Διεθνή

Παρέμβαση Μπάιντεν μετά το κλείσιμο και δεύτερης τράπεζας

Παρέμβαση Μπάιντεν μετά το κλείσιμο και δεύτερης τράπεζας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Την προσωπική παρέμβαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν προκαλεί το κλείσιμο της δεύτερης αμερικανικής τράπεζας μέσα σε τρεις μέρες.

Την προσωπική παρέμβαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν προκαλεί το κλείσιμο της δεύτερης αμερικανικής τράπεζας μέσα σε τρεις μέρες. Ο Αμερικανός πρόεδρος μιλά για «χάλι» και για «λογοδοσία» των υπευθύνων των δύο τραπεζών.

Μετά την πτώχευση και της Signature Bank, ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκα χθες το βράδυ ότι οι υπαίτιοι για αυτήν την εξέλιξη, που πλήττει την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, πρόκειται να λογοδοτήσουν σύντομα.

«Δεσμεύομαι σθεναρά ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το χάλι θα λογοδοτήσουν πλήρως και ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχυθεί η εποπτεία και η ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση», τόνισε ο Μπάιντεν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

«Ο αμερικανικός λαός και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη πως οι αποταμιεύσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειάζονται», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος ανήγγειλε, επίσης,  ότι θα τοποθετηθεί αργότερα σήμερα δημόσια για την κατάρρευση των δύο χρηματοπιστωτικών θεσμών και τις ενέργειες των αρχών.

Πιο πριν, όπως μεταδίδουν αμερικανικά μέσα και το Reuters, κρατικές ρυθμιστικές αρχές έκλεισαν την Signature Bank με έδρα τη Νέα Υόρκη, σε μια κατάρρευση που καθήλωσε δισεκατομμύρια σε καταθέσεις.

Η Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) ανέλαβε τον έλεγχο της Signature, η οποία είχε 110,36 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και 88,59 δολάρια σε καταθέσεις στο τέλος του περασμένου έτους, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών Υπηρεσιών της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Όλοι οι καταθέτες της Signature Bank και της Silicon Valley Bank θα αποχημιωθούν και «καμία ζημιά δεν θα βαρύνει τον φορολογούμενο», όπως ανέφεραν σε κοινή δήλωση το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και άλλες ρυθμιστικές αρχές τραπεζών.

Η αποτυχία της Signature ακολούθησε το κλείσιμο της Silicon Valley Bank την Παρασκευή. Η FDIC δημιούργησε μια τράπεζα διάδοχο «γέφυρα» την Κυριακή, η οποία θα επιτρέψει στους πελάτες να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους τη Δευτέρα. Οι καταθέτες και οι δανειολήπτες της Signature θα γίνουν αυτόματα πελάτες της διάδοχο «γέφυρα», ανέφερε η FDIC.

Η Signature ήταν μια εμπορική τράπεζα με ιδιωτικά γραφεία πελατών στη Νέα Υόρκη, το Κονέκτικατ, την Καλιφόρνια, τη Νεβάδα και τη Βόρεια Καρολίνα και διέθετε εννέα εθνικές επιχειρηματικές γραμμές, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών ακινήτων και ψηφιακών τραπεζικών στοιχείων.

Από τον Σεπτέμβριο, σχεδόν το ένα τέταρτο των καταθέσεών της προέρχονταν από τον τομέα των κρυπτονομισμάτων, αλλά η τράπεζα ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα συρρικνώσει τις καταθέσεις της που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα κατά 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η τράπεζα είχε μακροχρόνια σχέση με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την οικογένειά του, παρέχοντας στον Τραμπ και την επιχείρησή του έλεγχο λογαριασμών και χρηματοδότηση πολλών από τα εγχειρήματα της οικογένειας. Η Signature Bank διέκοψε τις σχέσεις με τον Τραμπ το 2021 μετά τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο και προέτρεψε τον Τραμπ να παραιτηθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments