όποιος κάνει αίτηση στο market pass, μπορεί να επιλέξει αν θα πιστωθεί το επίδομα σε άυλη ψηφιακή κάρτα, αν το κινητό του υποστηρίζει τη λειτουργία ανέπαφων πληρωμών NFC, ή σε τραπεζικό λογαριασμό – ΙΒΑΝ.
Όσοι υποβάλουν αίτηση από αύριο 1η Μαρτίου, μπορούν να ακυρώσουν την αίτησή τους και να υποβάλουν νέα μέχρι τις 15 του μηνός που λήγει η διορία. Μετά τις 15 Μαρτίου και αφού εγκριθεί η αίτηση, δεν γίνονται δεκτές ούτε νέες αιτήσεις, ούτε αλλαγή τρόπου πληρωμής, για παράδειγμα ΙΒΑΝ αντί κάρτας ή το αντίστροφο.
Αν πριν την πληρωμή βρεθεί λάθος και απορριφθεί η πληρωμή από την τράπεζα, τότε ειδοποιείται με email ο δικαιούχος για να προβεί σε διορθώσεις (πχ ΙΒΑΝ) αλλά δεν μπορεί να αλλάξει τρόπο πληρωμής.
Όσοι δηλώσουν ΙΒΑΝ και κάνουν την αίτηση τους μέχρι σήμερα 28 Φεβρουαρίου, θα δουν «τριπλή» πληρωμή στις 6 ή 7 Μαρτίου (για τους μήνες Φεβρουάριο μέχρι και Απρίλιο), ενώ γύρω στις 8 Μαΐου θα δουν και άλλη μία, επίσης «τριπλή» πληρωμή (για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο).
Αντίστοιχα, αν η αίτηση γίνει 1 έως 15 Μαρτίου, η πρώτη πληρωμή θα δοθεί έως 22 ή 23 Μαρτίου. Σύμφωνα με κοινό δελτίο Τύπου των υπουργείων Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή.
Ο πολίτης εισέρχεται στο Market Pass χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet είτε απευθείας μέσω του www.vouchers.gov.gr, είτε από το www.gov.gr, στην ενότητα «Περιουσία και φορολογία» και την υποενότητα «Επιδοτήσεις πολιτών».
Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της αίτησης μέσω ΚΕΠ. Όλα τα στοιχεία του πολίτη αντλούνται αυτόματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.
Αναλυτικές ερωτήσεις και απαντήσεις για τη λειτουργία της πλατφόρμας θα βρείτε στη διεύθυνση https://vouchers.gov.gr/marketpass