Κόσμος

«Ανοιχτή» συζήτηση για κλειστό σύστημα ασύλου ζητά η Δανή πρωθυπουργός

«Ανοιχτή» συζήτηση για κλειστό σύστημα ασύλου ζητά η Δανή πρωθυπουργός

Πηγή Φωτογραφίας: Times of India

Τα σύνορα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη βρίσκονται στη λεγόμενη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων που χρησιμοποιούν οι μετανάστες που ταξιδεύουν προς τη βορειοδυτική Ευρώπη.

Η ευθύνη για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ πρέπει να μοιράζεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν, καθώς επισκέφθηκε την Τρίτη την Κροατία που προσχώρησε πρόσφατα στη ζώνη Σένγκεν χωρίς βίζα, μετά τη συνάντησή της τον Κροάτη ομόλογό της Αντρέι Πλένκοβιτς. Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, η Φρεντέρικσεν επισκέφθηκε την έδρα του εθνικού συνοριακού ελέγχου της Κροατίας NCC. Συνοδευόταν από τον υπουργό Εσωτερικών της Κροατίας, Ντάβορ Μποζίνοβιτς.

Η Κροατία, η οποία εντάχθηκε στο χώρο Σένγκεν της ΕΕ τον Ιανουάριο, διατηρεί εξωτερικά ευρωπαϊκά χερσαία σύνορα μήκους 1.350 χιλιομέτρων στα ανατολικά. Περισσότερα από τα τρία τέταρτα του συνολικού μήκους τους είναι με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ μικρότερα τμήματα μοιράζονται με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Τα σύνορα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη βρίσκονται στη λεγόμενη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων που χρησιμοποιούν οι μετανάστες που ταξιδεύουν προς τη βορειοδυτική Ευρώπη. Οι αρχές της Κροατίας προειδοποίησαν πρόσφατα ότι ένα νέο κύμα μεταναστών που φθάνουν στην εν λόγω διαδρομή, προέρχεται κυρίως από τη Μέση Ανατολή και «πλησιάζει γρήγορα τα επίπεδα του 2015 και του 2016», όταν σύμφωνα με εκτιμήσεις περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έφθασαν στην Ευρώπη- κατά το μεγαλύτερο κύμα μετανάστευσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Φρεντέρικσεν, η νεότερη πρωθυπουργός της Δανίας -από τον Ιούνιο του 2019- και ηγέτης των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών, είναι γνωστή για τις εκκλήσεις της για μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου της ΕΕ, καθώς υποστηρίζει μια πιο σκληρή στάση στη μετανάστευση σε σύγκριση με τους προκατόχους της.

«Πρέπει να αποτρέψουμε μια νέα μεγάλη μεταναστευτική κρίση», ανέφερε η Φρεντέρικσεν σύμφωνα με το κρατικό κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina.

Το ισχύον σύστημα ασύλου «κάνει τους ανθρώπους να διακινδυνεύουν τη ζωή τους σε ένα επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη», πρόσθεσε η Δανή ηγέτης.

Το σύστημα επίσης «προσελκύει πάρα πολλούς ανθρώπους που δεν χρειάζονται πραγματικά προστασία από το άσυλο», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη «πρέπει να συζητήσει ανοιχτά» νέες λύσεις για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Ο Πλένκοβιτς, εν τω μεταξύ, σχολίασε ότι η συντηρητική κυβέρνησή του έκανε «πολιτική επιλογή» κατά της ανέγερσης φραγμών ή συρματοπλεγμάτων στα ανατολικά σύνορά της και, αντίθετα, αποφάσισε να διαχειριστεί τα σύνορα με τη χρήση ανθρώπινου δυναμικού και μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιτήρησης. Η Κροατία απασχολεί περίπου 6.500 συνοριοφύλακες – σχεδόν πέντε για κάθε χιλιόμετρο χερσαίων συνόρων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών από τον Νοέμβριο του 2022, τουλάχιστον 36.000 μετανάστες εισήλθαν στην Κροατία με παράνομα μέσα, μια αύξηση 145% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι περισσότεροι είναι υπήκοοι του Αφγανιστάν, του Μπαγκλαντές και της Συρίας, χρησιμοποιούν την Κροατία ως βάση προς τα πλουσιότερα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Κροατία δέχεται συγκριτικά μικρό αριθμό επίσημων αιτήσεων ασύλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη η ανθρωπιστική ΜΚΟ Refugees Welcome, η Δανία είχε λάβει 4.591 αιτήσεις ασύλου το 2022, με «σχεδόν τους μισούς» από αυτούς να είναι Ουκρανοί που διαφεύγουν από τον πόλεμο στην πατρίδα τους – περίπου τέσσερις φορές λιγότεροι σε σύγκριση με την κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης το 2015, όταν η Δανία κατέγραψε περισσότερες από 21.000 αιτήσεις.

Πηγή:Euractiv.hr ,( David Spaic-Kovacic)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments