Ως χαώδη περιγράφει ο Guardian την κατάσταση που επικρατεί στο BBC, ενώ για «χάος στο BBC» κάνει λόγο η Equipe, στην μετά Λίνεκερ εποχή που φαίνεται ότι διανοίγεται. Ο διάσημος ποδοσφαιριστής αρνείται να κάνει δηλώσεις και ο διευθυντής του ιστορικού καναλιού αρνείται να παραιτηθεί.
Όλα ξεκίνησαν μετά την αναφορά του Γκάρι Λίνεκερ ότι το νομοσχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για τη μετανάστευση και τη χορήγηση ασύλου μοιάζει, σύμφωνα με τον παλαίμαχο αθλητή, με τη ρητορική και τις πρωτοβουλίες των ναζιστικών κυβερνήσεων κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’30. Η αναφορά αυτή εξόργισε τους υπευθύνους του καναλιού, οι οποίοι αποφάσισαν να απολύσουν τον Γ. Λίνεκερ.
Η αντίδραση του ποδοσφαιριστή στο νομοσχέδιο της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης είναι τουλάχιστον άστοχη και σίγουρα, προσβάλλει την ιστορική μνήμη και το δημοκρατικό αίσθημα των Βρετανών, οι οποίοι, ωστόσο, δεν φαίνεται να συμμερίζονται την αυστηρότητα της απόφασης.
Ο ίδιος ο Λίνεκερ, άλλωστε, δεν έδωσε ποτέ λαβή για αντιδράσεις και αρκούνταν στη γνώμη του για τεχνικά και προπονητικά θέματα, χωρίς να εμπλέξει ποτέ την συλλογική του προτίμηση ή τις πολιτικές προτιμήσεις του με μια καθαρά αθλητική συνεργασία.
Σήμερα, ο παλαίμαχος άσος ρωτήθηκε για την απόφαση του καναλιού να τον παύσει από τα καθήκοντά του. «Δεν έχω να σας πω τίποτε, δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο», δήλωσε ο 62χρονος Λίνεκερ, σήμερα το πρωί.
Στα γραφεία του BBC, από την άλλη πλευρά, κυρίαρχο είναι το ζήτημα της απομάκρυνσης του αθλητή και ασκούνται πιέσεις στον διευθυντή του καναλιού να παραιτηθεί, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση, αλλά ο διευθυντής Τιμ Ντέιβι αρνείται να υποβάλει την παραίτησή του.
Η σημερινή Sunday Express κάνει λόγο για «Blackout στο BBC Sport», επισημαίνοντας ότι η απομάκρυνση του Γκάρι Λίνεκερ θα γίνει αισθητή από κοινό, δημοσιογράφους και κριτικούς.
Σήμερα το πρωί, οι υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ είπε ότι θα ήθελε «το BBC να διατηρήσει τη φήμη του για ανεξαρτησία και αμεροληψία».
Το ζήτημα της απόλυσης του Γκάρι Λίνεκερ έχει αποκτήσει πολιτικές διαστάσεις με τους συντηρητικούς ψηφοφόρους να μην κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για τις δηλώσεις του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή. Το BBC δέχεται τακτικές επιθέσεις από συντηρητικούς που το κατηγορούν ότι κάλυψε το Brexit με προκατειλημμένο τρόπο και ότι ενδιαφέρεται για τις αστικές ελίτ περισσότερο από τα ενδιαφέροντα της μικροσαστικής τάξης και των εργατών.
Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, επικρίνει το BBC ότι υπέκυψε σε πιέσεις της κυβερνητικής εξουσίας, απολύοντας τον Λίνεκερ. Οι επικριτές φθάνουν, επίσης, ακόμη και κατά του διορισμού του πρώην ποδοσφαιριστή το 2021, κατόπιν συμβουλής της κυβέρνησης.