Διεθνή

Το HDP αποκτά πάλι πρόσβαση στην κρατική επιχορήγηση

Το HDP αποκτά πάλι πρόσβαση στην κρατική επιχορήγηση

Πηγή Φωτογραφίας: Emrah Gurel, Emrah Gurel | Συντελεστές: AP

Με σημερινή απόφασή του το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απελευθερώνει την κρατική επιχορήγηση για το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών

Με σημερινή απόφασή του το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απελευθερώνει την κρατική επιχορήγηση για το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP),  το οποίο κατακτά έτσι μια πρώτη μάχη στον νομικό αγώνα που έχει αρχίσει από τα τέλη του περασμένου χρόνου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το οποίο διαθέτει έγκυρους διαύλους επικοινωνίας με το καθεστώς Ερντογάν και την κυβέρνησή του, η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας αποκτά εκ νέου πρόσβαση στην κρατική επιχορήγηση που δικαιούται.

Το ποσόν της επιχορήγησης είναι ιδιαίτερα υψηλό, ανέρχεται στα 28,7 εκατομμύρια δολάρια και επρόκειτο να καταβληθούν στο ταμείο του HDP αυτή τη χρονιά.

Το κόμμα δεν έχει προχωρήσει σε επίσημη ανακοίνωση και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κύκλων, η απεμπλοκή αυτού του ποσού θεωρείται ότι είναι προσωπική κίνηση – ένδειξη καλής θελήσεως. από την πλευρά του Ερντογάν και του κυβερνώντος ΑΚP, με δεδομένες τις καλές σχέσεις που διατηρεί το HDP με την αντιπολιτευτική «Εθνική Συμμαχία» των έξι κομμάτων.

Ήδη, συζητείται η συνάντηση, πιθανότατα εντός της εβδομάδας, ανάμεσα στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης των «έξι», Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με την ηγεσία του κόμματος. Σε περίπτωση συμφωνίας και συνεργασίας, οι προοπτικές μιας ακόμη προεδρικής θητείας στενεύουν σημαντικά για τον Τούρκο πρόεδρο.

Ανάμεσα σε αυτόν και στο Δημοκρατικό Κόμμα υφίσταται μια παλιά αντιπαλότητα, η οποία εστιάζεται κυρίως στο ζήτημα των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας, με το HDP να έχει ουσιαστικά σε άτυπο «σημαιοφόρο» των δικαιωμάτων εθνικών και κοινωνικών μειονοτήτων.

Στη βάση μιας τέτοιας αντιπαράθεσης, η συνταγματική δικαιοσύνη της γείτονος είχε προβεί στην δέσμευση της κρατικής επιχορήγησης του τρίτου σε πολιτική δύναμη κόμματος της Τουρκίας. Το HDP είχε κατηγορηθεί ότι έχει παράνομες σχέσεις με τους Κούρδους αυτονομιστές.

Έτσι, στις 5 Ιανουαρίου μετά από αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, το Συνταγματικό Δικαστήριο δέσμευσε προσωρινά τα κονδύλι; που έπρεπε να καταβληθούν στο HDP. Ο εισαγγελέας είχε υποβάλει το αίτημα με τον ισχυρισμό ότι οι «οργανικοί δεσμοί» του HDP με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) συνεχίζονταν κατά τη διάρκεια της υπόθεσης κλεισίματος.

‘Όπως με νόημα επισημαινόταν στην ανακοίνωση του κόμματος, «αυτή η δικαστική ετυμηγορία ήρθε λίγες μέρες πριν τα κεφάλαια επρόκειτο να μεταφερθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του κόμματος» και υποστηριζόταν ότι εκείνη η απόφαση ήταν παράνομη.

«Το δικαστήριο είχε προηγουμένως απορρίψει», κατήγγειλε το HDP, «το αίτημα του εισαγγελέα. Δεν είχε παρουσιάσει κανένα νέο αποδεικτικό στοιχείο, αλλά το δικαστήριο δεχόταν πλέον το ίδιο αίτημα».

«Κι αυτό υποδηλώνει ότι το δικαστήριο λύγισε κάτω από πολιτική πίεση», συμπλήρωνε η αντίδραση του κόμματος, το οποίο κατέληγε συνδέοντας την απόφαση με την ανάγκη να ενισχυθεί ο εταίρος του Ερντογάν και του ΑΚΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ).

«Είναι προφανές ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να μπλοκάρει τα κονδύλια του κόμματός μας είναι πολιτική: Το MHP, ο υπερεθνικιστής σύμμαχος του Προέδρου Ερντογάν, στοχεύει σε αυτό εδώ και πολύ καιρό. Φαίνεται ότι το δικαστήριο έχει παραδοθεί στις πολιτικές πιέσεις και έχει γίνει εργαλείο προσανατολισμού της πολιτικής προεκλογικά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments