Μακρόν – Σούνακ: Μεταναστευτική συμφωνία – μαμούθ
Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot/politico
Σε τεράστια μεταναστευτική συμφωνία κατέληξαν πριν από λίγο Γαλλία και Αγγλία, αφού ο Ρίσι Σούνακ δεσμεύτηκε να καταβάλει 543 εκατομμύρια ευρώ στη Γαλλία, η οποία με τη σειρά της είναι υποχρεωμένη να βοηθήσει στην καταστολή των μεταναστών που ταξιδεύουν στη Βρετανία με μικρά σκάφη.
Συγκεκριμένα, η Μεγάλη Βρετανία θα υπερδιπλασιάσει τη χρηματοδότησή της, τα επόμενα τρία χρόνια, για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης από τη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση, μετά τη σύνοδο κορυφής μεταξύ των δύο χωρών που διοργανώθηκε στο Παρίσι. «Τα επόμενα τρία χρόνια, η συνεισφορά του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτό το πακέτο θα είναι 141 εκατ. ευρώ το 2023-24, 191 εκατ. ευρώ το 2024-25 και 209 εκατ. ευρώ το 2025-26″. σύμφωνα με δήλωση, ή 541 εκατ. Ευρώ. Η αγγλική έκδοση του κειμένου προκαταβάλλει ποσό 480 εκατομμυρίων λιρών ή 543 εκατομμυρίων ευρώ».
«Θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί» στον αγώνα κατά της παράτυπης μετανάστευσης, δήλωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.
Στη συνέχεια, ο Γάλλος πρόεδρος θέλησε να προκαταλάβει τις κριτικές που γίνονται όλο πιο έντονες το τελευταίο διάστημα περί ξενοφοβικής και αντιμεταναστευτικής πολιτικής, λέγοντας: «Γνωρίζουμε ο καθένας μας τα σχετικά ανθρώπινα ζητήματα και την εξαιρετική ευαισθησία αυτών των θεμάτων. Αλλά, το 2022 αποτράπηκαν περισσότερες από 1.300 αυτοσχέδιες διελεύσεις σκαφών. Μαζί, εξαρθρώσαμε 55 κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος και κάναμε περισσότερες από 500 συλλήψεις».
«Συμφωνήσαμε στην ανάγκη να αυξήσουμε τις ικανότητές μας επέμβασης και επιτήρησης», συμπλήρωσε ο Μακρόν.
Και ο Ρίσι Σούνακ διευκρίνισε από την πλευρά του ότι «δημιουργούμε ένα νέο κοινό κέντρο κράτησης στη βόρεια Γαλλία, ένα νέο κέντρο διοίκησης με επιπλέον αστυνομικές ομάδες, 500 επιπλέον αξιωματικούς που θα περιπολούν στις γαλλικές παραλίες και περισσότερα drones και τεχνολογία επιτήρησης».
«Η μακρόχρονη ιστορία μας, η εγγύτητά μας και το κοινό μας όραμα για τις παγκόσμιες προκλήσεις σημαίνουν ότι μια στενή συνεργασία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας δεν είναι μόνο σημαντική, αλλά και απαραίτητη», είχε δηλώσει ο Σούνακ σε δήλωσή του λίγο πριν φτάσει στα Ηλύσια και πρόσθεσε ότι «καθώς αντιμετωπίζουμε νέες και άνευ προηγουμένου απειλές, είναι ζωτικής σημασίας να ενισχύσουμε τα θεμέλια της συμμαχίας μας για να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος», πρόσθεσε.
Η σύνοδος, η πρώτη μετά από πέντε χρόνια, έγινε σε άριστο κλίμα και καταγράφηκε συμφωνία απόψεων ως προς το μεταναστευτικό, παρά το ότι οι απόψεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις προσεγγίσεις διεθνών οργανισμών και διεθνών ΜΚΟ.
Με αναφορές από: Reuters, Le Monde.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας