Αναφερόμενος στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως έχουν γίνει βήματα προόδου και πρόσθεσε ότι το κάθε κράτος μετεξελίσσεται και έχει νέες ανάγκες και απαντήσεις στα προβλήματα που ο λαός αντιμετωπίζει. Είπε ωστόσο ότι ο ίδιος «δεν έχει αμφιβολία για τις ευαισθησίες αλλά και τις γνωστές για μένα θέσεις σου, θα επιτύχεις ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη την πρόθεση των κομμάτων να αναλάβουν ευθύνες και να φέρουν σε πέρας ένα όραμα που θα μας πάρει πιο πέρα».
«Αγαπημένε μου Νίκο σε καλωσορίζω σε αυτό το γραφείο που ήταν γνωστό για σένα αλλά ιδιαίτερα σε καλωσορίζω για τις εξουσίες που αναλαμβάνεις για να αντιμετωπίσεις όσα απαιτούνται για το καλό του κυπριακού λαού, του κυπριακού ελληνισμού αλλά και των Τ/κ», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης σύμφωνα με τη DW και τον Ιωάννη Καράγιωργα.
Απαντώντας ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε στον κ. Αναστασιάδη με την προσφώνηση «πρόεδρέ μου», και πρόσθεσε πως πάντα «Πρόεδρε θα σε αποκαλώ».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε για μια φορά ακόμη τον Νίκο Αναστασιάδη για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του, αρχικά από τη θέση του Διευθυντή του Διπλωματικού του Γραφείου, στη συνέχεια στη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και ακολούθως στο αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών.
«Τούτα τα εννιά χρόνια είμασταν περισσότερη ώρα μαζί απ’ ό,τι ήμασταν με τις οικογένειές μας», είπε, υπενθυμίζοντας ότι πέρασαν από κρίσιμες στιγμές, είτε αφοράν το Κυπριακό είτε τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης.
Απευθυνόμενος στον κ. Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναγνώρισε ότι «αποτελεί γεγονός ότι παραλαμβάνω μια Κύπρο σαφώς καλύτερη από αυτή που παραλάβατε εσείς».
Υπενθύμισε την αναφορά του ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι ο Νίκος Αναστασιάδης «πέτυχε το μεγάλο στοίχημα της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας». «Μια ανάκαμψη η οποία είναι καθοριστικής σημασίας για να μπορείς να κτίσεις και να έχεις και μια εξωτερική πολιτική, αλλά να έχεις και εσωτερική διακυβέρνηση πετυχημένη», συμπλήρωσε.
Είπε ότι ο ίδιος κρατά «από τα πολλά της προηγούμενης διακυβέρνησης τα θετικά στα οποία θα κτίσουμε πάνω». Αναφέρθηκε στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν για πρώτη φορά, όπως το Γενικό Σύστημα Υγείας, τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, την τοπική αυτοδιοίκηση, το δικαστικό σώμα, είτε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Υπενθυμίζοντας ακόμη ότι η διακυβέρνηση Αναστασιάδη, πέραν του πρώτου έτους της, ήταν κυβέρνηση μειοψηφίας στη Βουλή, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως εμάς «ακριβώς ο μεγάλος στόχος είναι να κτίσουμε σε όλα τα θετικά που η διακυβέρνησή σας έχει πετύχει και είμαι περήφανος που ήμουν μέλος αυτής της διακυβέρνησης».
Λέγοντας ότι έγιναν και λάθη και ότι η συνταγή για να αποφεύγονται λάθη είναι να μην κάνεις τίποτα, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «είμαστε εδώ για να παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις, κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι θα έχεις απόλυτη συμφωνία με τις αποφάσεις σου μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής».
«Παίρνεις αποφάσεις που κάποιους τους ικανοποιούν, κάποιους όχι», είπε, προσθέτοντας ότι το βασικό ζητούμενο είναι να τολμάς να παίρνεις αποφάσεις, ειδικότερα να παίρνεις αποφάσεις, οι οποίες είναι προς το συμφέρον της χώρας».
Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως εργαστήκαμε μαζί και πράξαμε ό,τι είναι δυνατόν για να επιτευχθεί η επίλυση του Κυπριακού, δυστυχώς ο στόχος αυτός δεν επιτεύχθη.
Έκανε αναφορά στη δουλειά που έγινε υπό την καθοδήγηση του Νίκου Αναστασιάδη ειδικότερα προς το ευρωπαϊκό παράγοντα, στις τριμερείς συνεργασίες τις εξαίρετες σχέσεις με τις χώρες της περιοχής, ενώ έκανε ειδική αναφορά στις ΗΠΑ. Συμπλήρωσε μάλιστα πως ήταν «η πρώτη φορά που είχαμε μια τόσο εξωστρεφή εξωτερική πολιτική, είχαμε ξεφύγει από μια μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική, αναδεικνύοντας τη σημασία της χώρας μας».
«Ακριβώς θα αξιοποιήσουμε και θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο αυτά τα δεδομένα για να πετύχουμε τον υπ’ αριθμόν ένα στόχο, που είναι η επίλυση του Κυπριακού», είπε.
Τέλος δήλωσε σίγουρος ότι η επαφή του με τον κ. Αναστασιάδη «δεν τερματίζεται σήμερα, η επαφή μας θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου».
Ευχαρίστησε και την απερχόμενη Πρώτη Κυρία, λέγοντας ότι εννιά χρόνια είμασταν μαζί σε πολλές κρίσιμες στιγμές, δύσκολες στιγμές» και πρόσθεσε «σε πολλές φορές των περιπτώσεων ένοιωθα ότι ήμουν μέλος της οικογένειάς σας».
Λαμβάνοντας το λόγο, ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην νέα Πρώτη Κυρία, Φιλίππα Καρσερά η οποία, όπως είπε, υπήρξε για τρία χρόνια βοηθός του στα ευρωπαϊκά θέματα. «Μια αξιόλογη προσωπικότητα που είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλει θετικά στις αποφάσεις, τους προσανατολισμούς στην εξωτερική πολιτική που είχαμε ακολουθήσει, που επαναλαμβάνω δεν σημαίνει ότι θα προσαρμόζεται πάντα με τα δεδομένα της συγκεκριμένης θητείας αλλά θα μετεξελίσσεται– γιατί αυτή είναι η πολιτική ζωή και γενικότερα η ζωή – προς όφελος του συνόλου των συμπατριωτών μας» σύμφωνα με τη DW και τον Ιωάννη Καράγιωργα.
Οι δηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη μετά τη συνάντηση
«Οι προσδοκίες του κόσμου είναι πάρα πολύ ψηλά και για μένα είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα το να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προσδοκίες» είπε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, αφότου κατευόδωσε τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «από αύριο, αμέσως μετά την ορκωμοσία των Υπουργών και το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο ξεκινούμε δουλειά. Οι προσδοκίες του κόσμου είναι πάρα πολύ ψηλά και για μένα είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προσδοκίες.
Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος λαμβάνοντας υπόψη και τη θέληση και την επιμονή των συνεργατών μου ότι θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα, να υλοποιήσουμε όλα αυτά που υποσχεθήκαμε στον κυπριακό λαό.
Θα τα λέμε συχνά, γνωρίζετε την αδυναμία μου με τους δημοσιογράφους, λόγω της προηγούμενης μου ιδιότητας, να είστε σίγουροι ότι θα τα λέμε συχνά».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κάποιες από τις μετεκλογικές του δηλώσεις περί της σύνθεσης του Υπουργικού Συμβουλίου δεν τηρήθηκαν, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «χθες ανακοινώθηκαν 25 διορισμοί, 14 άνδρες και 11 γυναίκες. Υπάρχουν δύο πρώην Υπουργοί, οι οποίοι έχουν διοριστεί για συγκεκριμένο αντικείμενο, υπάρχει λόγος για τους συγκεκριμένους διορισμούς, Υπουργοί που είναι τεχνοκράτες.
Ο κ. Ιωάννου έχει με μεγάλη επιτυχία εφαρμόσει το ΓεΣΥ και αναλαμβάνει ένα πολύ δύσκολο Υπουργείο για να εφαρμόσει ανάμεσα σε άλλα και τη μεγάλη μεταρρύθμιση που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έκανα και σχετική αναφορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ο κ. Κεραυνός, ένας πετυχημένος Υπουργός Οικονομικών, (διορίστηκε) για να στείλουμε το μήνυμα της συνέχειας όσον αφορά τις οικονομικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν. Έχω πει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πολλές φορές ότι ειδικότερα στα θέματα της οικονομίας δεν πρέπει να επηρεάζονται οι πολιτικές μας από εκλογικούς κύκλους και δεν παίζεις με την οικονομία. Άρα, υπήρχε συγκεκριμένος λόγος για τις δύο αυτές επιλογές.
Η όποια κριτική έγινε είναι καλοδεχούμενη, είμαστε εδώ για να κρινόμαστε καθημερινά και από εσάς και από τον κυπριακό λαό και στο τέλος της ημέρας θα κριθούμε από το έργο το οποίο θα παραχθεί από την Κυβέρνηση».
Σε άλλη ερώτηση ο Πρόεδρος είπε ότι «υπάρχουν διορισμοί που θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπήρξαν αντιδράσεις από ανθρώπους του Πολιτισμού σχετικά με τον διορισμό του κ. Μιχάλη Χατζηγιάννη στη θέση του Υφυπουργού Πολιτισμού και για το ότι δεν δόθηκε χρόνος στον κ. Τουμαζή να ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησε, ο Πρόεδρος είπε ότι «τα μέλη του νυν Υπουργικού Συμβουλίου είχαν υπογράψει δημόσια ότι δεν επιθυμούν να είναι μέλη μιας ενδεχόμενης δικής μου Κυβέρνησης και αντιλαμβάνεστε ότι όταν κάποιος δημόσια κάνει μια τέτοια δήλωση οφείλω να το σεβαστώ. Από κει και πέρα ο κ. Χατζηγιάννης είναι ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης και ο ίδιος θα κρίνεται καθημερινά και σας ζητώ να είστε αυστηροί μαζί του όπως να είστε αυστηροί με όλους μας από τη δουλειά την οποία θα προσφέρει μέσα από το Υφυπουργείο Πολιτισμού».
Το σχόλιο σας