NASA: Το αλλόκοσμο ηλιοβασίλεμα στον Άρη που κατέγραψε το Curiosity
Πηγή Φωτογραφίας: NASA
Πώς θα ήταν ένα ηλιοβασίλεμα στον Άρη; Πώς θα φαίνονταν οι ηλιαχτίδες στον ουρανό του Κόκκινου πλανήτη;
Την απάντηση έδωσε πρόσφατα το Curiosity, το ρόβερ της NASA που από τις 6 Αυγούστου 2012 εξερευνά τον τέταρτο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.
Όπως φαίνεται στη φωτογραφία που κατέγραψε το Curiosity, το ηλιοβασίλεμα στον Άρη είναι πιο «μουντό» από ότι στη Γη. Αυτό είναι και ο λόγος που κάνει αυτήν την εικόνα τόσο εντυπωσιακή.
Σε αυτή φαίνεται μία δέσμη ακτίνων φωτός πίσω από σύννεφα, καθώς ο ήλιος δύει στον Κόκκινο Πλανήτη, στις αρχές Φεβρουαρίου.
Είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται τόσο καθαρά οι ηλιακές ακτίνες στον Άρη.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο πλαίσιο της νέας έρευνας που διεξάγει το ερευνητικό όχημα της NASA για τα σύννεφα σε αυτόν τον πλανήτη.
Γιατί το Curiosity της NASA φωτογραφίζει τα σύννεφα του Άρη;
Το Curiosity τραβάει φωτογραφίες σαν αυτή ως μέρος μίας νέας ερευνητικής καταγραφής των νεφών στον πλανήτη, η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2023 και θα τελειώσει στα μέσα Μαρτίου.
Τα νέφη μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες στους επιστήμονες που θα τους βοηθήσουν να μελετούν και να καταλαβαίνουν τον καιρό και σε άλλα πλανητικά συστήματα που θα παρατηρούν.
Μελετώντας αυτές τις εικόνες και γνωρίζοντας το πότε και πως σχηματίζονται αυτά τα νέφη, μπορούν να εξάγουν συμπεράσματα για τη σύσταση της ατμόσφαιρας στον Άρη καθώς και για τη θερμοκρασία και τον άνεμο.
Το Curiosity της NASA είναι ακόμα λειτουργικό και σήμερα, 9 Μαρτίου 2023, συμπλήρωσε 3.765 αρειανές ημέρες ή 3.867 γήινες ημέρες ή 10 χρόνια και 215 ημέρες από τότε που πάτησε την επιφάνεια του Άρη.
Με πληροφορίες από BBC/NASA
Το σχόλιο σας