Ειδικότερα, με το νέο νόμο καθίσταται σαφέστερο ποιες είναι οι περιπτώσεις υπόχρεων οι οποίοι εντάσσονται σε 13 ξεχωριστές κατηγορίες, ενώ προβλέπεται και η αυτοτελής υποχρέωση υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες» των συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης ή εν διαστάσει συζύγων.
Επιπλέον, τα υπόχρεα πρόσωπα απαλλάσσονται από τη συλλογή δικαιολογητικών καθώς τα απαιτούμενα στοιχεία θα αποτυπώνονται αυτόματα στη δήλωση μέσω της ηλεκτρονικής διαβίβασης δεδομένων από τα πιστωτικά ιδρύματα.
Σημειώνεται επίσης ότι αυξάνεται το υποχρεωτικά ελεγχόμενο ποσοστό των δηλώσεων «πόθεν έσχες» και θα λαμβάνονται υπόψη κριτήρια ανάλυσης κινδύνου. Θα χρησιμοποιούνται επίσης στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης και άλλα κριτήρια τα οποία καθορίζονται από την Επιτροπή Ελέγχου κατ’ έτος και πριν από την έναρξη της προθεσμίας υποβολής και δεν δημοσιοποιούνται.
Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση «πόθεν έσχες» υποβάλλεται εντός τριμήνου από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και αφορά περιουσιακά στοιχεία που υφίστατο στις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για τον υπόχρεο, τον/τη σύζυγο, πρόσωπο με το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και των ανήλικων τέκνων, συμπεριλαμβανομένων όσων ενηλικιώνονται μέσα στο έτος αναφοράς.