Διεθνή

Οι ΗΠΑ στο πλευρό της Μολδαβίας

Οι ΗΠΑ στο πλευρό της Μολδαβίας

Πηγή Φωτογραφίας: zdg.md/Αρχείου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν την Ρωσία ότι επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει την Μολδαβία και τονίζουν ότι θα βοηθήσουν τη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν την Ρωσία ότι επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει την Μολδαβία και τονίζουν ότι θα βοηθήσουν τη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης να αντιμετωπίσει τέτοιες απόπειρες, με την ανταλλαγή πληροφοριών και με την παροχή πρόσθετης βοήθειας, σύμφωνα με όσα  ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνούν με την άποψη της προέδρου της Μολδαβίας Μάγια Σάντου ότι δεν υπάρχει επικείμενη στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία, αλλά συμμερίζεται την ανησυχία της ότι η Μόσχα προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα της για να εγκαταστήσει μια πιο φιλορωσική κυβέρνηση, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπυ.

«Καθώς η Μολδαβία συνεχίζει να ενσωματώνεται στην Ευρώπη, πιστεύουμε ότι η Ρωσία επιδιώκει επιλογές για να αποδυναμώσει τη μολδαβική κυβέρνηση, πιθανώς με τελικό στόχο να δει μια πιο φιλική προς τη Ρωσία διοίκηση στην πρωτεύουσα», δήλωσε ο Κίρμπυ.

«Πιο συγκεκριμένα, Ρώσοι, ορισμένοι με ιδιαίτερους δεσμούς με τις μυστικές υπηρεσίες του Κρεμλίνου, επιδιώκουν να οργανώσουν και να χρησιμοποιήσουν διαμαρτυρίες στη Μολδαβία ως βάση για να υποδαυλίσουν και να κατασκευάσουν εξέγερση κατά της μολδαβικής κυβέρνησης», συνέχισε ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Άλλοι Ρώσοι, συμπλήρωσε ο Κίρμπυ, θα εργαστούν για να παρέχουν εκπαίδευση και να βοηθήσουν στην κατασκευή διαδηλώσεων στην πρώην σοβιετική σοσιαλιστική δημοκρατία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν μια σειρά μέτρων ως απάντηση στις προσπάθειες της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει τη Μολδαβία, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης των πληροφοριών που έχει η κυβέρνηση της Μολδαβίας και της συνεργασίας με το Κογκρέσο των ΗΠΑ για να παράσχουν στη Μολδαβία επιπλέον 300 εκατομμύρια δολάρια σε ενεργειακή βοήθεια για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ευδώς ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να στοχεύσει αυτονομιστές από την Υπερδνειστερία, είπε ο Κίρμπι, αναφερόμενος σε μια αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας που υποστηρίζεται από τη Μόσχα.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι, είναι ψευδείς και μπορούν να προκαλέσουν αβάσιμο συναγερμό», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι η Μολδαβή πρόεδρος Μάγια Σάντου, η χώρα της οποίας συνορεύει με την Ουκρανία, έχει εκφράσει επανειλημμένα ανησυχία για τις προθέσεις της Μόσχας προς τη χώρα της και για την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στην Υπερδνειστερία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με την Μάγια Σαντού τον προηγούμενο μήνα, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Πολωνία, και επιβεβαίωσε την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να είναι παρούσες και να αντιδρούν απέναντι στις δραστηριότητες αυτών των Ρώσων παραγόντων, μεταξύ άλλων με πρόσθετες κυρώσεις, πρόσθεσε ο Κίρμπι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments