Σι: Επανεκλογή του «αιώνιου Προέδρου»
Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO
Επανεξελέγη σήμερα σε ηλικία 69 ετών ο Σι Τζινπίνγκ στην ηγεσία του ΚΚ Κίνας, για τρίτη συνεχόμενη θητεία. Ο Β. Πούτιν σπεύδει να συγχαρεί τον Κινέζο ομόλογό του, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο– ρητά, στο πρόσφατο, εικοστό συνέδριο του ΚΚ Κίνας – να κάνει τη χώρα πρώτη παγκόσμια δύναμη.
Ο Ρώσος πρόεδρος υπογραμμίζει, στο συγχαρητήριο μήνυμά του την ανάγκη μιας ρωσοκινεζικής συνεργασίας, σε διαφορετικούς τομείς. «Η Ρωσία εκτιμά σε μεγάλο βαθμό την προσωπική σας συμβολή στην ενίσχυση των σχέσεων συνολικής σύμπραξης και στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας. Είμαι βέβαιος ότι ενεργώντας μαζί θα διασφαλίσουμε την ανάπτυξη μιας εποικοδομητικής σε πολλούς τομείς ρωσοκινεζικής συνεργασίας. Θα συνεχίσουμε να συντονίζουμε το κοινό μας έργο όσον αφορά τα πιο σημαντικά θέματα της περιφερειακής και διεθνούς ημερήσιας διάταξης».
Ο Σι Τζινπίνγκ έγινε ακόμη πιο ορατός στη διεθνή σκηνή, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και από τις αντιδυτικές θέσεις που παίρνει, χωρίς να συμπίπτει πλήρως με τη Μόισχα.
Ο 69χρονος πρόεδρος θα παραμείνει στην εξουσία για μία ακόμη πλήρη θητεία, αφού προηγουμένως μερίμνησε να τροποποιήσει το καταστατικό του Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο δεν εγκατέλειψε ποτέ στην πολιτική διαδρομή του.
Αρχικά, ο Σι χρειάστηκε να εργαστεί στα χωράφια των γονιών του, πριν μπορέσει να αρχίσει να σπουδάζει μηχανικός.
Ο θάνατος του Μάο και η ιδιαίτερη αδυναμία του πατέρα του, ο οποίος ήταν παλιός κομμουνιστής, θα τον στρέψουν από νέο στα σοσιαλιστικά ιδανικά και στο αγαπημένο του Κομμουνιστικό Κόμμα.
Παντρεύεται δύο φορές, αποκτά τη δική του οικογένεια, αλλά η σκέψη του κυριαρχείται από την πολιτική. Το σημείο ανόδου στην πολιτική πορεία του Σι τοποθετείται στο 2007.
Πράγματι, εκείνη τη χρονιά, η εκλογή του στη Μόνιμη Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος του άνοιξε τις πόρτες της ανώτατης εξουσίας. Αυτό το σώμα έχει εννέα μέλη με το παρατσούκλι «επτά αυτοκράτορες», επτά από το 2012. Μεταξύ αυτών ορίζεται ο Πρόεδρος, ο αρχηγός του σοσιαλιστικού κράτους.
Αυτό συμβαίνει με τον Σι Τζινπίνγκ. Στις 14 Μαρτίου 2013, το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο, που συνήλθε σε ετήσια σύνοδο στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο, τον εξέλεξε Πρόεδρο της Δημοκρατίας για πενταετή θητεία με δυνατότητα ανανέωσης μία φορά, αντικαθιστώντας τον Χου Τζιντάο.
Στο τέλος μιας πολύ δραστήριας πρώτης θητείας, ο Σι Τζινπίνγκ μπόρεσε να ενισχύσει τις δυνάμεις του σε τέτοιο σημείο ώστε να αποκτήσει στις τον τίτλο του «κεντρικού ηγέτη» του Κόμματος.
Μάλιστα, το 2017, το 19ο Συνέδριο του ΚΚΚ κατοχύρωσε τη «Σκέψη Σι Τζινπίνγκ» στον Καταστατικό Χάρτη του Κόμματος, μια τιμή που επιφυλάσσονταν μέχρι τότε στον Μάο.
Την επόμενη χρονιά, το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο, θεσμός ανάλογος με κοινοβούλιο της Κίνας, τροποποίησε το Σύνταγμα και αφαίρεσε το όριο των δύο προεδρικών θητειών, υποδηλώνοντας ότι ο Σι Τζινπίνγκ εξετάζει μια τρίτη θητεία το 2022 και, ίσως, μια ισόβια προεδρία.
Ο Σι αποκτά πλέον το παρατσούκλι του «αιώνιου Προέδρου» και δηλώνει ο αποφασισμένος να διαδώσει το κινεζικό υπόδειγμα για την σοσιαλιστική οικονομία της αγοράς και το σοσιαλιστικού τύπου κράτος σε παγκόσμια κλίμακα.
Η Κίνα γυρνά έτσι την πλάτη της στους δυτικούς δημοκρατικούς κανόνες και επανασυνδέεται με τις πανάρχαιες παραδόσεις της… Αλλά αυτό, πέρα από τις επανειλημμένες παραβιάσεις των κανόνων του ελεύθερου εμπορίου, δεν μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση τη θέση της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ( ΠΟΕ ). Οι δυτικοί έμποροι γουίλερ είναι πολύ προσκολλημένοι σε αυτό γιατί τους επιτρέπει να κάνουν κερδοφόρες επιχειρήσεις προμηθεύονται από το Μέσο Βασίλειο σε ασιατικές τιμές και μεταπωλώντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ευρωπαϊκές τιμές.
Ο Σι Τζινπίνγκ συγκαταλέγεται στους μεγάλους αυταρχικούς και εθνικιστές ηγέτες που αναδείχθηκαν στις αρχές του 21ου αιώνα στην Ευρασία, όπως είναι ο Πούτιν στη Ρωσία ή ο Ερντογάν στην Τουρκία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας