Διεθνή

Πορτογαλία: Σχεδόν 30% αύξηση στις τιμές των τροφίμων σε ένα χρόνο

Πορτογαλία: Σχεδόν 30% αύξηση στις τιμές των τροφίμων σε ένα χρόνο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η μέση τιμή των βασικών τροφίμων στην Πορτογαλία αυξήθηκε σχεδόν 30% από το 2022, με την Αρχή Επισιτιστικής και Οικονομικής Ασφάλειας της Πορτογαλίας να εκτιμά ότι ένα καλάθι τροφίμων από 74,90 ευρώ στις αρχές του 2022 έφθασε στα 96,44 ευρώ σήμερα, ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση.

«Τον Ιανουάριο του 2022 ήταν στα 74,90 ευρώ και τώρα [τον Φεβρουάριο] είναι στα 96,44 ευρώ», ανέφερε ο γενικός επιθεωρητής της Αρχή Επισιτιστικής και Οικονομικής Ασφάλειας (ASAE), Pedro Portugal Gaspar, σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομίας και Ναυτιλίας – στοιχεία που δείχνουν αύξηση 28,76%.

Το καλάθι της ASAE περιλαμβάνει βασικά αγαθά, δηλαδή ψάρια, κρέας, λαχανικά, φρούτα, ζυμαρικά, ρύζι, ελαιόλαδο, λάδι, αυγά, ζάχαρη, γάλα, ψωμί και αλεύρι.

Η κυβέρνηση θα είναι «ανελαστική» με όλες τις παρανομίες που καταγράφονται σε αυτόν τον τομέα, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας António Costa Silva.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η ASAE έχει πραγματοποιήσει, από το δεύτερο εξάμηνο του 2022, περισσότερους από 960 ελέγχους και θα ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία σε όλη τη χώρα την Παρασκευή.

Την 1η Μαρτίου, 38 ομάδες στις οποίες συμμετείχαν 80 επιθεωρητές της Αρχή Επισιτιστικής και Οικονομικής Ασφάλειας (ASAE) βρίσκονταν επί ποδός για να ελέγξουν τις τιμές των τροφίμων στις υπεραγορές και τα σούπερ μάρκετ, υπό το πρίσμα της αύξησης του βασικού καλαθιού κατά 21,1% πέρυσι, υπερδιπλάσια του πληθωρισμού.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments