Global News

CNBC: Οι επενδυτές εκλιπαρούν την κυβέρνηση να παρέμβει λόγω SVB

CNBC: Οι επενδυτές εκλιπαρούν την κυβέρνηση να παρέμβει λόγω SVB

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Μεγάλα ονόματα της Silicon Valley και του χρηματοοικονομικού τομέα ζητούν δημόσια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να πιέσει μια άλλη τράπεζα να αναλάβει τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις της Silicon Valley Bank μετά την αποτυχία του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος την προχθές.

Η Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) θα καλύψει έως και 250.000 $ ανά καταθέτη και ενδέχεται να είναι σε θέση να αρχίσει να πληρώνει αυτούς τους καταθέτες από τη Δευτέρα. Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών της SVB ήταν επιχειρήσεις που είχαν περισσότερα από αυτά σε καταθέσεις στην τράπεζα. Από τον Δεκέμβριο, πάνω από το 95% των καταθέσεων της τράπεζας ήταν ανασφάλιστες, σύμφωνα με τις ρυθμιστικές καταθέσεις. Πολλοί από αυτούς τους καταθέτες είναι νεοφυείς επιχειρήσεις και πολλοί ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να προβούν σε μισθοδοσία αυτόν τον μήνα, κάτι που με τη σειρά του θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ευρύ κύμα αποτυχιών και απολύσεων στον κλάδο της τεχνολογίας.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι αυτές οι αποτυχίες θα μπορούσαν να μειώσουν την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα, ιδιαίτερα στις μεσαίου μεγέθους τράπεζες με καταθέσεις κάτω των 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτές οι τράπεζες δεν θεωρούνται «πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν» και δεν χρειάζεται να υποβάλλονται σε τακτικές δοκιμές ακραίων καταστάσεων ή άλλα μέτρα ασφαλείας που ψηφίστηκαν στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Από την ίδρυσή της πριν από σχεδόν 40 χρόνια, η SVB είχε γίνει κεντρικό στοιχείο της χρηματοδότησης στον κλάδο της τεχνολογίας, ιδιαίτερα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τους VC που επενδύουν σε αυτές. Η εταιρεία ήταν γνωστή για την επέκταση των τραπεζικών υπηρεσιών σε νεοφυείς επιχειρήσεις που θα δυσκολεύονταν να λάβουν τραπεζικές υπηρεσίες αλλού πριν δημιουργήσουν σταθερές ταμειακές ροές. Ωστόσο, η ίδια η εταιρεία αντιμετώπισε προβλήματα ταμειακών ροών φέτος, καθώς η χρηματοδότηση των startup εξαντλήθηκε και τα δικά της περιουσιακά στοιχεία κλειδώθηκαν σε μακροπρόθεσμα ομόλογα.

Η εταιρεία εξέπληξε τους επενδυτές την Τετάρτη με την είδηση ότι χρειαζόταν να συγκεντρώσει 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει τον ισολογισμό της και ότι είχε πουλήσει όλα τα διαθέσιμα προς πώληση ομόλογά της με ζημία 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι διαβεβαιώσεις από τα στελέχη της τράπεζας δεν ήταν αρκετές για να σταματήσουν μια πορεία και οι καταθέτες απέσυραν περισσότερα από 42 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος της ημέρας της Πέμπτης, γεγονός που δημιούργησε τη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση στην ιστορία των ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments