Global News

CNN: Πώς η Κίνα στηρίζει την οικονομία της Ρωσίας

CNN: Πώς η Κίνα στηρίζει την οικονομία της Ρωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Κίνα, η οποία έχει δηλώσει «χωρίς όρια» στη φιλία της με τον βόρειο γείτονά της, έριξε στο Κρεμλίνο μια οικονομική σανίδα σωτηρίας, μετριάζοντας τον αντίκτυπο της εκδίωξής του από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το CNN αναδεικνύει τους συγκεκριμένους τρόπους: εμπορεύματα, οικονομική και τεχνολογική δύναμη.

Συγκεκριμένα, η Κίνα αγοράζει περισσότερη ενέργεια από τη Ρωσία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η Κίνα έχει υποστηρίξει τον πόλεμο της Ρωσίας οικονομικά με την έννοια ότι έχει επιταχύνει το εμπόριο με τη Ρωσία, γεγονός που έχει αποδυναμώσει τις δυτικές προσπάθειες να ακρωτηριάσει τη στρατιωτική μηχανή της Μόσχας. Ο Σι Τζινπίνγκ θέλει να εμβαθύνει τη σχέση της Κίνας με μια ολοένα και πιο απομονωμένη Ρωσία. Το «καθεστώς παρίας» της Μόσχας επιτρέπει στο Πεκίνο να ασκήσει περισσότερη μόχλευση για να αποκτήσει φθηνή ενέργεια, προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία και διπλωματική υποστήριξη για τα διεθνή συμφέροντα της Κίνας.

Το συνολικό εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ρωσίας έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ το 2022, αυξημένο κατά 30% στα 190 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων. Εκτός από την ενέργεια, η Ρωσία ξοδεύει επίσης δισεκατομμύρια για την αγορά μηχανημάτων, ηλεκτρονικών, βασικών μετάλλων, οχημάτων, πλοίων και αεροσκαφών από την Κίνα, όπως περιγράφεται σε έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου των ΗΠΑ τον περασμένο Μάιο.  Παρά την απροθυμία της Κίνας να παράσχει άμεση υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας, οι διμερείς δεσμοί θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται επειδή το Πεκίνο είναι καιροσκοπικό.

Οι κινεζικές μάρκες αυτοκινήτων έχουν δει το μερίδιο αγοράς τους να αυξάνεται από 10% σε 38% σε ένα χρόνο μετά την αποχώρηση των δυτικών εμπορικών σημάτων, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ρωσικής ερευνητικής εταιρείας Autostat Και αυτό το μερίδιο είναι πιθανόν να αυξηθεί περαιτέρω φέτος. Στα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, οι κινεζικές μάρκες αντιπροσώπευαν περίπου το 40% της αγοράς smartphone στα τέλη του 2021. Ένα χρόνο αργότερα, κυρίευσαν ουσιαστικά τη βιομηχανία με μερίδιο αγοράς 95%. Επιπλέον, η Μόσχα ρίχνει το δολάριο για το κινεζικό γουάν. Οι ρωσικές εταιρείες χρησιμοποιούν περισσότερο γουάν για να διευκολύνουν το αυξημένο εμπόριο με την Κίνα. Οι ρωσικές τράπεζες έχουν επίσης πραγματοποιήσει περισσότερες συναλλαγές σε γιουάν για να τις προστατεύσουν από κινδύνους κυρώσεων.

Το μερίδιο του γιουάν στη ρωσική αγορά συναλλάγματος εκτινάχθηκε στο 48% έως τον Νοέμβριο του 2022 από λιγότερο από 1% τον Ιανουάριο. Η Ρωσία έγινε για λίγο ο τρίτος μεγαλύτερος κόμβος υπεράκτιων εμπορικών συναλλαγών για το γιουάν τον περασμένο Ιούλιο, πίσω από το Χονγκ Κονγκ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Έκτοτε, παρέμεινε μία από τις έξι κορυφαίες αγορές για διαπραγμάτευση γιουάν – δεν ήταν καν στις 15 πρώτες θέσεις πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments