Η ατζέντα της σημερινής συνάντησης Σούνακ – Μακρόν
Πηγή Φωτογραφίας: The Guardian
Το μεταναστευτικό ζήτημα και ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να κυριαρχήσουν στη σημερινή συνάντηση του Ρίσι Σούνακ και του Εμμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία. Πρόκειται για την πρώτη σύνοδο Κορυφής μεταξύ Γαλλίας και Αγγλίας από το 2018. Κατά την τελευταία πενταετία, δεν έχει υπάρξει άλλη παρόμοια σύνοδος ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το ζήτημα της μετανάστευσης και ειδικότερα, της διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, οι οποίες επιδιώκουν να περνούν παράτυπα στη Μεγάλη Βρετανία.
Ο Ρίσι Σούνακ είναι πεπεισμένος ότι πρέπει να ακολουθηθεί μια αποφασιστική αντιμεταναστευτική πολιτική, γεγονός που του έχει ήδη κοστίσει τον χαρακτηρισμό του «μετριοπαθούς φιλελεύθερου με την ακροδεξιά ατζέντα» και του «γιου μεταναστών με την αντιμεταναστευτική πολιτική». Το ενδιαφέρον, εντούτοις, του Σούνακ εστιάζει στην παράτυπη διέλευση των στενών της Μάγχης. Η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού έχει ως συνέπεια την αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία κάνουν λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Στο σχετικό δημοσίευμα του BBC, αναφέρεται ότι περισσότεροι από 45.000 μετανάστες εισήλθαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα από τα στενά της Μάγχης πέρυσι, ενώ ο ίδιος αριθμός δεν ξεπερνούσε τους 300 πριν από πέντε χρόνια.
Μέχρι στιγμής φέτος, περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν φτάσει με μικρά σκάφη, αλλά οι δύο κυβερνήσεις ισχυρίζονται ότι η κοινή τους εργασία έχει σταματήσει παρόμοιο αριθμό από το να ξεκινήσει το ταξίδι. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται κοινή ανακοίνωση των δύο ανδρών αναφορικά με την εμβάθυνση της συνεργασίας στο ζήτημα αυτό. Κεντρικό ζήτημα των σημερινών συνομιλιών αναμένεται να είναι, επίσης, η στάση των δύο κυβερνήσεων απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι δύο πλευρές μιλούν για κοινή απειλή και μοιράζονται την κοινή αρνητική θέση έναντι του Β. Πούτιν και του Κρεμλίνου. Ακόμη, οι δύο άνδρες εμφανίζονται θορυβημένοι από την αποχώρηση της Μόσχας από την συμφωνία New Start, η οποία θέτει συγκεκριμένα όρια στις πυρηνικές κεφαλές και στη χρήση διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.
Πιστεύεται λοιπόν ότι θα υπάρξει κοινό κάλεσμα Γαλλίας και Μεγάλης Βρετανίας προς την Ρωσία να επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία. Μετά το πέρας των συνομιλιών τους, οι δύο άνδρες αναμένεται να δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου και να προβούν σε κοινή δήλωση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας