Διεθνή

Προς συνάντηση Κιλιτσντάρογλου – HDP

Προς συνάντηση Κιλιτσντάρογλου – HDP

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Συνάντηση πρόκειται να έχει ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP)

Συνάντηση πρόκειται να έχει ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), το οποίο εκφράζει μια κρίοσιμη μάζα ψηφοφόρων, ικανή να «κάνει τη διαφορά» στις ερχόμενες εκλογές, μετά από δύο δεκαετίες πολιτικής κυριαρχίας του προέδρου Ερντογάν.

Σε σημερινές δηλώσεις του, ο κοινός υποψήφιος των «έξι» αντιπολιτευτικών κομμάτων τονίζει ότι «φυσικά και θα επιδιώξω να συναντήσω το HDP. Τι κακό θα μου συμβεί;».

Η απάντηση στην δήλωση αυτή του Κιλιτσντάρογλου ήρθε από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του HDP Σαρουχαν Όλουτς, ο οποίος βρίσκει τη συγκεκριμένη δήλωση «πολύ δημοκρατική» και θα έβρισκε μια τέτοια συνάντηση «ιδιαίτερα δημοκρατική».

«Φυσικά, θα επισκεφτώ και το HDP. Ως υποψήφιος πρόεδρος, ως ένας πολίτης που ισχυρίζεται ότι επιθυμεί να είναι ο πρόεδρος όλης της Τουρκίας, 85 εκατομμυρίων ανθρώπων, είναι απαίτηση δημοκρατίας να επισκέπτομαι όλα τα κόμματα. Τι φταίει να επισκέπτομαι;», δήλωσες ο Κιλιτσντάρογλου.

Η κίνηση αυτή του εκλεκτού της αντιπολίτευσης έρχεται όταν είναι σαφές ότι το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών μπορεί να αποδεσμεύσει ψηφοφόρους του προς την πλευρά της Εθνικής Συμμαχίας και να επιτύχει την υπερψήφιση του επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP).

Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει κατακτήσει μια διακριτή πολιτική ταυτότητα και παρουσία στην τουρκική πολιτική ζωή. Η αναφορά του σε φιλοκουρδικές θέσεις και η προσήλωσή του στον αγώνα υπέρ των κοινωνικών και εθνικών μειονοτήτων είναι αναμφισβήτητες.

Στο εσωτερικό της αντιπολιτευτικής «εξάδας» υπάρχουν βέβαια δυνάμεις, που θέτουν προϋποθέσεις για συνεργασία με το HDP,  ιδιαίτερα σε σχέση με τις προωθημένες απόψεις του για τον σεβασμό των εθνικών μειονοτήτων και των δικαιωμάτων των κοινωνικών μειοψηφιών. Κατεξοχήν σκεπτικιστική δύναμη είναι το Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών, όπως και το Καλό Κόμμα συνολικά, είναι γνωστά για την εθνικιστική ατζέντα τους. Για την Ακσενέρ, το κουρδικό είναι ουσιαστικά ένα μη ζήτημα, αφού είναι πεπεισμένη για την ορθότητα όλων των θέσεων του επίσημου τουρκικού καθεστώτος απέναντι στην κουρδική κοινότητα.

Σημειώνουμε όμως, τέλος, ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η αντιπολιτευτική Εθνική Συμμαχία προηγείται έναντι της κυβερνητικής Λαϊκής Συμμαχίας κατά δεκατρείς ποσοστιαίες μονάδες. Η προσθήκη του 13%, που συγκέντρωσε το HDP στις προηγούμνενες εκλογές θα μπορούσε να αποτελέσει τελικό πολιτικό «χτύπημα» για την ανατροπή της εικοσαετούς κυριαρχίας του Ερντογάν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments