Για 54 ημέρες, οι Ρώσοι φυλάκισαν τον Roman Baklazhov, έναν επιχειρηματία και εθελοντή παράδοσης τροφίμων από την πόλη Kherson της νότιας Ουκρανίας. Στην προσπάθειά τους να τον σπάσουν, του έπληξαν ηλεκτροσόκ και τον ανάγκασαν να χαρακτηρίσει τον εαυτό του Ναζί.
«Οι περισσότεροι από εμάς φορούσαμε μάσκες όλη την ώρα. Δεν θα μπορούσα να αναγνωρίσω τον θύτη μου», είπε ο 41χρονος στο POLITICO. «Εκτός από βασανιστήρια, μας ανάγκασαν να μάθουμε τον ρωσικό ύμνο, να διαβάσουμε φιλορωσικά βιβλία».
Οι κρατούμενοι αναγκάζονταν να διαβάζουν φιλορωσική λογοτεχνία στα κελιά απομόνωσης και συχνά δεν τους έλεγαν πόσο θα διαρκούσε η κράτησή τους και τι γινόταν έξω από τους τοίχους της φυλακής τους, είπε ο Baklazhov. Οι ερευνητές βρήκαν φιλορωσικά συνθήματα, ποιήματα και τραγούδια γραμμένα στους τοίχους των κελιών.
Πίσω από όλες αυτές τις καταχρήσεις, υπάρχει ένας ψυχρός υπολογισμός – μια επιθυμία να εξαλειφθεί η ουκρανική ταυτότητα.
Ο Wayne Jordash, διευθύνων σύμβουλος της διεθνούς δικηγορικής εταιρείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα Global Rights Compliance, αυτοαποκαλείται σκληροπυρηνικός εισαγγελέας εγκλημάτων πολέμου, αλλά ακόμη και ο ίδιος εντυπωσιάστηκε από το μεθοδικό, προσχεδιασμένο μοτίβο πίσω από τα εγκλήματα πολέμου του στρατού του Κρεμλίνου κατά των Ουκρανών.
Επικεφαλής της Mobile Justice Team, μιας συμβουλευτικής μονάδας της εταιρείας του που συνεργάζεται στενά με τους ουκρανούς εισαγγελείς.
Ο Jordash επέστρεψε πρόσφατα από το απελευθερωμένο τμήμα της περιοχής Kherson, όπου η ομάδα του βοήθησε τους ουκρανούς εισαγγελείς να αναλύσουν νέα στοιχεία σχετικά με τουλάχιστον 20 θαλάμους βασανιστηρίων που διοικούσαν οι Ρώσοι στη δεξιά όχθη της περιοχής Kherson κατά τη διάρκεια οκτώ μηνών της κατοχής. Οι εισαγγελείς συνέλεξαν επίσης καταθέσεις από περισσότερα από 1.000 θύματα παράνομης κράτησης και βασανιστηρίων από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας στις κατεχόμενες περιοχές της περιοχής Χερσώνα.
«Αυτά τα εγκλήματα δεν είναι τυχαία, δεν είναι το αποτέλεσμα υπερβολικής βίας ή στρατιωτικών μονάδων που τίθενται στη δική τους ατζέντα (όπως σε κάποιες άλλες συγκρούσεις)», είπε ο Jordash στο POLITICO.
Ο δικηγόρος είπε ότι τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αποτελούν βασικό μέρος της στρατιωτικής στρατηγικής της Ρωσίας.
Πρώτα έρχεται η στόχευση όλων των ηγετών, είτε είναι στρατιωτικοί διοικητές, πολιτικοί, δημοσιογράφοι ή εθελοντές – οι Ρώσοι απομακρύνουν οποιονδήποτε θεωρείται δυνητικά ικανός να αντισταθεί ή να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό. Ακολουθεί μια διαδικασία φιλτραρίσματος, κατά την οποία ο πληθυσμός είναι απομονωμένος και συνεχώς υπό παρακολούθηση, υποβάλλεται συνεχώς σε ελέγχους ασφαλείας για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει αντίσταση. Τρίτον, έρχεται η αφαίρεση οποιουδήποτε ουκρανικού: η καταστροφή βιβλίων, συμβόλων και πολιτιστικών αντικειμένων, η επανεκπαίδευση των παιδιών που χρησιμοποιούν το ρωσικό πρόγραμμα σπουδών και πολλά άλλα.
«Δεν μπορείτε να το πετύχετε αυτό χωρίς παράνομη κράτηση, βασανιστήρια, δολοφονίες αμάχων, βίαιες εκτοπίσεις, απαγωγές παιδιών. Αλλά αυτά είναι τα μέσα με τα οποία η Ρωσία θα επιτύχει τους στρατιωτικούς της στόχους», είπε ο Jordash. «Δεν μπορείτε να έχετε αυτό το σχέδιο και το εύρος της βαρβαρότητας εναντίον των αμάχων χωρίς τον στόχο να στοχεύσετε την Ουκρανία ως έθνος. Και αυτό είναι που βρίσκω ασυνήθιστο για ένοπλη σύγκρουση. Το επίπεδο υπολογισμού είναι εκπληκτικό».
Στις αρχές Μαρτίου 2022, οι κάτοικοι της Χερσώνας κατέπληξαν τον κόσμο βγαίνοντας στους δρόμους για να αντισταθούν στην κατοχή. Ακόμη και μετά την κατάληψη της πόλης από τον ρωσικό στρατό, οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν κατά των εισβολέων. Τον Απρίλιο, οι Ρώσοι άρχισαν να διαλύουν βίαια τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις, πυροβολώντας άοπλους πολίτες.
Σύντομα οι διαμαρτυρίες εξαφανίστηκαν. Καθώς οι κατακτητές ίδρυσαν μια κυβέρνηση μαριονέτα και πήραν τον έλεγχο του διαδικτύου και του χώρου της ενημέρωσης. Σύντομα βίντεο με κατοίκους της Χερσώνας που ζητούσαν συγγνώμη για την αντίσταση στον ρωσικό στρατό εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο. Οι Ουκρανοί δάσκαλοι αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν το ρωσικό πρόγραμμα σπουδών ενώ τα βιβλία στα ουκρανικά καταστρέφονταν συστηματικά.
Τον Σεπτέμβριο, οι Ρώσοι διεξήγαγαν ένα στημένο δημοψήφισμα στην κατεχόμενη περιοχή και ανακοίνωσαν ότι το 78% του τοπικού πληθυσμού ψήφισε υπέρ της ένταξης στη Ρωσία. Ωστόσο, όταν η Ουκρανία απελευθέρωσε τη δεξιά όχθη της περιοχής Kherson τον Νοέμβριο, οι ντόπιοι γιόρτασαν την αποκατοχή για αρκετές ημέρες. Σύντομα, Ουκρανοί και διεθνείς ερευνητές και η Mobile Justice Team, η οποία εργάζεται στην Ουκρανία από τον Απρίλιο του 2022, αποκάλυψαν περισσότερα στοιχεία παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασανιστηρίων στην περιοχή που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής.
Τα νέα στοιχεία, τα οποία δημοσίευσε η ομάδα αυτή την εβδομάδα, αποκαλύπτουν ότι οι θάλαμοι βασανιστηρίων της Χερσών διοικούνταν από διάφορες ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της FSB και της Ρωσικής Υπηρεσίας Φυλακών. «Οικονομικά αρχεία που δείχνουν άμεση σχέση μεταξύ των κέντρων βασανιστηρίων και του ρωσικού κράτους έχουν επίσης αποκαλυφθεί από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας», ανέφερε η ομάδα σε δήλωση που εστάλη στο POLITICO και τη VERONIKA MELKOZEROVA.
Πριν οι Ρώσοι φύγουν από την περιοχή, προσπάθησαν να καταστρέψουν τα στοιχεία των εγκλημάτων τους. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κάηκαν ελαστικά σε ένα από τα κέντρα κράτησης για να συγκαλύψουν στοιχεία. Ωστόσο, ορισμένα γκράφιτι κρατουμένων και οι αριθμοί στις πόρτες, όπου κρατούνταν Ουκρανοί κρατούμενοι, παρέμειναν.