Διεθνή

Συνεργασία Αυστρίας-Μαρόκου κατά της παράτυπης μετανάστευσης

Συνεργασία Αυστρίας-Μαρόκου κατά της παράτυπης μετανάστευσης

Πηγή Φωτογραφίας: Time News

Κατά τη συνάντηση μεταξύ του Αυστριακού καγκελάριου Karl Nehammer και του Μαροκινού ομολόγου του Aziz Akhannouchs, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσημης επίσκεψης του πρώτου η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα, η Αυστρία και το Μαρόκο συμφώνησαν να συνεργαστούν καλύτερα κατά της παράτυπης μετανάστευσης, εστιάζοντας στους διακινητές και στον γρήγορο επαναπατρισμό.

Ο Nehammer, ο πρώτος Αυστριακός Καγκελάριος που επισκέπτεται το Μαρόκο, έφτασε συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εσωτερικών Gerhard Karner, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών Peter Launsky-Tieffenthal και μια υψηλόβαθμη επιχειρηματική αντιπροσωπεία. Η επίσκεψή του σηματοδότησε επίσης την 240η επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Βιέννης και του Μαρόκου.

«Τα στοιχεία για το άσυλο το δείχνουν ξεκάθαρα: υπάρχει μια επικίνδυνη ανάμειξη του ασύλου και της μετανάστευσης από ασφαλείς χώρες προέλευσης όπως το Μαρόκο. Πρέπει, λοιπόν, να εφαρμόσουμε περαιτέρω ένα φρενάρισμα του ασύλου και να επιταχύνουμε το θέμα των επαναπατρισμών», δήλωσε ο Nehammer, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του στο Μαρόκο, όπως μετέδωσε το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για να διασφαλιστεί η συνεργασία στον επαναπατρισμό των αιτούντων άσυλο των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί, τα δύο κράτη συμφώνησαν να συνεδριάζει μια ομάδα εργασίας τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες και να επισκέπτεται το Μαρόκο μια αυστριακή αντιπροσωπεία εμπειρογνωμόνων.

Θα υπάρξει επίσης συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας με αστυνομικούς σκύλους και εκπαίδευση.

Ο λόγος για την ενίσχυση της συνεργασίας με το Μαρόκο σε τέτοια θέματα οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι η Αυστρία δέχεται ιδιαίτερες εισροές παράτυπων μεταναστών από το Μαρόκο και, σύμφωνα με το αυστριακό Υπουργείο Εσωτερικών, από τις «βάναυσες μεθοδεύσεις της μαφίας των διακινητών», αναφέρει το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Περισσότερα από 1.300 άτομα από το Μαρόκο είχαν υποβάλει αίτηση ασύλου μόνο τον Ιανουάριο του 2023, περίπου το 28% όλων των αιτήσεων ασύλου στην Αυστρία εκείνο το μήνα.

Πέρυσι, ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου στην Αυστρία τριπλασιάστηκε σε 108.490, γεγονός που την καθιστά το κράτος μέλος της ΕΕ με τη μεγαλύτερη απότομη αύξηση συνολικά.

Το Μαρόκο είναι μία από τις χώρες με τις οποίες η ΕΕ διαπραγματεύεται επί χρόνια ανεπιτυχώς για συμφωνία επανεισδοχής όσων απορρίπτεται το αίτημα ασύλου.

Η Αυστρία υπήρξε ένας από τους κύριους κινητήριους μοχλούς της πρόσφατης συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που επικεντρώθηκε στη μετανάστευση, με το πρόσφατο βέτο της κατά της ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν, δηλαδή την απελευθέρωση από την ανάγκη βίζας, και την έκκλησή της για μια πιο σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στη Στοκχόλμη.

Ο Nehammer έχει επίσης εργαστεί για μια συμμαχία εντός της ΕΕ για να πιέσει την Επιτροπή για ισχυρότερη προστασία των συνόρων, επισκεπτόμενος τα τουρκοβουλγαρικά σύνορα μαζί με τον Karner τον Ιανουάριο.

Πηγή: EurActiv.de, ( Chiara Swaton)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments