Σούνακ – Μακρόν σε επίδειξη ενότητας απέναντι στον Πούτιν
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο
Η Βρετανία και η Γαλλία θα επιδιώξουν να θέσουν τέρμα στην αντιπαλότητα μετά από επτά χρόνια διαμάχης και να στείλουν ένα μήνυμα δυτικής ενότητας στον Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως επισημαίνει το Politico.
Πιο ειδικά, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν θα συναντηθούν στο Παρίσι για την πρώτη αγγλογαλλική σύνοδο κορυφής από το 2018, με τους δύο ηγέτες να ελπίζουν να εξασφαλίσουν κέρδη μικρής κλίμακας, που, όμως, θα μπορούσαν να πουλήσουν στο εγχώριο κοινό.
Ο Σουνάκ και ο Μακρόν ηγούνται των δύο μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων της Δυτικής Ευρώπης και έχουν οδυνηρή επίγνωση της ανάγκης να δείξουν στη Ρωσία ότι η Δύση παραμένει ενωμένη απέναντι στον βίαιο πόλεμο της στην Ουκρανία. Και η αμυντική συνεργασία θα είναι κεντρική στις συζητήσεις της Παρασκευής.
«Υπάρχει πόλεμος στην Ευρώπη, αντιμετωπίζουμε μια κοινή απειλή και είναι μια δοκιμή για τις δύο χώρες μας που έχουν τους μεγαλύτερους στρατούς στην Ευρώπη και πυρηνικές δυνατότητες. Μοιραζόμαστε μια ιδιαίτερη ευθύνη», δήλωσε αξιωματούχος των Ηλυσίων.
Στη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής, ο Σουνάκ και ο Μακρόν αναμένεται να συζητήσουν τον καλύτερο τρόπο για να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και να καλέσουν τον Πούτιν να επαναλάβει τη συμμετοχή της Ρωσίας στην πυρηνική συνθήκη New START, η οποία θέτει περιορισμούς στους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και τις πυρηνικές κεφαλές. Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι ανέστειλε τη συμμετοχή της χώρας του στη συνθήκη.
Το πιο δύσκολο θέμα πιστεύεται ότι θα είναι το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος, με δύο στρατόπεδα να αρχίζουν να εμφανίζονται εντός της δυτικής συμμαχίας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ευθυγραμμιστεί μέχρι στιγμής με τις Σκανδιναβικές και Βαλτικές χώρες, οι οποίες ζητούν από τη δυτική συμμαχία να συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο έως ότου τουλάχιστον ανακτήσει το έδαφός του μετά το 2014 ή μπορεί να διαπραγματευτεί μια διευθέτηση με τη Μόσχα από μια θέση μέγιστης ισχύος. Ορισμένοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι άρχισαν ιδιωτικά να παραδέχονται ότι η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να παραδώσει μέρος της γης της με αντάλλαγμα μια ειρηνευτική συμφωνία.
Όσο για τις βρετανικές ελπίδες για μια ευρύτερη γαλλική συμφωνία για την επιστροφή των μεταναστών που περνούν, αυτές δεν αναμένεται να υλοποιηθούν σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, καθώς Γάλλοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το ζήτημα των λεγόμενων επιστροφών μπορεί να επιλυθεί μόνο σε επίπεδο ΕΕ. Η Βρετανία ελπίζει, ωστόσο, ότι ο Μακρόν θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να βοηθήσει στην επίτευξη μιας νέας συμφωνίας για τις επιστροφές μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Επιτροπής.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας