Global News

BBC Culture: Oscar 2023 – 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε

BBC Culture: Oscar 2023 – 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε

Πηγή Φωτογραφίας: Dimotikacinema.gr

Πριν από την τελετή το βράδυ της Κυριακής, οι κριτικοί κινηματογράφου του BBC Culture, Νίκολας Μπάρμπερ και Κάριν Τζέιμς, επιλέγουν τις διαμάχες και τα σημεία συζήτησης από τα φετινά Βραβεία Όσκαρ μέχρι στιγμής.

1. Έχουν ερωτευτεί τα Όσκαρ το Χόλιγουντ;

Το 2022, οι μεγαλύτερες επιτυχίες του κινηματογράφου ήταν το Top Gun: Maverick και το Avatar: The Way of Water, δύο σίκουελ με μεγάλο προϋπολογισμό με επωνυμίες που ξεπερνούν τα χιλιόμετρα και εισπράξεις δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εν τω μεταξύ, το The Fabelmans είναι ένα γράμμα αγάπης στον κινηματογράφο από τον πιο αγαπημένο σκηνοθέτη της Tinseltown, τον Steven Spielberg. Αλλά παρόλο που και οι τρεις ταινίες είναι υποψήφιες για την καλύτερη ταινία στα Όσκαρ, καμία από αυτές δεν αναμένεται να το κερδίσει. Είναι περίεργο το γεγονός ότι τέτοια μεγάλα έργα γοήτρου του Χόλιγουντ απορρίπτονται ήδη ως επίσης-τρέχοντα, αλλά οι ψηφοφόροι των φετινών βραβείων έχουν δείξει προτίμηση στις ιδιόρρυθμες indie ταινίες. Ένα από τα αγαπημένα, Tár, είναι μια τρίωρη εξέταση των δομών εξουσίας στον κόσμο της κλασικής μουσικής. Ένα άλλο, The Banshees of Inisherin, είναι ένας ζοφερός μύθος για ανθρώπους που κάθονται και γκρινιάζουν σε μια αγροτική παμπ. Και ο πρωταγωνιστής για την καλύτερη ταινία είναι μια τρελή αλλά εγκάρδια, φανταστική πολεμική τέχνη που ανταποκρίνεται στον κόσμο, Όλα Παντού Όλα ταυτόχρονα.

View this post on Instagram

A post shared by Top Gun (@topgunmovie)

2. Το χαστούκι και η παράσταση

Ο Γουίλ Σμιθ μπορεί να παρακολουθεί από το σπίτι με φούτερ, αλλά αιωρείται πάνω από το φετινό σόου των Όσκαρ σαν φάντασμα, ένα χρόνο αφότου έκανε τα σαγόνια να πέφτουν σε όλο τον κόσμο όταν σήκωσε τον Κρις Ροκ στη σκηνή. Ο Ροκ επανέφερε το περιστατικό στην επικαιρότητα με την πρόσφατη αφιερωμένη του στο Netflix, αφήνοντας τον θυμό του να χαλαρώσει σε μια χειρουργικά ακριβή 10λεπτη ατάκα εναντίον του Σμιθ. Η Ακαδημία, έχοντας αποκλείσει τον Smith για μια δεκαετία, έχει προσλάβει μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων σε περίπτωση τυχόν άσχημων νέων περιστατικών. Ίσως όμως όλα μετατραπούν σε κωμωδία. Ο Jimmy Kimmel, που φιλοξενεί για τρίτη φορά, έχει ήδη ξεκινήσει. Σε ένα video spoof του Top Gun: Maverick, προσλαμβάνεται από τον Jon Hamm και τον Charles Parnell, ως χαρακτήρες τους από την ταινία, που αναζητούν «έναν οικοδεσπότη που είναι αχαλίνωτος και αδυσώπητος». Ο Kimmel, χαλαρός και συμπαθής, μπορεί να είναι ο τύπος που θα εκτονώσει κάθε ένταση. Ήταν οικοδεσπότης και ξαφνιάστηκε το 2017 όταν η La La Land ανακηρύχθηκε λανθασμένα ως η καλύτερη ταινία αντί για το Moonlight. Αν υπάρξουν ατυχίες αυτή τη φορά, είπε στη Wall Street Journal, «Το μόνο σχέδιο που έχω είναι να φροντίσω να ανέβω γρήγορα εκεί στη σκηνή». Είναι πολύ έξυπνος για να μην έχει εφεδρικό σχέδιο.

3. Τα παιδιά της επιστροφής παίρνουν τη δεύτερη πράξη τους

Το Χόλιγουντ δεν μπορεί να αντισταθεί σε ιστορίες επιστροφής και δύο από αυτές λέγονται στα φετινά Όσκαρ. Ένα από αυτά αφορά τον Μπρένταν Φρέιζερ, ο οποίος ήταν κάποτε ένας σούπερ σταρ του Χόλιγουντ, που είχε αναγνωριστεί για τους ρόλους του τόσο σε καλλιτεχνικά δράματα (Crash, Gods and Monsters) όσο και σε mainstream fare (The Mummy, George of the Jungle). Έφυγε από τη λίστα Α πριν από περισσότερο από μια δεκαετία εν μέσω μιας πλημμύρας προσωπικών προβλημάτων, αλλά τώρα αντιμετωπίζει αυτό που οι θαυμαστές του αποκαλούν Brenaissance κέρδισε υποψηφιότητα για την καλύτερη ηθοποιό παίζοντας έναν νοσηρά παχύσαρκο ερημίτη στο The Whale του Darren Aronofsky. .

4. All Quiet… κάνει θόρυβο

Μια φορά κι έναν καιρό, οι ταινίες στην κατηγορία των καλύτερων διεθνών ταινιών μεγάλου μήκους (δηλαδή, ταινίες όχι στην αγγλική γλώσσα) δύσκολα θα εμφανίζονταν επίσης στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας. Αλλά αυτό άλλαξε πρόσφατα, εν μέρει χάρη στην επιρροή του Netflix. Τα τελευταία πέντε χρόνια, τα Roma, Parasite και Drive My Car ήταν όλα υποψήφια και στις δύο κατηγορίες και φέτος, το All Quiet on The Western Front της Γερμανίας έκανε το ίδιο κατόρθωμα. Αυτό που υποδηλώνει είναι ότι το All Quiet… σχεδόν σίγουρα θα κερδίσει την καλύτερη διεθνή ταινία μεγάλου μήκους, όπως κέρδισαν οι Roma, Parasite και Drive My Car. Όχι ότι όλοι κρύβονται πίσω από το δράμα του Έντουαρντ Μπέργκερ για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Γερμανοί κριτικοί το καταδίκασαν επειδή απομακρύνθηκε πολύ από το αρχικό μυθιστόρημα του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ.

5. Πολιτική, Ρωσία και Ουκρανία

Ο Ναβάλνι, ο ισχυρός υποψήφιος για το καλύτερο ντοκιμαντέρ, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σάντανς τον Ιανουάριο του 2022, αλλά αυτό το πορτρέτο του Ρώσου ηγέτη της αντίστασης είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, με τον Αλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή, απομονωμένο και σε κακή υγεία και περισσότερο από ένα χρόνο μετά Βλαδίμηρος Ο στρατός του Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία. Πέρυσι, οι διαπραγματεύσεις για την εμφάνιση του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στα Όσκαρ δεν κατέληξαν. Αντίθετα, τηρήθηκε μια στιγμή σιωπής για την υποστήριξη της Ουκρανίας και έκκληση για δωρεές για να βοηθήσει τον κατεστραμμένο από τον πόλεμο λαό της – η λιγότερο δυνατή απάντηση. Καμία λέξη για επίσημη αναφορά της Ουκρανίας στο φετινό σόου, και η Ακαδημία αρνήθηκε και πάλι να επιτρέψει στον Ζελένσκι να μιλήσει στην τελετή – αλλά μπορεί να υπάρχουν οι ίδιες μπλε κορδέλες που φορούσαν ορισμένοι σταρ στα Baftas, υποστηρίζοντας πρόσφυγες. Και σίγουρα θα υπάρξουν πολιτικές ομιλίες, ειδικά αν κερδίσει ο Ναβάλνι, όπως θα έπρεπε. Ο ίδιος ο Ναβάλνι μιλάει απευθείας στην κάμερα και σε ένα συγκλονιστικό επεισόδιο ποζάρει ως ερευνητής της ρωσικής κυβέρνησης σε ένατηλεφώνημα σε έναν πράκτορα Πούτιν, ο οποίος παραδέχεται την κυβερνητική συνωμοσία να τον δηλητηριάσει. Αυτή η σκηνή από μόνη της μπορεί να είναι αρκετή για να κερδίσει ένα Όσκαρ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments