Μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Μπουρκίνα Φάσο κατηγόρησε τις ένοπλες δυνάμεις και παραστρατιωτικούς πως σκότωσαν την Τετάρτη τουλάχιστον 21 άμαχους και βασάνισαν γυναίκες στην Κεντρική-Βόρεια νομαρχία.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, που ερωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, περιορίστηκε να πει πως δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο προς το παρόν.
Η οργάνωση CISC (Collectif contre l’impunité et la stigmatisation des communautés, «Συλλογικότητα εναντίον της ατιμωρησίας και του στιγματισμού κοινοτήτων») ανέφερε πως έλαβε «καταγγελίες για βασανιστήρια» και «εξωδικαστικές εκτελέσεις αμάχων», φερόμενοι ως δράστες των οποίων ήταν «στοιχεία των Δυνάμεων Άμυνας και Ασφαλείας» (Forces de défense et de sécurité, FDS, ο στρατός της αφρικανικής χώρας) και «στοιχεία των Εθελοντών για την άμυνα της πατρίδας» (Volontaires pour la défense de la patrie, VDP, πολίτες που έχουν ενταχθεί σε βοηθητική δύναμη), αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.
«Ο απολογισμός ήταν είκοσι νεκροί, ανάμεσά τους μια γυναίκα και τρία παιδιά. Επτά γυναίκες τραυματίστηκαν και ακόμη τρεις άνθρωποι αγνοούνται», πρόσθεσε η ΜΚΟ. Αργότερα χθες Σάββατο, η οργάνωση ανέφερε πως βρέθηκε ακόμη ένα πτώμα, το 21ο, που ανήκε σε άνδρα.
Σύμφωνα με τη CISC, τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν την Τετάρτη «περί τις 09:00, στο χωριό Τοσέν-Φουλμπέ».
Η οργάνωση διευκρίνισε πως «πάνω από εκατό μέλη των FDS και VDP, με στολές παραλλαγής, όλοι με καλυμμένα τα πρόσωπα και οπλισμένοι» προχώρησαν σε «έφοδο» στο χωριό, με «πολλά φορτηγάκια και μοτοσικλέτες», προτού «τουφεκίσουν» άνδρες.
«Ήταν μέλη του στρατού μας και VDP (…) Φόραγαν στολές με το εθνόσημο της Μπουρκίνα Φάσο», είπε αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο, που επίσης αναφέρθηκε σε «21 πτώματα».
Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, σχεδόν «όλα» τα θύματα, «με την εξαίρεση δυο ανδρών, ανήκαν στην εθνότητα των Πελ».
Οι Πελ, μειονότητα στην Μπουρκίνα, ορισμένα μέλη της οποίας ανήκουν στις τζιχαντιστικές οργανώσεις οι επιθέσεις των οποίων αιματοκυλίζουν τη χώρα, γίνονται συχνά στόχοι σφαγών.
Η CISC πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της ότι «γυναίκες βασανίστηκαν» προκειμένου «να πουν πού κρύβονται τρομοκράτες».
Σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής, μέρος των κατοίκων της κοινότητας που έγινε στόχος «υπήρχαν υποψίες πως συνεργαζόταν με ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις».
Η CISC «απαιτεί να αρχίσει ανεξάρτητη και αμερόληπτη δικαστική έρευνα για τα εγκλήματα αυτά», τόνισε η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, η ίδια ΜΚΟ κατηγόρησε τον στρατό πως δολοφόνησε τουλάχιστον 25 άμαχους και ζήτησε επίσης να διενεργηθεί έρευνα της δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μετά τον σάλο πως πράγματι άρχισε έρευνα.
Η Μπουρκίνα Φάσο έχει βρεθεί αντιμέτωπη από το 2015 με επιθέσεις οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, είτε στο Ισλαμικό Κράτος, που πολλαπλασιάζονται τελευταία κι έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 10.000 ανθρώπους —άμαχους και στρατιωτικούς—, ενώ έχουν εκτοπίσει άλλους δυο εκατομμύρια πολίτες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