Nέα της αγοράς

Αγορές: Τραπεζικό sell-off στην Ευρώπη

Το ξεπούλημα στη Wall Street πέρασε και στην Ευρώπη, αλλά οι αναλυτές δεν ανησυχούν

Μαύρη Παρασκευή για τις τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη, μετά το ξεπούλημα των 52,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που καταγράφηκε μία ημέρα πριν στον αντίστοιχο αμερικανικό κλάδο, με τον τίτλο της Deutsche Bank να υποχωρεί 8% και τις Société Générale και HSBC να υποχωρούν αμφότερες κατά 5%.

Την Πέμπτη στην Wall Street οι επενδυτές έκαναν ντάμπινγκ σε μετοχές των μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ λόγω των δυσκολιών στη Silicon Valley Bank, έναν μικρό δανειστή με επίκεντρο την τεχνολογία που αποκάλυψε ζημία 1,8 δισ. δολαρίων από την πώληση χαρτοφυλακίου τίτλων.

Το μαζικό sell-off  έπληξε σημαντικά τις JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup και Wells Fargo, με τους αναλυτές να αποδίδουν το ξεπούλημα στις ανησυχίες των traders για την αξία των χαρτοφυλακίων ομολόγων των τραπεζών και την πτώση των καταθέσεων.

Ειδικότερα, ο τραπεζικός δείκτης Stoxx Europe 600 Banks υποχώρησε έως και 4,5% την Παρασκευή, φθάνοντας στο χαμηλότερο σημείο του για περισσότερο από ένα μήνα, με τις μετοχές της Credit Suisse να φθάνουν στο νέο ενδοσυνεδριακό χαμηλό διάστημα στα 2,50 ελβετικά φράγκα, με πτώση 3%.

Η Santander και η ING υποχώρησαν κατά 4,4%.

Ο ευρύτερος δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,22%, ενώ ο δείκτης FTSE 100 για τις τράπεζες υποχώρησε 1,64%.

Από το ράλι στη βουτιά

Τους τελευταίους έξι μήνες οι τράπεζες ήταν ένας από τους κλάδους με τις ισχυρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη, με τις μετοχές να έχουν κερδίσει 20%. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ωφελούνται  από την αύξηση των επιτοκίων, καθώς τα κέρδη τους αυξάνονται από τη διαφορά μεταξύ αυτού που πληρώνουν σε επιτόκια καταθέσεων και αυτού που κερδίζουν από τον δανεισμό.

Παρά το δυσμενές κλίμα ωστόσ, αναλυτές και επενδυτές εκτιμούν ότι το σημερινό ξεπούλημα δεν προαναγγέλλει μια ευρύτερη διόρθωση στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ο Γκέρι Κέρκ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην TwentyFour, είπε στους Financial Times ότι τα προβλήματα στη SVB είναι «ιδιότυπα» και οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι τόσο εκτεθειμένες έναντι των ζημιών στα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους.

«Αναμένουμε κάποια αδυναμία στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών σήμερα, με κάποιες μειώσεις των τιμών των ομολόγων (ιδιαίτερα των AT1), αλλά αναμένουμε ότι αυτό θα είναι βραχύβιο καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να εκτιμούν ότι με υψηλότερα επιτόκια το πραγματικό όφελος είναι τα ισχυρότερα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια στην πραγματικότητα να ενισχύουν τον ισολογισμό», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Ρόμπερτ Άλστερ, επικεφαλής επενδύσεων στην Close Brothers Asset Management, περιέγραψε την κατάσταση ως «καταιγίδα σε ένα φλιτζάνι τσαγιού» ​​και είπε ότι το να συνδέει κανείς την SVB με μεγάλες βρετανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες είναι «αδικαιολόγητο».

Η SVB, η μετοχή της οποίας υποχώρησε κατά 60% την Πέμπτη, υποχώρησε άλλο 60% στις προκαταρκτικές συναλλαγές την Παρασκευή.

Όμως, ο Άλστερ υποστηρίζει ότι το γεγονός ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια ήταν υψηλότερα από τα μακροπρόθεσμα επιτόκια θα «άσκησε πίεση στα περιθώρια» στις μεγάλες τράπεζες και «τα υψηλότερα επιτόκια τείνουν να οδηγήσουν σε σκληρότερα πρότυπα δανεισμού που μπορεί να επιβραδύνουν την οικονομία».

Ανθετικός ο κλάδος

Οι αναλυτές της Barclays δήλωσαν ότι ενώ οι αυξανόμενες ανησυχίες για την πίστωση μπορεί να επηρεάσουν τον τραπεζικό τομέα, οι δανειστές εμφανίζονται ανθεκτικοί στην πτώση των καταθέσεων.

«Βλέπουμε περιθώρια για περαιτέρω αναβαθμίσεις κερδών λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων, ενώ οι ισχυρές κεφαλαιακές θέσεις, οι υψηλές προβλέψεις και η μειωμένη μόχλευση θέτουν τον κλάδο σε καλή θέση για να χειριστεί τον πιστωτικό κίνδυνο», έγραψαν.

Ο Πάτρικ Σπένσερ, αντιπρόεδρος μετοχών της Baird, είπε ότι τα προβλήματα στη SVB ήταν πολύ «συγκεκριμένα για την εταιρεία» και ότι δεν υπάρχει λόγος αυτό να σημαίνει ότι άλλες τράπεζες στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη είναι ευάλωτες.

«Ο Nasdaq θα μπορούσε να χτυπηθεί επειδή οι καταθέσεις που ήταν στην SVB ήταν από τον τεχνολογικό τομέα. Αλλά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μειώνονται μόνο κατά 0,1%, επομένως η αγορά δεν απαιτεί πανικό», είπε. «Καθώς τα χρήματα γίνονται πιο ακριβά, έχουμε περισσότερες προεπιλογές, ειδικά σε θέματα τεχνολογίας και κρυπτονομισμάτων. Είναι ένας κλασικός κύκλος. Η ουσία για εμάς είναι ότι οι αποτιμήσεις [σε όλες τις τραπεζικές μετοχές γενικότερα] είναι πολύ επιτακτικές για να αγνοηθούν. Εκμεταλλευτήκαμε αυτές τις πωλήσεις που προκαλούνται από πανικό.»

Ο Davide Serra, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας Algebris Investments, δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι «υπερ ασφαλείς» και ότι χρησιμοποιούσε το sell-off ως ευκαιρία για να αγοράσει τον κλάδο τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο