Διεθνή

Κάλας: Η ανεξαρτησία είναι ένα διαρκές γεγονός

Κάλας: Η ανεξαρτησία είναι ένα διαρκές γεγονός

Πηγή Φωτογραφίας: grtimes/(EPA)

Χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, η μικρή αλλά ιστορική βαλτική δημοκρατία του 1.3 εκατομμυρίου κατοίκων βλέπει τον ευρωπαϊκό – δυτικό προσανατολισμό της να κρίνεται στις αποψινές κάλπες.

Χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, η μικρή αλλά ιστορική βαλτική δημοκρατία του 1.3 εκατομμυρίου κατοίκων βλέπει τον ευρωπαϊκό – δυτικό προσανατολισμό της να κρίνεται στις αποψινές κάλπες. Η πρωθυπουργός Κάγια Κάλας και το κεντρώο κόμμα της είναι φαβορί αλλά απειλούνται σοβαρά από τους ακροδεξιούς – φιλορώσους της χώρας.

Με βάση τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το κυβερνών Μεταρρυθμιστικό Κόμμα της Κ. Κάλας συγκεντρώνει την πλειοψηφία των θετικών κρίσεων των πολιτών και ένα ποσοστό 25 – 30%. Για να μπορέσει όμως να επανασχηματίσει κυβερνητική πλειοψηφία, η Εσθονή πρωθυπουργός θα χρειαστεί την συνδρομή και την στήριξη του Κεντρώου Κόμματος ή των Σοσιαλδημοκρατών, με το πρώτο να συγκεντρώνει δημοσκοπικά περί το 16 – 19% και τους δεύτερους να κινούνται γύρω στο 10%.

Απέναντι στην σημερινή φιλελεύθερη πλειοψηφία και την κεντροδεξιά πρωθυπουργό υψώνεται το ακροδεξιό κόμμα ΕΚRΕ, το οποίο κινείται μεταξύ 15 – 25%. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, ο ακροδεξιός και εθνικιστικός σχηματισμός ΕΚRΕ θα λάβει την δεύτερη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και θα απευθυνθεί προς το δεξιό κόμμα Πατρίδα και τον σχηματισμό «Εσθονία».

Η πρωθυπουργός της χώρας έχει αποσαφηνίσει ότι δεν διαπραγματεύεται την φιλοουκρανική στάση στον πόλεμο και τον δυτικισμό της Εσθονίας.

Σε αυτοβιογραφική συνέντευξή της στο περιοδικό Spiegel, η πρωθυπουργός, πτυχιούχος νομικής και σταθερά προσανατολισμένη στον φιλελεύθερο – μεταρρυθμιστικό χώρο, υπενθυμίζει ότι για αυτήν την «φτωχή αλλά υπερήφανη βαλτική δημοκρατία», η υπόθεση της ανεξαρτησίας από την Μόσχα είναι ένα «διαρκές γεγονός», που δεν μπορεί να εξαντληθεί στα ιστορικά γεγονότα της τριετίας 1989 – 1992.

Η Κάλλας δεν περιγράφει την ανεξαρτησία της Εσθονίας ως ιστορικό γεγονός, αλλά ως κάτι για το οποίο αγωνίστηκε επίσης. Η Κάλλας ήταν 18 ετών και εξακολουθούσε να συνεχίζει το πτυχίο της στη Νομική όταν άρχισε να εργάζεται σε δικηγορικό γραφείο παράλληλα με τις σπουδές της. Λέει ότι παρακολούθησε καθώς άνθρωποι «λίγο μεγαλύτεροι από εμένα» άρχισαν να επανεφευρίσκουν τη χώρα. Το 1992, ο ιστορικός Μαρτ Λάαρ εξελέγη πρωθυπουργός της Εσθονίας σε ηλικία μόλις 32 ετών.

«Έπρεπε να αλλάξουμε εντελώς τη νοοτροπία μας σχετικά με τη σχέση μας με το κράτος», λέει η Κάλας. Κατά τη σοβιετική εποχή, αφηγείται η πρωθυπουργός, ήσουν ήρωας όταν έκλεβες από τους κατακτητές. Σήμερα, όμως, η Εσθονία είναι μια από τις λιγότερο διεφθαρμένες χώρες της ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments