Κοκλώνης – Απάτη: Πως λειτουργούσε η οργάνωση με σκοπό την κατάχρηση χρημάτων του ελληνικού Δημοσίου
Πηγή Φωτογραφίας: Fthis.gr
Στο πόρισμα της Αρχής, που υπογράφεται από τον πρόεδρό της Χαράλαμπο Βουρλιώτη γίνεται αναλυτική καταγραφή όλων των εμπλεκόμενων προσώπων στο κύκλωμα και των εταιρειών που χρησιμοποιούσαν είτε ως κέλυφος για τη νομιμοποίηση χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες είτε ανύπαρκτων εταιρειών για να επωμίζονται χρέη προς το Δημόσιο τα οποία ποτέ δεν θα εξοφλούσαν. Κάνει λόγο για κοινή, συντονισμένη δράση διαπράττοντας σε βαθμό βάσιμων υπονοιών αξιόποινες πράξεις της συγκρότησης ή ένταξης σε επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή εγκληματική οργάνωση. Σημειώνει ότι υπήρχε δομή και οργάνωση με διακριτό ο καθένας ρόλος για την ίδρυση επιχειρήσεων μέσω των οποίων έχουν ως προφανή σκοπό να καταχραστούν χρήματα του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να προσδώσουν νομιμοφανή προέλευση σε χρήματα από παράνομες δραστηριότητες του Νίκου Κοκλώνη και άλλων- άγνωστης ταυτότητας- προσώπων σε χώρες του εξωτερικού.
Οι εικονικές εταιρείες και ο διαχειριστής «φάντασμα»
Σύμφωνα με το πόρισμα, από τις εταιρείες που σύστησε ο Νίκος Κοκλώνης στην Ελλάδα, τέσσερις είναι εικονικές, δύο είναι εταιρείες- κέλυφος με τη μητρική στο εξωτερικό και δύο λειτουργούσαν ως εταιρείες «όχημα» νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, οι οποίες μέσα από τη δράση τους και τις τραπεζικές συναλλαγές που έκαναν επιχειρούσαν να προσδώσουν νομιμοφάνεια στα έσοδα από παράνομες δραστηριότητες.
Επιπλέον, υπήρχε και ο διαχειριστής «φάντασμα». Δηλαδή ένας ανύπαρκτος διαχειριστής, που από την Αρχή εντοπίζεται στις τρεις από τις τέσσερις εικονικές εταιρείες , προκειμένου να αναλάβει την ποινική, ατομική και αλληλέγγυα ευθύνη των χρεών, που θα δημιουργούσαν οι εταιρείες του μεθοδευμένα ή από την ιδιοιποίηση του ΦΠΑ ή από ανεξόφλητους φόρους εισοδήματος ή φόρους μισθωτών κ.α.
Στη μια δε εκ των τεσσάρων εικονικών εταιρειών, «μπροστινός» ήταν ένας υπάλληλος λογιστής του. Μάλιστα στο πόρισμα γίνεται λόγος για πολύ καλή και μεθοδευμένη οργάνωση σημειώνοντας ότι η δημιουργία, η δράση τους και η ημερομηνία αλλαγής ή τοποθέτησης των διαχειριστών λειτουργούσε έτσι ώστε όλα τα χρέη και οι παράνομες συναλλαγές να βαραίνουν τους ανύπαρκτους διαχειριστές και τον «μπροστινό».
Η μέθοδος της μεταφορών χρεών στις ανύπαρκτες εταιρείες
Οι εικονικές εταιρείες συστάθηκαν με αποκλειστικό σκοπό να επωμιστούν τις οφειλές που δεν επρόκειτο ποτέ να αποπληρωθούν.Με τη μέθοδο αυτή, δηλαδή των ανύπαρκτων εταιρειών και διαχειριστών ο γνωστός παρουσιαστής και οι συνεργάτες του, που αναφέρονται στο πόρισμα, κατάφεραν να αποκομίσουν παράνομα οφέλη εξαπατώντας το ελληνικό Δημόσιο με τη συνολική ζημιά να προσδιορίζεται σε ποσό άνω των 12 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, έλαβε το ποσό των 2 εκατ. ευρώ μέσω της επιστροφής ΦΠΑ από τις συναλλαγές με τις εικονικές εταιρείες, 615.000 μέσω της επιστροφής φόρου εισοδήματος από εικονική εταιρεία που δεν είχε καταβάλλει ποτέ φόρο και δημιούργησε χρέη, τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ με τις εικονικές εταιρείες του που συστήθηκαν για αυτόν τον λόγο. Δηλαδή αποκλειστικά για να επωμιστούν τις οφειλές που δεν επρόκειτο ποτέ να εξοφληθούν ποτέ στο Δημόσιο και αφορούν φοροδιαφυγή, από ληξιπρόθεσμες οφειλές φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ, φόρους μισθωτών υπηρεσιών κ.α.
Η χρηματοδότηση της BarkingWell Progress από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους
Στο πόρισμα αναφέρεται και το πώς η BarkingWell κατάφερε να πάρει το πράσινο φως προκειμένου να ενταχθεί το επενδυτικό της σχέδιο ύψους 9,9 εκατ. ευρώ σε καθεστώς κρατικής επιχορήγησης. Τονίζεται ότι ο Νίκος Κοκλώνης πέτυχε τη χρηματοδότηση της υπό σύστασης εταιρείας του δηλώνοντας εν γνώσει του ως συνδεδεμένες με την επιδοτούμενη εταιρεία, επιχειρήσεις, εικονικές εταιρείες και εταιρείες «κέλυφος» και υποβάλλοντας μεταξύ των δικαιολογητικών, ψευδή υπεύθυνη δήλωση διαχείρισης εταιρείας.
Δηλαδή, καταλήγει το πόρισμα, «ο Νίκος Κοκλώνης με προφανή και συστηματικές και παραπλανητικές ψευδείς ενέργειες διέπραξε, σε βαθμό υπονοιών, το αδίκημα της απάτης κατά του Ελληνικού Δημοσίου και των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.»
Σημειώνεται ότι αναφορικά με το θέμα της ένταξης στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου της επένδυσης Κοκλώνη έχει τοποθετηθεί επίσημα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων διευκρινίζοντας ότι η υπαγωγή έχει γίνει νόμιμα με βάση τις διατάξεις, η επιχορήγηση αφορούσε στο ποσό των 2 εκατ. ευρώ εφόσον θα γινόταν η επένδυση.
«Μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα εκ μέρους του φορέα για καταβολή επιχορήγησης, ούτε αίτημα για έλεγχο επί της υλοποίησης, συνεπώς δεν δύναται να λάβει χώρα καμία εκταμίευση ποσού ενίσχυσης» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας