Διεθνή

Θα τα καταφέρει ο «Γκάντι» απέναντι στον «Σουλτάνο»;

Θα τα καταφέρει ο «Γκάντι» απέναντι στον «Σουλτάνο»;

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε σε μια ανακοίνωση μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων των έξι κομμάτων στην Άγκυρα

Μετά από εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων που είδαν τη συμμαχία της αντιπολίτευσης, αποτελούμενη από κόμματα σε όλο το πολιτικό φάσμα από αριστερά προς τα δεξιά, να παραλίγο να καταρρεύσει, ο αποκαλούμενος συνασπισμός των «Έξι» επέλεξε επίσημα τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως κοινό υποψήφιο τους τη Δευτέρα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε σε μια ανακοίνωση μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων των έξι κομμάτων στην Άγκυρα, λέγοντας ότι ο λαϊκός συνασπισμός θα «διοικήσει τη χώρα σε διαβούλευση και σε συμφωνία μεταξύ τους», όπως αναφέρεται στο Politico.

Η συμφωνία 12 σημείων του συνασπισμού, η οποία κυκλοφόρησε αμέσως μετά την ομιλία, αναφέρει επίσης ότι η μετάβαση της χώρας σε κοινοβουλευτικό σύστημα θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Ο Κιλιτσντάργγλου, ο οποίος ηγήθηκε του κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για πάνω από μια δεκαετία, είναι ένας υποτιμημένος 74χρονος πρώην κρατικός γραφειοκράτης από την αρχή της κοινωνικής ασφάλισης της χώρας.

Με το παρατσούκλι Τούρκος Γκάντι για την ελαφριά διάπλαση και το ταπεινό του στυλ, πιστώνεται ευρέως για τις πρόσφατες εκλογικές επιτυχίες του κόμματός του.

Ωστόσο, οι αναλυτές  αμφισβήτησαν την ικανότητά του να αποτελεί πραγματική απειλή για τον Ερντογάν, του οποίου η κυριαρχία ήταν σε μεγάλο βαθμό αδιαμφισβήτητη από την άνοδό του στην εξουσία το 2003, όταν έγινε πρωθυπουργός.

Όμως, ο Ερντογάν δεν φαίνεται ποτέ πιο ευάλωτος από τώρα, καθώς τα 85 εκατομμύρια άνθρωποι της Τουρκίας μάχονται μια μεγάλη κρίση κόστους ζωής και διψήφιο πληθωρισμό, και ο σημερινός πρόεδρος έχει επίσης επικριθεί για την απάντησή του στους καταστροφικούς σεισμούς που σκότωσαν δεκάδες χιλιάδες τον Φεβρουάριο.

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα παρακολουθηθεί έντονα, καθώς οι παρατηρητές προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν ο Ερντογάν — ο οποίος βαδίζει σε ένα δύσκολο πολιτικό σχοινί ως προς τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας — θα ωθήσει τη χώρα σε μια πιο παραδοσιακή, θρησκευτικά συντηρητική κατεύθυνση ή εάν ένας νέος ηγέτης θα είναι σε θέση να επαναφορά των κατεστραμμένων σχέσεων με τη Δύση.

Ενόψει των γενικών εκλογών, που αναμένεται να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, ο Κιλιτσντάργλου υποστηρίζεται από έναν συνασπισμό έξι κομμάτων που κόντεψε να καταρρεύσει την περασμένη εβδομάδα, βασικό μέλος της συμμαχίας — ο ηγέτης του δεξιού Καλού Κόμματος (IYI ) Μεράλ Ακσενέρ — είπε ότι θα αποχωρήσει από τον συνασπισμό λόγω διαφωνιών σχετικά με μια κοινή προεδρική επιλογή.

Τελικά εντάχθηκε ξανά στη συμμαχία τη Δευτέρα, μετά από πρόταση να συμπεριληφθούν στο εισιτήριο οι δύο δήμαρχοι ως αντιπρόεδροι. Ωστόσο, στην ανακοίνωσή του, ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι οι αρχηγοί των άλλων πέντε κομμάτων της αντιπολίτευσης που περιλαμβάνονται στον συνασπισμό θα διοριστούν ως αντιπρόεδροί του.

Η συμφωνία του συνασπισμού αναφέρει επιπλέον ότι οι δύο δήμαρχοι θα διοριστούν και αντιπρόεδροι με συγκεκριμένα καθήκοντα τη στιγμή που ο Κιλιτσντάρογλου κρίνει σκόπιμο.

Οι προϋποθέσεις είναι λοιπόν αρκετές και σημαντικές για την εκλογική επιτυχία του «Τούρκου Γκάντι» απέναντι στον Σουλτάνο Ερντογάν, με βάση το δημοσίευμα του περιοδικού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments