Οικονομία

Αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία του φυσικού αερίου

Αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία του φυσικού αερίου

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Αισιόδοξες εκτιμήσεις για την εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου διατυπώνουν αρκετοί αναλυτές μετά τη σημαντική υποχώρηση των τιμών του καυσίμου, που βρίσκεται πλέον σε χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη του πολέμου, όχι όμως και σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η Ευρώπη, βοηθούμενη από τον ήπιο φετινό χειμώνα, κατανάλωσε λιγότερο αέριο και έχει περισσότερα αποθέματα καυσίμου στις αποθήκες της, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται ο κίνδυνος για επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης το επόμενο διάστημα και μέχρι τον χειμώνα 2023-2024.

Μείωση των τιμών

Ήδη, πάντως, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και σχεδόν 18 μήνες, σημάδι ότι η ήπειρος φαίνεται να έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο της ενεργειακής κρίσης. Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησαν τον Φεβρουάριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, επεκτείνοντας το μεγαλύτερο σερί μηνιαίων απωλειών από το 2020.

Έτσι, τον περασμένο μήνα, η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς έπεσε κάτω από το όριο των 50 ευρώ ανά MWh για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2021. Οι τιμές είναι τώρα 85% κάτω από το υψηλό ρεκόρ των 300 ευρώ ανά MWh τον Αύγουστο του 2022. Πλέον, οι ανησυχίες για μια κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη εξακολουθούν να υποχωρούν, εν μέσω ήπιου καιρού και αποθεμάτων άνω του μέσου όρου σε ολόκληρη την ήπειρο.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να ξεπεράσει τον στόχο της για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, η χειμερινή ζήτηση της Ε.Ε. έχει μέχρι στιγμής μειωθεί κατά 19,3% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας, έναντι στόχου για μείωση 15% που είχαν θέσει τα κράτη-μέλη προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση.

Την ίδια στιγμή, τα νέα που έρχονται από το μέτωπο των αποθηκών φυσικού αερίου είναι θετικά. Τον Φεβρουάριο οι αποθήκες αερίου στην Ε.Ε. ήταν γεμάτες σε ποσοστό πληρότητας 65%, σύμφωνα με το Gas Infrastructure Europe. Αυτό το ποσοστό είναι πάνω από 45% αυξημένο σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας και δημιουργεί αισιοδοξία για την περαιτέρω πορεία, καθώς απομακρύνει τους φόβους για νέες αυξήσεις και φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο για περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών.

UBS

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και πρόσφατο σημείωμα της UBS, βάσει του οποίου ο οίκος αναμόρφωσε προς τα πάνω το βασικό μοντέλο σε σχέση με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη για τον φετινό και τον επόμενο χειμώνα. Όπως αναφέρει το σημείωμα του οίκου, τα επίπεδα αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να είναι στο τέλος του χειμώνα μεγαλύτερα από 50% και στη συνέχεια θα φτάσουν σχεδόν στο 100% πριν από τον χειμώνα 2023-2024. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πολύ χαμηλότερη κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ε.Ε. αυτόν τον χειμώνα. “Η Ευρώπη θα εισέλθει στην επόμενη περίοδο πολύ πιο άνετα και αναμένουμε να δούμε σχεδόν πλήρη αποθέματα εν όψει του χειμώνα 2023-2024, με τα αποθέματα να πέφτουν στο 50% περίπου μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2024, υποθέτοντας κανονικές θερμοκρασίες”, επισημαίνουν οι αναλυτές της UBS.

Η τιμή

Επίσης, η UBS μείωσε τις προβλέψεις της για την ευρωπαϊκή τιμή φυσικού αερίου/σημείο LNG για το 2023 ως μέρος των προοπτικών για το 2023 σε 80 ευρώ/Mwh, αν και συνεχίζει να αναμένει σημαντική αστάθεια φέτος. Καθώς οι ανησυχίες σχετικά με την αποθήκευση υποχώρησαν, οι τιμές έχουν μειωθεί περαιτέρω και είναι επί του παρόντος κάτω από τα 60 ευρώ /MWh. Υπάρχει ακόμη κίνδυνος για την ανοδική πορεία για τον επόμενο χειμώνα, αν και όχι στον ίδιο βαθμό από αυτόν που είδαμε πέρυσι, αλλά μάλλον πιο κοντά στα 100 ευρώ/MWh.

IIF: Η κρίση δεν έχει τελειώσει

Πάντως, παρά τις θετικές εξελίξεις και τη μεγάλη μείωση στις τιμές του φυσικού αερίου, υπάρχουν ακόμη ανησυχίες ότι η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης δεν έχει τελειώσει. Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες  προειδοποιήσεις του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), που υπογράμμισε ότι το ενεργειακό σοκ στην Ευρώπη παραμένει σημαντικό και συνεχίζεται.

Όπως σημειώνει η ανάλυση του IIF, μπορεί οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί σημαντικά από τα υψηλά του Αυγούστου του 2022, ωστόσο η εικόνα είναι παραπλανητική, καθώς ακόμα και μετά την τελευταία πτώση οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν κατά 220%-230% υψηλότερες σε σχέση με τον προ πανδημίας μέσο όρο τους. “Η τεράστια εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου το περασμένο καλοκαίρι έχει προκαλέσει στρέβλωση στην αντίληψη της αγοράς, με αποτέλεσμα η πρόσφατη πτώση τους να μοιάζει σαν η Ευρώπη να επέστρεψε στην κανονικότητα. Δεν είναι έτσι”, τονίζουν οι αναλυτές του ινστιτούτου. Δεύτερον, μέρος της πτώσης των τιμών αντανακλά μεγάλες αλλαγές στη ζήτηση, με τη βιομηχανική παραγωγή σε κλάδους έντασης ενέργειας να βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τα προπολεμικά επίπεδα.

Ο παράγων Κίνα

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή για τις τιμές του αερίου προέρχεται όχι από την Ευρώπη, αλλά από την Κίνα, καθώς σιγά-σιγά η χώρα ανακάμπτει και αυξάνει την κατανάλωσή της. Πέρυσι, εξαιτίας των περιορισμών της COVID, η Κίνα μείωσε τη ζήτησή της, με αποτέλεσμα η κατανάλωση της Ασίας να υποχωρήσει κατά 2%. Ωστόσο, καθώς η χώρα συνέρχεται, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας ΙΕΑ, η ζήτηση για LNG θα μπορούσε να αυξηθεί φέτος έως και 10%. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις τιμές, προκαλώντας νέες ανοδικές πιέσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments