Le Monde: Ο Σούνακ αυστηροποιεί τον μεταναστευτικό νόμο
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε ένα νομοσχέδιο κατά της παράνομης μετανάστευσης που σχεδιάζει να εμποδίσει τους μετανάστες που φτάνουν από τη Μάγχη να ζητήσουν άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο και να τους απελάσουν «εντός εβδομάδων», ένα κείμενο στα όρια του διεθνούς δικαίου με παραδοχή του ίδιου του Λονδίνου .
«Εάν φτάσετε παράτυπα, δεν μπορείτε να κάνετε αίτηση για άσυλο. Δεν μπορείτε να επωφεληθείτε από τις σύγχρονες προστασίες μας για τη δουλεία. Δεν μπορείτε να κάνετε ψεύτικους ισχυρισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν μπορείτε να μείνετε» στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σε συνέντευξη Τύπου. «Είναι δύσκολο και απαιτητικό, αλλά είναι απαραίτητο και είναι σωστό», είπε, τονίζοντας ότι ο αριθμός των μεταναστών που διέσχισαν τη Μάγχη είχε «υπερτετραπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια», παρά τις προσπάθειες των διαδοχικών συντηρητικών κυβερνήσεων να σταματήσουν αυτές τις διελεύσεις.
Με περισσότερες από 45.000 αφίξεις σε όλη τη Μάγχη πέρυσι (κυρίως Αλβανοί και Αφγανοί, αλλά και Ιρανοί, Ιρακινοί και Σύριοι) και ήδη περισσότερες από 3.000 φέτος, το σύστημα ασύλου του Ηνωμένου Βασιλείου είναι «κατακλυσμένο» σύμφωνα με το Λονδίνο. «Η απαγόρευση στους ανθρώπους να ζητούν άσυλο είναι παράνομη, ανεφάρμοστη και εντελώς απάνθρωπη », έγραψε στο Twitter η διευθύντρια της Human Rights Watch στο Ηνωμένο Βασίλειο, Γιασμίν Άχμεντ. Αυτό είναι «άλλο ένα συγκλονιστικό χτύπημα από την κυβέρνηση» , ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως «αποδιοπομπαίο τράγο» εν μέσω κρίσης κόστους ζωής και λίγους μήνες πριν από τις εκλογές.
Στην πρώτη σελίδα του νομοσχεδίου που παρουσιάστηκε στη Βουλή, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει ότι το νομοσχέδιο «είναι συμβατό με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Όμως η κυβέρνηση «επιθυμεί ωστόσο η Βουλή να προχωρήσει στην εξέταση του νομοσχεδίου» . Το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε νόμο πέρυσι για την απέλαση αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, αλλά το έργο παραμένει σε αδιέξοδο, μπλοκαρισμένο από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας