Ουκρανία: Ζητά κυρώσεις κατά των ρωσικών πυρηνικών εγκαταστάσεων
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/AP PHOTO
Τουλάχιστον εννέα άμαχοι νεκροί και μεγάλες ζημιές στο σύστημα ηλεκτροδότησης είναι ο απολογισμός των μαζικών πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον ουκρανικών πόλεων. Ήταν το μεγαλύτερο κύμα ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Εντωμεταξύ, οι σκληρές μάχες για τον έλεγχο της πόλης Μπαχμούτ συνεχίζονται, με τον ουκρανικό στρατό να καταγράφει απώλειες εκατοντάδων στρατιωτών κάθε μέρα.
Οι Ουκρανοί στρατιώτες δέχονται από τρεις πλευρές χτυπήματα από τις ρωσικές δυνάμεις που προσπαθούν να καταλάβουν την Μπαχμούτ. Οι αρχές της Ουκρανίας επιμένουν ότι θα συνεχίσουν να προσπαθούν να κρατήσουν την πόλη παρά το γεγονός ότι υφίστανται περίπου 100-200 απώλειες την ημέρα.
Πολλοί αναλυτές σημειώνουν ότι η σημασία της πόλης είναι κυρίως πολιτική και όχι στρατηγική.
Η ρωσική πίεση για την Μπαχμούτ ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022 και εντάθηκε το φθινόπωρο, αφού η Μόσχα επιστράτευσε χιλιάδες άνδρες, πολλοί από τους οποίους ήταν Ρώσοι αιχμάλωτοι που κατατάχθηκαν με την υπόσχεση της ελευθερίας μετά από έξι μήνες θητείας στο ρωσικό στρατό.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε – σε συνέντευξή του στο CNN – ότι η υποχώρηση από τη Μπαχμούτ θα «άνοιγε το δρόμο» για τις ρωσικές δυνάμεις να επιτεθούν σε γειτονικές πόλεις που ελέγχονται από την Ουκρανία.
Ουκρανία: Ζητά νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Οι επιθέσεις προκάλεσαν την προσωρινή αποσύνδεση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια από το σύστημα ηλεκτροδότησης. Γεγονός που οδήγησε τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να ζητήσει κυρώσεις κατά των ρωσικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.
«H Ρωσία δημιουργεί σκόπιμα τέτοιες κρίσιμες καταστάσεις στις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις» είπε στο διάγγελμά του. «Αυτό απλά σημαίνει ότι η Ρωσία δεν μπορεί να είναι καλόπιστος εταίρος σε οποιεσδήποτε σχέσεις στον πυρηνικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο γρήγορα η ρωσική πυρηνική βιομηχανία υποβληθεί σε κυρώσεις, τόσο πιο ασφαλής θα είναι ο κόσμος. Δεν μπορεί να επιτραπεί σε ένα τρομοκρατικό κράτος να χρησιμοποιεί πυρηνικές εγκαταστάσεις οπουδήποτε στον κόσμο για την τρομοκρατία» σύμφωνα με την Συμέλα Τουχτίδου και το gr.euronews.com.
«Σοβαρή παραβίαση» της πυρηνικής ασφάλειας χαρακτήρισε την επίθεση στη Ζαπορίζια ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ
«Η Ζαπορίζια είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη. Ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη. Η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την ευρωπαϊκή μας ήπειρο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας» σημείωσει ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας