Διεθνή

Ε.Ε.: Αντιρρήσεις για τον μεταναστευτικό νόμο Σούνακ

Ε.Ε.: Αντιρρήσεις για τον μεταναστευτικό νόμο Σούνακ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε τη Βρετανία ότι η καταστολή των διελεύσεων της Μάγχης για τους μετανάστες παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε τη Βρετανία ότι η καταστολή των διελεύσεων της Μάγχης για τους μετανάστες παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Σε συνέντευξή της στο POLITICO στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον είπε ότι μίλησε με την Υπουργό Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Σουέλα Μπρέβερμαν.

«Μίλησα με τη Βρετανίδα υπουργό χθες για αυτό και της είπα ότι νομίζω ότι αυτός ο νόμος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», είπε η Γιόχανσον.

Τα σχόλια της Γιόχανσον είναι η τελευταία διεθνής αντίδραση ενάντια στο νομοσχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για την παράνομη μετανάστευση, το οποίο παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να σταματήσει να φτάνουν μικρά σκάφη στις ακτές της χώρας.

Απαντώντας στα σχόλια της Γιόχανσον, ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε ότι η κλήση πραγματοποιήθηκε, αλλά είπε ότι ο Μπρέιβερμαν «μίλησε με την Επίτροπο πριν από τη δήλωσή της στα Κοινά και τη δημοσίευση του νομοσχεδίου».

Πρόσθεσαν, δε, ότι «διαφώνησε με την Επίτροπο και της ζήτησε να διαβάσει τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου μόλις δημοσιευθεί».

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στοχεύει να διευκολύνει την κράτηση και την απέλαση ατόμων που φτάνουν στη χώρα με παράτυπα μέσα και η Μπρέιβερμαν έχει υποστηρίξει ότι, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο «θα υποστηρίζει πάντα τους πιο ευάλωτους στον κόσμο», οι σημερινοί μεταναστευτικοί «όγκοι» είχαν «κατακλύσει το σύστημα ασύλου μας». Ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει θέσει τη «διακοπή των σκαφών» ως μία από τις βασικές προτεραιότητές του.

Ωστόσο, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δήλωσε την Τρίτη ότι το νομοσχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου θα ισοδυναμούσε με «απαγόρευση ασύλου», με την «κατάργηση του δικαιώματος αναζήτησης προστασίας καταφυγίου» για όσους φτάνουν παράτυπα, «ανεξάρτητα από το πόσο γνήσιο και επιτακτικό μπορεί να είναι το αίτημά τους. .».

Η Γιόχανσον, η οποία ως επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων έχει την ευθύνη για την πολιτική της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, στράφηκε στο βρετανικό σύστημα ασύλου, το οποίο αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει σημαντικές καθυστερήσεις.

«Η Βρετανία έχει ένα πολύ, πολύ αργό σύστημα διαδικασίας ασύλου», είπε η Γιόχανσον, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο — ακόμα κι αν οι αιτήσεις τους απορριφθούν τελικά. «Πρέπει να έχετε κάποιο είδος ατομικής αξιολόγησης των ανθρώπων που έρχονται πριν τους βάλετε στην κράτηση», πρόσθεσε.

Υπάρχει, είπε η Γιόχανσον, μια ώθηση εντός της ΕΕ για να διασφαλιστεί ότι «όσοι πιθανώς δεν χρειάζονται διεθνή προστασία θα εξακολουθούν να έχουν το δικαίωμα αξιολόγησης της αίτησής τους — αλλά πολύ πιο γρήγορα». Σε αυτή την περίπτωση, οι επιστροφές, αν χρειαστεί, μπορούν να γίνουν πολύ πιο γρήγορα, είπε.

Η ΕΕ δεν εμπλέκεται άμεσα στην πολιτική του ΗΒ για το άσυλο. Αντίθετα, η διακαναλική μετανάστευση είναι σε μεγάλο βαθμό ένα διμερές ζήτημα μεταξύ Γαλλίας και ΗΒ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Σουνάκ πρόκειται να συζητήσουν το θέμα των διακαναλικών σκαφών σε μια σύνοδο κορυφής Γαλλίας-ΗΒ στο Παρίσι αυτήν την Παρασκευή.

Ωστόσο, ο οργανισμός διαχείρισης συνόρων της ΕΕ, Frontex, διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη Μάγχη, επειδή οι γαλλικές και οι βελγικές ακτές αποτελούν μέρος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Η Frontex έχει στείλει πλοία και αεροπλάνα για να μειώσει την μεταναστευτική πίεση στο παρελθόν.

Ο Σουνάκ υπερασπίστηκε την πολιτική στην εβδομαδιαία σύνοδο των Ερωτήσεων των Πρωθυπουργών την Τετάρτη, λέγοντας ότι «το να σταματήσω τα σκάφη δεν είναι μόνο προτεραιότητά μου, είναι προτεραιότητα του λαού».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments