Κόσμος

Λι Τσιάνγκ: Ο φιλόδοξος νέος πρωθυπουργός της Κίνας

Λι Τσιάνγκ: Ο φιλόδοξος νέος πρωθυπουργός της Κίνας

Πηγή Φωτογραφίας: .britannica.com

Ο Σι Τσιάνγκ διετέλεσε επικεφαλής της επιτροπής του ΚΚ Κίνας στη Σαγκάη και έρχεται να διαδεχθεί τον Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος αποχωρεί ύστερα από δύο συνεχόμενες θητείες στην πρωθυπουργική εξουσία.

Από σήμερα το πρωί νούμερο 2 της κομματικής ιεραρχίας του ΚΚ Κίνας και πρωθυπουργός της χώρας είναι ο Λι Τσιάνγκ, μετά από πρόταση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Ο Τσιάνγκ δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του και, παράλληλα, παρουσιάζεται ως ο «οικονομικός εγκέφαλος» του κομμουνιστικού καθεστώτος. Ο Σι Τσιάνγκ διετέλεσε επικεφαλής της επιτροπής του ΚΚ Κίνας στη Σαγκάη και έρχεται να διαδεχθεί τον Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος αποχωρεί ύστερα από δύο συνεχόμενες θητείες στην πρωθυπουργική εξουσία.

Ο 63χρονος νέος πρωθυπουργός της Κίνας είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος και διαθέτει στέρεους οργανωτικούς δεσμούς με την νομενκλατούρα του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η αποδοχή του Λι Τσιάνγκ είναι ευρεία μεταξύ των κομματικών στελεχών, οι οποίοι του αναγνωρίζουν κομματική και ιδεολογική προσήλωση και αυξημένη εργατικότητα. Η δημόσια εικόνα του Λι Τσιάνγκ είχε υποστεί πλήγμα την περασμένη χρονιά λόγω της άσχημης διαχείρισης του lockdown στη Σαγκάη.

Έγινε μολαταύτα ξεκάθαρο πως σκόπευε να γίνει νέος πρωθυπουργός της Κίνας ήδη από τον Οκτώβριο, όταν το όνομά του ανακοινώθηκε δεύτερο στη σύνθεση της Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ στο 20ό συνέδριό του. Εκτός όμως από πολιτικά φιλόδοξος, ο νέος πρωθυπουργός είναι γνωστός για την κλίση του σε θέματα οικονομίας και έτσι, αποκαλείται από κομματικές κορυφές του ΚΚ Κίνας και ως «ο οικονομολόγος» του καθεστώτος, ένας οικονομολόγος με φιλελεύθερες διαθέσεις. Ο Λι Τσιάνγκ μπορεί να είναι σε θέση να συγκρατήσει την κινεζική κυβέρνηση από υπερβολικές παρεμβάσεις στην αγορά, να επιτρέψει τη σταδιακή δημιουργία ενός φιλικού προς τις επιχειρήσεις νομικού περιβάλλοντος και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη για τις ξένες επενδύσεις και το εμπόριο. Θα μπορούσε μάλιστα να είναι σε θέση να πιέσει για οικονομικές μεταρρυθμίσεις που σταμάτησαν υπό τον Λι Κετσιάνγκ.

Αν και δεν έχει εμπειρία στην κεντρική κυβέρνηση, ο Λι Τσιάνγκ αποδείχθηκε ένας επαρχιακός ηγέτης, που εργάστηκε υπέρ των επιχειρήσεων και με γνώμονα την προώθηση των τεχνολογικών επιτευγμάτων της Κίνας. Όταν ήταν κυβερνήτης της Σαγκάης, προώθησε την οικονομία της πληροφορίας, καθώς και μορφές νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής ιδιωτικών επιχειρηματιών και επιχειρήσεων, εστίασε κυρίως στην τεχνολογική καινοτομία και την προώθησή της, αρθρογράφησε υπέρ της ανάπτυξης επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και της πληρέστερης ενσωμάτωσης της χώρας στον παγκόσμιο βιομηχανικό καταμερισμό εργασίας.

Ωστόσο, θα πρέπει να είναι κάποιος προσεκτικός σχετικά με την υπερβολική αισιοδοξία ως προς την υποτιθέμενη αυτονομία και τις δυνατότητες του Λι Τσιάνγκ. Όπως έπραξε και στη Σαγκάη το 2022, ο νέος πρωθυπουργός δεν θα δίσταζε να αλλάξει την πολιτική του εν μία νυκτί για τη δική του πολιτική επιβίωση. Εάν ο Σι Τσιπίνγκ παράσχει περισσότερη αυτονομία στον Λι Τσιάνγκ σε οικονομικά θέματα, αυτό θα θεωρηθεί σίγουρα ως ένα σπουδαίο νέο τόσο για εγχώριους, όσο και για ξένους επενδυτές. Μόλις η Κίνα επιστρέψει στις δραστηριότητές της ως μια οικονομία προσανατολισμένη προς την αγορά, η εκροή κεφαλαίων πιθανότατα θα σταματήσει και οι ξένες επενδύσεις θα επιστρέψουν.

Οι ασιατικές οικονομίες πρόκειται να επωφεληθούν δεδομένου ότι η Κίνα είναι ένας σημαντικότερος εμπορικός εταίρος για πολλές από αυτές, υπό την προϋπόθεση βέβαια ο νέος πρωθυπουργός να μην προτάξει τις πολιτικές φιλοδοξίες του σε βάρος των φιλελεύθερων οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments