Πολιτική

«Οι απόψεις κάποιων πολιτικών δεν αλλάζουν το πολίτευμα» λέει η πρόεδρος Εισαγγελέων του Αρείου Πάγου

Η Επίτιμη πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων και Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Άννα Ζαΐρη, μίλησε για την υπόθεση του Παύλου Πολάκη και για τις αντιδράσεις από την Ένωση Εισαγγελέων σχετικά με τις μομφές του βουλευτή κατά πολλών προσώπων.

Δύο πρώην υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έστρεψαν, με διαφορά λίγων ωρών, τα βέλη τους στην Δικαιοσύνη, ένας εξ αυτών μάλιστα στοχοποίησε ονομαστικά 33 δικαστές, δημοσιογράφους, τραπεζικά στελέχη και επικεφαλής Ανεξάρτητων Αρχών.

Πρόκειται για τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, οι οποίοι με δηλώσεις ο πρώτος και προκήρυξη ο δεύτερος που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στράφηκαν κατά της Δικαιοσύνης, δικαστών, δημοσιογράφων, κ.λπ.

Παράλληλα, ήδη έχει δοθεί παραγγελία από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνο για την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, ως προς την προκήρυξη του Παύλου Πολάκη. Οι ενέργειες των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά η προκήρυξη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας έχουν προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση του δικαστικού και εισαγγελικού κόσμου, ο οποίος επιρρίπτει ευθέως ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος όχι μόνο ανέχεται ανάλογες δηλώσεις και συμπεριφορές, αλλά και δεν τις καταδικάζει ευθέως.

Την ίδια στιγμή, όπως λένε έμπειροι νομικοί, οι δηλώσεις του Νίκου Παππά όπως και η προκήρυξη του Παύλου Πολάκη η οποία στοχοποίησε δικαστές, λειτουργεί σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος δικάζεται στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών μαζί με την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Η ετυμηγορία των 13 δικαστών του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Ελένη Τουλουπάκη, αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα, πάντως πριν την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών.

Ο Νίκος Παππάς

Την περασμένη Παρασκευή το Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών ομόφωνα (13-0) καταδίκασε τον Νίκο Παππά σε φυλάκιση δύο ετών, με τριετή αναστολή, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος αναφορικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το έτος 2016. Η ποινή που επιβλήθηκε στον πρώην υπουργό Επικρατείας είναι η ανώτερη προβλεπόμενη ποινή.

Δεν πρόλαβε να γνωστοποιηθεί το «δια ταύτα» της απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου και ο Νίκος Παππάς σε δηλώσεις επισήμανε ότι η δίκη είναι πολιτική και ότι έγινε για να χτυπηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο πρώην υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «για κάποιους δεν είχε καμία σημασία ούτε η αθώωση Κρέτσου για την ίδια υπόθεση, ούτε η εισαγγελική πρόταση που διέλυσε το κατηγορητήριο», υπονοώντας τους δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίου.

Ακόμη, ο Νίκος Παππάς, ανέφερε: «Φαίνεται ότι για κάποιους δικαστές αθώος είναι όποιος ζημιώνει το δημόσιο και ένοχος όποιος με τις ενέργειες του εξασφαλίζει χρήματα για το δημόσιο».

Τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχθηκε και η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα. Η ίδια δικαστής, κατά το παρελθόν έχει υμνηθεί για το έργο της στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, καθώς ήταν ειδική εφέτης-ανακρίτρια στην υπόθεση αυτή και για τα κυκλώματα των φυλακών με τις μεγάλες μπίζνες στον Κορυδαλλό, οι οποίες περιελάμβαναν, μεταξύ των άλλων, εμπορία ναρκωτικών.

Παύλος Πολάκης

Μετά την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Νίκο Παππά, ο Παύλος Πολάκης σε ανάρτησή του στο Facebook καταφέρεται κατά δικαστών, τραπεζιτών, δημοσιογράφων και του επικεφαλής της Αρχής Δημοσίων Εσόδων, απειλώντας και στρεφόμενος κατά 33 προσώπων, υπογραμμίζοντας ότι «αν δεν καθαρίσουμε από αυτούς δεν θα είναι αλλιώς την άλλη φορά». Στην «προκήρυξή» του εναντίον 13 δικαστών, 15 δημοσιογράφων, τεσσάρων τραπεζιτών και του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο Παύλος Πολάκης ζητά να τεθεί υπό δημόσιο έλεγχο η μία από τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες, απαιτεί απόλυση του Γιώργου Πιτσιλή από την ΑΑΔΕ, στοχοποιεί Μέσα Ενημέρωσης, δεσμεύεται για επαναφορά των ρυθμίσεων του νόμου Παππά όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναγίνει κυβέρνηση και μιλάει για λίστες Πέτσα με το σύνθημα «τα λεφτά πίσω».

Οι 15 δημοσιογράφοι των οποίων τις φωτογραφίες έχει αναρτήσει ο Παύλος Πολάκης στην προκήρυξη με το απειλητικό μήνυμα «αν δεν καθαρίσουμε από αυτούς δεν θα είναι αλλιώς την άλλη φορά» είναι οι: Νίκος Χατζηνικολάου, Δημήτρης Οικονόμου, Σία Κοσιώνη, Δημήτρης Καμπουράκης, Άρης Πορτοσάλτε, Γιώργος Αυτιάς, Αντώνης Σρόιτερ, Νίκος Στραβελάκης, Τάκης Χατζής, Θανάσης Μαυρίδης, Νίκος Ευαγγελάτος, Τατιάνα Στεφανίδου, Γιωργος Παπαδάκης, Αλέξης Παπαχελάς και Κώστας Παπαχλιμίντζος.

Στοχοποίηση δικαστών

Ο Παύλος Πολάκης στρέφεται και κατά δικαστών που συμμετείχαν σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου που καταδίκασε το Νίκο Παππά, με μόνη τη διαφορά ότι καταγράφει τα ονόματα των δικαστών που αρχικά κληρώθηκαν από την Βουλή για την υπόθεση του Νίκου Παππά.

Όμως, επειδή κάποιοι δικαστές είχαν κληρωθεί παράλληλα και ως μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, παραιτήθηκαν από την υπόθεση του Νίκου Παππά και έτσι έγινε νέα κλήρωση.

Ωστόσο, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας περιέλαβε στην διακήρυξή του τα ονόματα των δικαστών που κληρώθηκαν αρχικά από την Βουλή για να συμμετέχουν ως μέλη στην δίκη του Νίκου Παππά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να στοχοποιεί δικαστές οι οποίοι δεν συμμετείχαν στην υπόθεση του Νίκου Παππά.

Οι δικαστικοί που κατονομάζονται από τον Παύλο Πολάκη είναι οι: Ανθή Γκάμαρη, Μυρσίνη Παπαχίου, Ι. Κλάπα-Χριστοδουλέα, Δήμητρα Ζώη, Ελ. Κατσούλη, Μαρουλιώ Απέργη, Γ. Κατσιμαγκλή, Σπ. Χρυσικοπούλου, Μιχαήλ Πικραμένος, Μ. Σωτηροπούλου, Ρωξάνη Γιαννουλάτου, Στ. Κτιστάκη και Κασσιανή Μαρίνου.

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) στην προκήρυξη του Παύλου Πολάκη, η οποία σε ανακοίνωσή της επισήμανε ότι «οι δημόσιες απειλές του πρώην υπουργού και νυν Βουλευτή Παύλου Πολάκη περί ομαδικών «εκκαθαρίσεων» Θεσμών του Κράτους Δικαίου και της Ελευθεροτυπίας συνιστούν βαρύτατο πλήγμα στο Δημοκρατικό Πολίτευμα της Χώρας και έλλειψη ενσυναίσθησης της λειτουργίας των Θεσμών της Δημοκρατίας». Ακόμη, η ΕΔΕ ανέφερε ότι «το ζήτημα της κριτικής των Δικαστικών Αποφάσεων αποκτά δευτερεύουσα σημασία μπροστά στις σοκαριστικές εικόνες επικηρυγμένων προσώπων και ζητάει «την άμεση αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας».

Πάντως, να σημειωθεί ότι η ΕΔΕ δεν εξέδωσε ανακοίνωση για τις δηλώσεις του Νίκου Παππά.

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος

Από την πλευρά της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) σε ανακοίνωσή της, αφού αναφέρει ότι η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη «στοχοποιεί δικαστικούς λειτουργούς, δημοσιογράφους και κρατικούς λειτουργούς», υπογραμμίζει: «πρόκειται για απαράδεκτη και επαναλαμβανόμενη στοχοποίηση από τον ίδιο βουλευτή της δικαστικής λειτουργίας με αναληθείς αναφορές, με τους ίδιους πάντοτε προφανείς σκοπούς, κατά συνειδητή και κατάφωρη παράβαση του Συντάγματος, της αρχής διάκρισης των εξουσιών και του κώδικα δεοντολογίας που διέπει το αξίωμα των βουλευτών.

Συγκεκριμένα, η ΕΕΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, καταδικάζει απερίφραστα το περιεχόμενο της νέας δημόσιας τοποθέτησης του βουλευτή Παύλου Πολάκη, με την οποία απειλεί ευθέως και στοχοποιεί δικαστικούς λειτουργούς, δημοσιογράφους και κρατικούς λειτουργούς, στρεφόμενος ονομαστικά κατ’ αυτών με την προτροπή: «να καθαρίσουμε από αυτούς».

Επισημαίνουμε δε ότι πρόκειται για απαράδεκτη και επαναλαμβανόμενη στοχοποίηση από τον ίδιο βουλευτή της δικαστικής λειτουργίας με αναληθείς αναφορές, με τους ίδιους πάντοτε προφανείς σκοπούς, κατά συνειδητή και κατάφωρη παράβαση του Συντάγματος, της αρχής διάκρισης των εξουσιών και του κώδικα δεοντολογίας που διέπει το αξίωμα των βουλευτών».

Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε και η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας για την διακήρυξη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας επισημαίνοντας ότι «ο κ. Π. Πολάκης συμπεριφέρθηκε εν προκειμένω κατά τρόπο που δείχνει πως ούτε ευμενώς διάκειται έναντι των δικαστικών θεσμών του Ελληνικού κράτους δικαίου, ούτε την τέχνη να εκφέρει ποιοτικό δημόσιο λόγο κατέχει».

Οι δικαστές του ΣτΕ, υπογραμμίζουν: «Η δήλωση του κ. Π. Πολάκη είναι λοιπόν άξια αποδοκιμασίας όχι γιατί είναι οξεία, ούτε γιατί δεν είναι αμερόληπτη. Είναι άξια αποδοκιμασίας γιατί διαπνέεται από το ήθος που για να εύρει τη δύναμη να εξωτερικευθεί και να γίνει δημόσιος λόγος πρέπει να προσλάβει τους χαρακτήρες αγενούς θυμικού, και για να ακουστεί πρέπει να γίνει δυσηχής βρυχηθμός» και προσθέτουν: «Όμως ο δημόσιος λόγος σαν και αυτόν που εν προκειμένω άρθρωσε ο κ. Π. Πολάκης είναι περισσότερο από αγενής και δυσηχής».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της Ένωσης του ΣτΕ έχει ως εξής:

«Ο χλευαστικός αντιδικαστικός λόγος του κ. Παύλου Πολάκη

Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Παύλου Πολάκη περί «βαθέος κράτους» δεν είναι δυνατόν να αφήσουν αδιάφορες τις Ενώσεις των Δικαστών της Χώρας.

Δηλώσεις σαν και αυτές απαιτούν απάντηση.

Οι δηλώσεις του κ. Π. Πολάκη μάς καλούν σε απάντηση όχι λόγω της, μικρής ασφαλώς, δυνατότητας που έχουν, αυτές καθ΄αυτές, να πλήξουν την Ελληνική Δικαιοσύνη στη συνείδηση των Συμπολιτών μας.

