Κόσμος

Η Βουλγαρία παρέδιδε ανεπίσημα όπλα στην Ουκρανία

Βουλγαρικά όπλα αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν παραδοθεί ανεπίσημα στην Ουκρανία μέσω τρίτων χωρών τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της Euractiv Βουλγαρίας.  

Βουλγαρικά όπλα αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν παραδοθεί ανεπίσημα στην Ουκρανία μέσω τρίτων χωρών τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της Euractiv Βουλγαρίας.

Το ζήτημα έχει ήδη απασχολήσει αρκετές φορές την βουλγαρική και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, το ενδιαφέρον εστιάζει στον έμμεσο (παράνομο) τρόπο παράδοσης όπλων από την Σόφια στο Κίεβο.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Κορνηλία Νινόβα, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας της Βουλγαρίας, επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέψει την εξαγωγή βουλγαρικών όπλων στην Ουκρανία. Την υπόσχεση αυτή την έδωσε για πρώτη φορά σε μια τηλεοπτική συνέντευξη, μόλις τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής πριν από ένα χρόνο.

Η αποστολή όπλων στην Ουκρανία έγινε επίσης κεντρικό σημείο διαμάχης μεταξύ των ρωσόφιλων και των φιλοδυτικών κομμάτων στη Βουλγαρία μετά την έναρξη του πολέμου.

Ωστόσο, ήδη από τον Οκτώβριο του 2022, η Euractiv αποκάλυψε  ότι η Σόφια προμήθευε πολύ διακριτικά πυρομαχικά στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει κάποια συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Βουλγαρίας και Ουκρανίας. Επομένως, με τον πιο ανεπίσημο τρόπο γινόταν η μεταφορά όπλων, μέσω τρίτων χωρών, από τη Σόφια στο Κίεβο.

Μέσα σε ένα χρόνο, όπλα και πυρομαχικά αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων πέρασαν τα σύνορα για να φτάσουν στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες του πανευρωπαϊκού δικτύου Euractiv.

«Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 έως τις 19 Ιανουαρίου 2023, δεν ζητήθηκε ούτε χορηγήθηκε άδεια εξαγωγής από ουκρανικά ιδρύματα», σύμφωνα με την επίσημη απάντηση του βουλγαρικού υπουργείου Οικονομίας, με την οποία επικοινώνησε το δίκτυο.

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο, μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022, η Ουκρανία δεν έκανε άμεσες συμφωνίες με βουλγαρικές εταιρείες όπλων. Ωστόσο, αυτές οι εταιρείες είναι εξουσιοδοτημένες να παράγουν πυρομαχικά προσαρμοσμένα στα σοβιετικά όπλα που χρησιμοποιούνται ευρέως από τους Ουκρανούς.

Την ίδια ώρα, η βουλγαρική βιομηχανία όπλων κατέγραψε ρεκόρ πωλήσεων στο εξωτερικό, κυρίως στην Πολωνία και τη Ρουμανία, από τις οποίες φέρεται να στάλθηκαν όπλα στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες μας.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη στις 25 Ιανουαρίου, ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής του μεγαλύτερου κρατικού στρατιωτικού εργοστασίου στο Σόποτ, Ιβάν Ιβάνοφ, δήλωσε ότι η Βουλγαρία δεν εξάγει όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία.

Η Βουλγαρία διατηρεί επίσημες εμπορικές σχέσεις με περισσότερες από εξήντα χώρες, κυρίως μέσω εταιρειών που έχουν άδεια και έγκριση από τη βουλγαρική επιτροπή ως «τελικός χρήστης» — κάτι από το οποίο η Ουκρανία δεν επωφελείται.

«Ως εκ τούτου, είμαι βαθιά έκπληκτος που ο σημερινός μεταβατικός υπουργός Οικονομίας [Νικόλα Στογιάνοφ] συνεχίζει να εγείρει το θέμα των όπλων. Πρέπει να ξέρει ότι μιλώντας συνεχώς για το στρατιωτικό και βιομηχανικό σύμπλεγμα, βλάπτει τη Βουλγαρία, βλάπτει αυτόν τον τομέα της βουλγαρικής οικονομίας», τόνισε ο Ιβάνοφ.

Σημειώνεται ότι το θέμα έγινε πρωτοσέλιδο μετά τη δημοσίευση άρθρου της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ και του υπουργού Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ ξεκίνησε μυστική διαδικασία αποστολής στην Ουκρανία μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής βοήθειας. Αυτή η βοήθεια, που αποτελείται ιδίως από πυρομαχικά και όπλα, θα είχε περάσει από διάφορους διαύλους, προκειμένου να παρακάμπτονται οι επίσημες παραδόσεις όπλων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο