Ελλάδα

Μυτιληναίος: Η Ε. Ε. να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ

Μυτιληναίος: Η Ε. Ε. να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: MYTILINEOS- Mikrometoxos.gr

Σημαντική συνέντευξη παραχώρησε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στο τηλεοπτικό δίκτυο παραχώρησε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos

Σημαντική συνέντευξη παραχώρησε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στο τηλεοπτικό δίκτυο παραχώρησε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos.

Ο Ε. Μυτιληναίος είχε την ευκαιρία να εκθέσει στους δημοσιογράφους Geoff Cultmore και Steve Sedwick και στην εκπομπή Squawk Box τους λόγους, που, κατά τη γνώμη του, καθιστούν την Ελλάδα προτιμότερη πύλη ενεργειακής εισόδου από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και για ποιους λόγους η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθεί μια αυτοκτονική αυστηρή πολιτική, ιδιαίτερα σε σχέση με την πολιτική της μεγάλης κρατικής παρέμβασης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πιο ειδικά, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, σε πύλη εισαγωγής ενέργειας στην Γηραιά Ήπειρο.

Αυτή η ευχάριστη εξέλιξη έχει να κάνει με τη γεωγραφική θέση της Γραμβούσας. Η πατρίδα μας αναβαθμίστηκε, κατά τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, σε μια «πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ενεργειακή πύλη για την Ευρώπη συνολικά». «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει σε λειτουργία ένα FSRU στη Ρεβυθούσα, όπως είπατε, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα και οι θέσεις είναι πλήρως κλεισμένες για πέρυσι, φέτος και είμαι σίγουρος για τα επόμενα δύο χρόνια, τουλάχιστον».

Η εξέλιξη σχετίζεται ακόμη με τους FSRUs που έχουν περατωθεί. Συγκεκριμένα, «έχουμε 2 ή 3 ακόμη FSRUs που έχουν κατασκευαστεί ή βρίσκονται σε ώριμο στάδιο αδειοδότησης. Οπότε ναι, αυτό είναι που βλέπει η αγορά γιατί δεν είναι μόνο οι ελληνικές ανάγκες, είναι και από πιο βόρεια, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, κτλ. Έτσι, η Ελλάδα γίνεται πλέον πύλη υγροποιημένου φυσικού αερίου για όλο τον κόσμο», διευκρινίζει ο κύριος Μυτιληναίος.

Κι ακόμη, η Χώρα μας έχει μία αναντίρρητα πιο προνομιακή θέση από άλλες ευρωπαϊκές, «παραδοσιακές» δυνάμεις. «Η Ελλάδα έχει μοναδική θέση επειδή έχει ευκολότερη πρόσβαση στο βορρά. Η Ιταλία είναι ήδη μια πολύ μεγάλη αγορά, φέρνει απευθείας αγωγό από την Αφρική πολλά χρόνια τώρα. Η δυτική Ευρώπη έχει τις δικές της υποδομές. Στην Ελλάδα είναι διαφορετικά ενώ χρειάζονται υποδομές και για άλλα μέρη όπως η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, η Ρουμανία και ακόμη πιο πάνω – στη ΝΑ και Ανατολική πλευρά της Ευρώπης. Γι’ αυτό λοιπόν η Ελλάδα γίνεται τόσο δημοφιλής και χρειάζονται τόσοι όγκοι για να καλυφθούν οι απαιτήσεις».

Σημείο τριβής με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η πολιτική που ακολουθείται από τους ενωσιακούς θεσμούς. Είναι μια αντιπαλότητα, που χρονολογείται εδώ και αρκετό καιρό. Πιο πρόσφατο επεισόδιο, αυτό μεταξύ του Έλληνα επιχειρηματία και της πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο κ. Μυτιληναίος μιλά για «αυτοκτονική» και «τιμωρητική» πολιτική, που συνίσταται στην επιβολή ποινών, σε αντιδιαστολή προς την αμερικανική πολιτική του IRA, του Νόμου Μπάιντεν για τον πληθωρισμό. Η παρέμβαση που προβλέπεται σε αυτόν τον νόμο είναι της τάξης 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο νομοσχέδιο και προωθεί κλιματικές λύσεις, όπως είναι η αιολική και ηλιακή ενέργεια, η γεωθερμική ενέργεια και τα καύσιμα μηδενικού άνθρακα.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος καλεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στην υιοθέτηση ανάλογης πολιτικής, κάτι που σκοπεύει να πει στα τέλη του μήνα.

Η προσεγμένη εργασία της απομαγνητοφώνησης της συνέντευξης ανήκει στην συντακτική ομάδα του Liberal.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments