Global News

The Wall Street Journal: Η Silicon Valley Bank έκλεισε

The Wall Street Journal: Η Silicon Valley Bank έκλεισε

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου- Barron's

Η Silicon Valley Bank κατέρρευσε το πρωί της Παρασκευής μετά από ένα εκπληκτικό 48ωρο κατά το οποίο μια τραπεζική λειτουργία και μια κρίση κεφαλαίου οδήγησαν στη δεύτερη μεγαλύτερη αποτυχία ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Οι ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνια έκλεισαν τον δανειστή τεχνολογίας και τον έθεσαν υπό τον έλεγχο της Federal Deposit Insurance Corporation των ΗΠΑ.Η FDIC ενεργεί ως παραλήπτης, πράγμα που σημαίνει συνήθως ότι θα ρευστοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας για να αποπληρώσει τους πελάτες της, συμπεριλαμβανομένων των καταθετών και των πιστωτών.

Η FDIC, μια ανεξάρτητη κυβερνητική υπηρεσία που ασφαλίζει τις τραπεζικές καταθέσεις και εποπτεύει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δήλωσε ότι όλοι οι ασφαλισμένοι καταθέτες θα έχουν πλήρη πρόσβαση στις ασφαλισμένες καταθέσεις τους το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα το πρωί. Είπε ότι θα καταβάλει στους ανασφάλιστους καταθέτες ένα «προκαταρκτικό μέρισμα εντός της επόμενης εβδομάδας». Η τράπεζα, που προηγουμένως ανήκε στην SVB Financial Group, δεν απάντησε στο αίτημα του CNN για σχόλιο.

Τι συνέβη;

Η κρίση άρχισε να γίνεται ολοκληρωτική την Τετάρτη, όταν η SBV ανακοίνωσε ότι είχε πουλήσει ένα σωρό τίτλους με ζημία και ότι θα πουλούσε 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες μετοχές για να στηρίξει τον ισολογισμό της. Αυτό προκάλεσε πανικό μεταξύ των βασικών εταιρειών επιχειρηματικών κεφαλαίων, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες συμβούλευσαν τις εταιρείες να αποσύρουν τα χρήματά τους από την τράπεζα. Η μετοχή της εταιρείας κατρακύλησε την Πέμπτη, παρασύροντας και άλλες τράπεζες μαζί της. Μέχρι το πρωί της Παρασκευής, οι μετοχές της SBV είχαν σταματήσει και είχε εγκαταλείψει τις προσπάθειες για γρήγορη άντληση κεφαλαίων ή εύρεση αγοραστή. Αρκετές άλλες τραπεζικές μετοχές σταμάτησαν προσωρινά την Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένων των First Republic, PacWest Bancorp και Signature Bank.

Η ώρα της εξαγοράς της FDIC στα μέσα του πρωινού ήταν αξιοσημείωτη, καθώς η υπηρεσία συνήθως περιμένει μέχρι να κλείσει η αγορά για να παρέμβει

«Η κατάσταση της SVB επιδεινώθηκε τόσο γρήγορα που δεν μπορούσε να διαρκέσει μόνο πέντε ώρες ακόμη», έγραψε ο CEO της Better Markets, Dennis M. Kelleher. «Αυτό οφείλεται στο ότι οι καταθέτες της απέσυραν τα χρήματά τους τόσο γρήγορα που η τράπεζα ήταν αφερέγγυα και ένα ενδοημερήσιο κλείσιμο ήταν αναπόφευκτο λόγω ενός κλασικού τραπεζικού τρεξίματος».

Η πτώση της Silicon Valley Bank προέρχεται εν μέρει από τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve τον περασμένο χρόνο. Όταν τα επιτόκια ήταν κοντά στο μηδέν, οι τράπεζες φόρτωσαν με μακροχρόνια, φαινομενικά χαμηλού κινδύνου ομόλογα. Όμως, καθώς η Fed αυξάνει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, η αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων έχει μειωθεί, αφήνοντας τις τράπεζες να κάθονται σε απραγματοποίητες ζημίες.

Τα υψηλότερα επιτόκια πλήττουν ιδιαίτερα την τεχνολογία, υποτιμώντας την αξία των μετοχών τεχνολογίας και καθιστώντας δύσκολη την άντληση κεφαλαίων, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's, Mark Zandi. Αυτό ώθησε πολλές εταιρείες τεχνολογίας να αποσύρουν τις καταθέσεις που διατηρούσαν στην SVB για να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους.

«Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν επίσης μειώσει την αξία του δημοσίου και άλλων τίτλων που χρειαζόταν η SVB για να πληρώσει τους καταθέτες», είπε ο Zandi. «Όλα αυτά οδήγησαν στη μείωση των καταθέσεων τους που ανάγκασαν την FDIC να εξαγοράσει την SVB».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments