Στο στόχαστρο η Μελόνι για το πάρτυ εν μέσω τραγωδίας
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Η εορταστική διάθεση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι στο πάρτι γενεθλίων του Ματέο Σαλβίνι αυτό το Σαββατοκύριακο προκάλεσε επικρίσεις μεταξύ εκείνων που αναρωτιούνται γιατί δεν αποτίει φόρο τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο του πλοίου των μεταναστών στο Κούτρο.
Αριθμός ρεκόρ μεταναστών κατευθύνεται προς την Ιταλία το τελευταίο διάστημα, με τον Μάρτιο να καταγράφει διπλάσιο αριθμό διελεύσεων σε σχέση με πέρυσι και τριπλάσιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, αναφέρει η Frontex. Τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών καταγράφουν συνολικά 17.500 αφίξεις έως τώρα για το 2023.
Ενώ περίπου 1.300 μετανάστες διασώθηκαν το Σάββατο, καθώς τρεις βάρκες υπερπλήρεις με μετανάστες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε ιταλικά λιμάνια, η τραγωδία στα ανοικτά των ακτών της Καλαβρίας, η οποία σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές έχει πλέον αφήσει πίσω της 76 νεκρούς, προκάλεσε έντονες επικρίσεις για την κυβερνητική αντίδραση στη διάσωση των μεταναστών.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Σαλβίνι γιόρτασε τα 50α γενέθλιά του με τους συμμάχους του Μελόνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι (FI/EPP). Στο πάρτι, το καραόκε προκάλεσε διαμάχη σχετικά με το αν ήταν σωστό να τραγουδήσει και να διασκεδάσει αντί να θρηνήσει τον θάνατο της τραγωδίας Κούτρο.
Ο δημοσιογράφος Νικόλα Πόρρο, μεταξύ των καλεσμένων, δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο με τον Σαλβίνι και την Μελόνι να τραγουδούν το «La canzone di Marinella» του Fabrizio De Andrè δίπλα σε ένα πιάνο.
«Οι δύο χριστιανοί Μελόνι και Σαλβίνι δεν πάνε στο Κούτρο για να προσευχηθούν μπροστά στα φέρετρα. Και το βράδυ λίγο καραόκε στο πάρτι γενεθλίων του Σαλβίνι, τραγουδώντας το τραγούδι της Μαρινέλλας, εμπνευσμένο από την ιστορία μιας Καλαβρίας μετανάστριας που βρέθηκε νεκρή σε ένα ποτάμι», σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η δημοσιογράφος Σελβάτζια Λουκαρέλι.
Η τραγωδία στο Κούτρο έχει οδηγήσει σε σημαντική διαμάχη, αφού μια πηγή της Frontex δήλωσε στη EURACTIV ότι είχαν ενημερώσει επαρκώς τις ιταλικές αρχές για τη σοβαρότητα της κατάστασης μετά την πρώτη αναχαίτιση του σκάφους.
Οι πληροφορίες αυτές περιλάμβαναν κακές συνθήκες θάλασσας και θερμικά δεδομένα που έδειχναν ότι πολλοί άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στο σκάφος.
Η ιταλική κυβέρνηση, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι η έκθεση της Frontex «δεν αντιπροσώπευε μια επικίνδυνη κατάσταση. Δεύτερον, δεν είχαν υπάρξει οποιουδήποτε είδους κλήσεις κινδύνου», παρόλο που σύμφωνα με το νόμο, η Frontex δεν έχει δικαιοδοσία να εκδίδει κλήσεις κινδύνου και ότι η έναρξη επιχείρησης έρευνας και διάσωσης παραμένει απόφαση των εθνικών αρχών.
Ειδήσεις από την ΕΕ
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ απέστειλε επιστολή στην Μελόνι στην οποία πίεζε για «ταχεία εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων».
«Βασίζομαι σταθερά στην Ιταλία. Δουλεύοντας από κοινού και ενεργώντας αποφασιστικά, πρέπει να αποτρέψουμε να επαναληφθούν τέτοιες τρομερές τραγωδίες όπως αυτή στην Καλαβρία». έγραψε ο Μισέλ.
Η Μελόνι απάντησε γρήγορα, εκφράζοντας σε επίσημο σημείωμα την «ειλικρινή εκτίμηση για τα λόγια που απηύθυνε στην Ιταλία» ο Μισέλ. «Αυτά που είπε ο πρόεδρος Μισέλ είναι σε πλήρη συμφωνία με τη δράση της ιταλικής κυβέρνησης στην Ευρώπη με στόχο την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών», έγραψε η Μελόνι.
Η Μελόνι βρέθηκε πρόσφατα στην Τυνησία, όπου οι περισσότερες φορτηγίδες φεύγουν για την Ιταλία, για να συνεργαστεί για το μεταναστευτικό. Ωστόσο, δεν είναι ορατά αποτελέσματα, καθώς η Τυνησία αγωνίζεται να περιορίσει τις εκατοντάδες αναχωρήσεις εν μέσω εσωτερικών αναταραχών και παρά τις πρόσφατες επισκέψεις υψηλού επιπέδου της ιταλικής κυβέρνησης.
«Είτε η Ευρώπη θα συνειδητοποιήσει ότι έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν, είτε θα αναγκαστούμε να θρηνήσουμε ακόμη περισσότερους θανάτους επειδή οι χώρες αναχώρησης δεν ενημερώνονται για το τι συμβαίνει στους συμπατριώτες τους», δήλωσε ο υπουργός θαλάσσιων πολιτικών Νέλλο Μουσουμέτσι.
Περισσότερες ροές προέρχονται επίσης από τα ανατολικά, καθώς αρκετές φορτηγίδες που φτάνουν στην Ιταλία προέρχονται από την Τουρκία σύμφωνα με την Federica Pascale και το EURACTIV.it
Μετά το Συμβούλιο Υπουργών, το οποίο πραγματοποιήθηκε κατ’ εξαίρεση στο Κούτρο την Πέμπτη, εγκρίθηκε το νομοθετικό διάταγμα για τις μεταναστευτικές ροές.
Το νέο διάταγμα, το οποίο εν μέρει ενσωματώνει τα διατάγματα ασφαλείας που ζητούσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι (Λέγκα/ID), προβλέπει τριετή ποσόστωση για τους νόμιμους μετανάστες και εισάγει νέα μέτρα για την καταπολέμηση των διακινητών. Ενισχύει επίσης τα κέντρα επαναπατρισμού και καταργεί την ειδική προστασία για τους οικογενειακούς δεσμούς των αιτούντων άσυλο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας