Καθησυχαστικοί είναι στις δηλώσεις τους οι Ρίσι Σούνακ και Τζο Μπάιντεν ως προς τις συνέπειες των «δίδυμων» τραπεζικών πτωχεύσεων, που έχουν προκαλέσει αγωνία και αναστάτωση σε χρηματοπιστωτικούς κύκλους των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλη Βρετανίας.
Στο τέλος μιας δύσκολης ημέρας, ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε την επαρκή ρευστότητα που διαθέτουν οι βρετανικές τράπεζες. Από την Αμερική, όπου βρέθηκε, ο Ρ. Σούνακ τόνισε πως «οι τράπεζές μας είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, η ρευστότητα είναι ισχυρή».
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας συμπλήρωσε αναφορικά με τον θετικό ρόλο που διαδραμάτισαν ο υπουργός Οικονομικών και η διοίκηση της κεντρικής Τράπεζας: «Νομίζω ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας και ο υπουργός Οικονομικών δικαίως τοποθετήθηκαν επ’ αυτού και κατέστησαν σαφές ότι στην πραγματικότητα οι τράπεζές μας είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και δεν έχουν καμία ανησυχία για συστημικό κίνδυνο».
Πιο πριν, ο Τζο Μπάιντεν είχε επιμείνει ιδιαίτερα στο στοιχείο της ασφάλειας, η οποία άρχισε να επανακάμπτει μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature.
«Οι Αμερικανοί πρέπει να είναι βέβαιοι ότι το τραπεζικό μας σύστημα είναι ασφαλές», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε πως δεν θα προβεί σε κινήσεις για να «προστατεύσει» τους επενδυτές, καθώς «πήραν εν γνώσει τους ένα ρίσκο».
«Όταν το ρίσκο δεν αποδώσει, οι επενδυτές χάνουν τα λεφτά τους. Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επισήμανε ότι η ασφάλεια είναι δεδομένη για τους καταθέτες. Αυτοί θα αποζημιωθούν πλήρως, χωρίς, εντούτοις, να υπάρξει καμία επιβάρυνση των φορολογουμένων.
Οι φόβοι που είχαν αρχικά διατυπωθεί ακόμη και για ένα «νέο 2008», ακυρώνονται και το βλέμμα είναι πλέον στραμμένο στη περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων της αμερικανικής κυβέρνησης.