Είναι τόσο εμφανώς εμπαθείς, ώστε είναι βέβαιο ότι δεν θα εισακουσθούν απ΄ όσους Έλληνες και όσες Ελληνίδες δεν έχουν απολέσει την ικανότητα να σκέπτονται κριτικά, και το ήθος να κρίνουν αμερόληπτα.

Είναι πρόδηλο ότι η κριτική σε δικαστικές αποφάσεις που τέμνουν μεγάλα και επίμαχα ζητήματα του πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού βίου μας είναι ευλόγως αναμενόμενη, και από τους Δικαστές και τους Εισαγγελείς καλοδεχούμενη.

Ακόμα και η αμεροληψία –η σημαντικότερη αρετή όσων αρθρώνουν (δημόσιο) κριτικό λόγο –είναι κατανοητό να υποχωρεί κατά την άσκηση της κριτικής σε δικαστικές αποφάσεις, αφού τίποτα από εκείνα που θίγουν ή πλήττουν σημαντικά αγαθά της ανθρώπινης ζωής δεν είναι ανθρωπίνως εφικτό να ιδωθεί αμερόληπτα απ΄ όσους θίγονται ή πλήττονται σε αυτά.

Η δήλωση του κ. Π. Πολάκη είναι λοιπόν άξια αποδοκιμασίας όχι γιατί είναι οξεία, ούτε γιατί δεν είναι αμερόληπτη. Είναι άξια αποδοκιμασίας γιατί διαπνέεται από το ήθος που για να εύρει τη δύναμη να εξωτερικευθεί και να γίνει δημόσιος λόγος πρέπει να προσλάβει τους χαρακτήρες αγενούς θυμικού, και για να ακουστεί πρέπει να γίνει δυσηχής βρυχηθμός.

Όμως ο δημόσιος λόγος σαν και αυτόν που εν προκειμένω άρθρωσε ο κ. Π. Πολάκης είναι περισσότερο από αγενής και δυσηχής. Είναι επικίνδυνος, και τούτο εξ αιτίας αυτού που τον παρακινεί: της χλεύης στους δημοκρατικούς και φιλελεύθερους θεσμούς με τους οποίους οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν αποφασίσει να οργανώσουν την κρατικά οργανωμένη κοινωνική συμβίωσή τους, και χλεύης στην πεποίθηση που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες τρέφουν στην αξία των δικαστικών θεσμών ως θεσμών του κράτους δικαίου.

Ο κ. Π. Πολάκης συμπεριφέρθηκε εν προκειμένω κατά τρόπο που δείχνει πως ούτε ευμενώς διάκειται έναντι των δικαστικών θεσμών του Ελληνικού κράτους δικαίου, ούτε την τέχνη να εκφέρει ποιοτικό δημόσιο λόγο κατέχει.

Η ιδιότητα του κ. Π. Πολάκη ως μέλους του Ελληνικού Κοινοβουλίου και ως τέως κατόχου υπουργικού αξιώματος είναι αυτή που μας κινητοποίησε να απευθύνουμε τις ανωτέρω γραμμές στον Ελληνικό Λαό».

Με αφορμή την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Αντώνης Ελευθεριάνος, παρενέβη αυτεπαγγέλτως και ζήτησε τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας.

Αναλυτικότερα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας παρήγγειλε στην προϊσταμένη της Ποινικής Δίωξης Αγγελική Τριανταφύλλουτη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για δύο τουλάχιστον αδικήματα και συγκεκριμένα της διέγερσης πολιτών στη διάπραξη εγκλημάτων και της βίας κατά δικαστικών λειτουργών.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα δεν αφορά μόνο τη στοχοποίηση των δικαστικών λειτουργών, αλλά και τη στοχοποιήση δημοσιογράφων και τραπεζιτών κ.λπ.

Αναφορικά, με το σκέλος της έρευνας που αφορά στην ανάρτηση του κ. Πολάκη η εισαγγελία λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας αναμένεται να αποστείλει την υπόθεση, όπως προβλέπεται, στη Βουλή για τα περαιτέρω.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο