5 ντοκιμαντέρ που πρέπει να δείτε στο 25ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Πηγή Φωτογραφίας: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
1. Μια συναρπαστική προσέγγιση του κορυφαίου μυθιστορήματος της Βιρτζίνια Γουλφ, «Ορλάντο», από τον γνωστό συγγραφέα και ακτιβιστή Πολ Μπ. Πρεθιάδο. Το 1928 η Βιρτζίνια Γουλφ έγραψε το «Ορλάντο», το πρώτο μυθιστόρημα στο οποίο ο βασικός χαρακτήρας αλλάζει φύλο, ενώ εκτυλίσσεται η πλοκή.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Institut français de Grèce (@institutfrancaisgrece)
Έναν αιώνα αργότερα, ο διεμφυλικός συγγραφέας και ακτιβιστής Πολ Μπ. Πρεθιάδο αποφασίζει να στείλει μια κινηματογραφική επιστολή στη Γουλφ: η Ορλάντο της έχει εγκαταλείψει τον μυθοπλαστικό της κόσμο και ζει μια ζωή που η συγγραφέας της δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί.
Για το «Ορλάντο, η πολιτική μου αυτοβιογραφία» (Top Docs) που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, ο Πρεθιάδο ενορχηστρώνει το κάστινγκ και συγκεντρώνει 26 σύγχρονες διεμφυλικές και μη-δυαδικές προσωπικότητες μεταξύ 8 και 70 ετών, οι οποίες ενσαρκώνουν τον κεντρικό χαρακτήρα.
2. Ίσως η πιο προσωπική ταινία του βετεράνου ντοκιμαντερίστα Ραλφ Άρλικ, το «Μου αρέσει εδώ» (Διεθνές Διαγωνιστικό), είναι ένας τρυφερός απολογισμός των σχέσεων του σκηνοθέτη με τους ανθρώπους που αγάπησε, καθώς ο ίδιος φτάνει στη «δύση» της ζωής του.
Ένα σαρδόνιο ντοκιμαντέρ για τα κόκαλα που γερνάνε, το οποίο υμνεί τις απλές απολαύσεις της ζωής. Ένα απαραίτητο ανάγνωσμα, εν είδει companion piece, για την προχωρημένη –και τελεσίδικη– ενηλικίωση.
3. Ένας μοναχός που προτιμά το παγωτό και τη χέβι μέταλ μουσική από τον διαλογισμό και την προσευχή. Στο απολαυστικό «Τα κοράκια είναι λευκά» (Top Docs) ο σκηνοθέτης Άχσεν Ναντίμ πασχίζει να συμφιλιώσει τις επιθυμίες με την πίστη του, κάνοντας ένα ταξίδι σε ένα απομονωμένο μοναστήρι της Ιαπωνίας, όπου λειτουργεί εδώ και μια χιλιετία μια μυστική βουδιστική αίρεση.
Γυρισμένο σε διάρκεια πέντε ετών σε τρεις ηπείρους, αυτό το απρόσμενο έργο αφοσίωσης και ανυπακοής διερευνά τον θερμό πυρήνα της πίστης και της αγάπης, συναισθημάτων που ξεκινούν από την κορυφή ενός βουνού και φτάνουν μέχρι τον πάτο ενός μπολ παγωτού. Ένα ντοκιμαντέρ για μια απρόβλεπτη φιλία που ανοίγει τον δρόμο για μια νέα αντίληψη της πνευματικότητας.
4. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα τιμήσει φέτος μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές του ελληνικού ντοκιμαντέρ, τον σκηνοθέτη και παραγωγό Σταύρο Ψυλλάκη, μέσα από ένα αφιέρωμα με δέκα ταινίες του και τον Χρυσό Αλέξανδρο για το σύνολο της προσφοράς του στο ντοκιμαντέρ.
Δημιουργώντας σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πρωταγωνιστές των ιστοριών του, ο σκηνοθέτης παρατηρεί και προσεγγίζει με διεισδυτική ματιά το θέμα του, αναδεικνύοντας τις κρυμμένες αλήθειες τους, φτιάχνοντας παράλληλα ένα μοναδικό πορτρέτο της σύγχρονης Ελλάδας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη KOKOMO CITY (@kokomocityfilm)
5. Για δύο δεκαετίες οι σινεφίλ της Νέας Υόρκης είχαν πρόσβαση σε έναν θησαυρό σπάνιων και μυστηριακών ταινιών που τους προσέφερε το θρυλικό βιντεοκλάμπ «Kim’s Video» (Ανοιχτοί Ορίζοντες). Λειτουργώντας αρχικά μέσα από το καθαριστήριο που διατηρούσε ο αινιγματικός ιδιοκτήτης του Γιόνγκμαν Κιμ, η επιχείρηση κατάφερε να συγκεντρώσει 55.000 τίτλους προς ενοικίαση.
Το 2008, και καθώς το τοπίο της βιομηχανίας άλλαζε, ο κύριος Κιμ προσφέρθηκε να δωρίσει τη συλλογή του με την προϋπόθεση ότι θα διατηρούνταν ακέραιη και ταυτόχρονα προσβάσιμη στα μέλη του Kim’s Video. Σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης του τουρισμού, το μικρό ιταλικό χωριό Σαλέμι στη Σικελία φιλοξένησε το αρχείο. Καθώς όμως τα πρώτα φώτα της δημοσιότητας άρχισαν να φθίνουν, τα ίχνη της συλλογής άρχισαν να εξαφανίζονται.
Το ντοκιμαντέρ των Άσλι Σάμπιν, και Ντέιβιντ Ρέντμον πραγματοποιεί μια δονκιχωτική αναζήτηση που επιχειρεί να ανακαλύψει τι πραγματικά συνέβη στην πολυθρύλητη συλλογή.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας