«Καϊλή: Από την ευρωεξουσία στη φυλάκιση»
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/Zarpa_3
Η προσέγγιση της Εύας Καϊλή για την πολιτική και η διαρκής αναζήτηση της εγγύτητας με την εξουσία ήταν σύμφωνες με την προσέγγιση που είχε ακολουθήσει επί δύο δεκαετίες στην πολιτική, πραγματοποιώντας τα πρώτα της βήματα στην πολιτική ως φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη, όπως σημειώνεται από το Politico. Ολοκληρώνοντας τη δεύτερη θητεία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε κάθε λόγο να πιστεύει ότι και αυτή θα μπορούσε σύντομα να έχει μια θέση στην πρώτη σειρά.
Δύο μέρες αργότερα, ήταν στη φυλακή.
Οι δικηγόροι της την περιγράφουν ως το αθώο θύμα άλλων υπόπτων στην υπόθεση, δηλαδή του Panzeri και του Τζόρτζη, οι οποίοι λένε ότι εκμεταλλεύτηκαν τον βαθμό και την ιδιότητά της για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους εν αγνοία της. Το γεγονός ότι η Καϊλή, η οποία έχει μια κόρη 24 μηνών με τον Τζόρτζη, κρατείται εδώ και δύο μήνες με περιορισμένη πρόσβαση στο παιδί ισοδυναμεί με «βασανιστήριο», υποστηρίζουν. Ωστόσο, το ένταλμα σύλληψης της Καϊλή, το οποίο εξασφάλισε το POLITICO, είναι ανένδοτο: Ισχυρίζεται ότι ήταν βασικό μέλος της συνωμοσίας, που γνώριζε ότι στο σπίτι της φυλάσσονταν παράνομα μετρητά, προσπάθησε να προειδοποιήσει τους συνεργούς μετά τη σύλληψη του Τζόρτζη και φλέρταρε τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Ali. bin Samikh Al Marri, που αναφέρεται ως βασικό πρόσωπο στην υπόθεση.
Σε μια προσπάθεια να συμβιβάσει το έντονο δημόσιο προφίλ της Καϊλής με τις κατηγορίες εναντίον της, το POLITICO έχει εμβαθύνει στο παρελθόν της. Από το λιτό ξεκίνημά της στη Θεσσαλονίκη μέχρι την εθνική πολιτική στην Αθήνα, μετά στις Βρυξέλλες και τις μοιραίες εβδομάδες πριν από τη σύλληψή της, αυτό που αναδύεται είναι το πορτρέτο μιας μαγνητικής προσωπικότητας που αγωνιζόταν ακατάπαυστα για ανώτερες θέσεις, αδιαφορώντας για την ιδεολογία ή πίστη στο πάρτι ή πού θα πήγαινε τελικά, αρκεί να ήταν επάνω.
Μεταξύ άλλων αποκλειστικών λεπτομερειών, το ρεπορτάζ του POLITICO δείχνει πώς η Καϊλή άσκησε πιέσεις και απέκτησε ακαδημαϊκούς τίτλους στην Ελλάδα χωρίς να ολοκληρώσει τα απαιτούμενα μαθήματα, πώς τα πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα της ίδιας και της αδερφής της Μανταλένα στις Βρυξέλλες αλληλεπικαλύπτονταν συχνά και πώς άσκησε πίεση, προσωπικά και δυναμικά, υπέρ του Κατάρ τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της σύλληψής της.
Για τους Θεσσαλονικείς που παρακολούθησαν την περίπτωσή της από μακριά, η ιστορία της φέρνει στο νου μια ελληνική τραγωδία στην οποία ένας λαμπρός πρωταγωνιστής, που κινείται από ύβρις να διαπράξει απερίσκεπτες ή αλαζονικές πράξεις, φέρεται από τη μοίρα – ή η Νέμεσις, η θεά της εκδίκησης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας